4 ассоциации от лица всей IT-индустрии поддержали создание 5-й группы ФОП — документ

17777

Редакции AIN.UA удалось получить текст письма, подписанного четырьмя ассоциациями — ACC, EBA, IT Ukraine и СУП — и направленного премьер-министру Украины Алексею Гончаруку 13 сентября 2019 года. В нем ассоциации, от имени местами «всей IT-индустрии», а местами — «большинства IT-индустрии», пишут, что идея с созданием 5-й группы ФОП — приветствуется. 


Контекст: 4 сентября правительство представило 5-ю группу для ФОП с IT-КВЭДами. В ней предлагалось удвоить ЕСВ, добавить 1,5% на военный сбор и от 1% до 5% за 5 лет в фонд IT Creative. Крупный аутсорс идею поддержал. В отличие от продуктовых компаний, среднего и малого аутсорса, которые инициативу раскритиковали. В СМИ также появились резкие публикации насчет непрозрачности инициативы (1 и 2), а 12 сентября редакция AIN.UA опубликовала материал о том, что данный закон — лобби крупного аутсорсингового бизнеса. В интервью для канала «Большая рыба» Кира Рудик, депутат Верховной Рады и член IT-комитета, подтвердила, что профильные ассоциации работают с офисом президента уже 4 месяца, а офис Гончарука решает проблемы, с которыми к нему пришел большой аутсорс (через финансируемые им ассоциации). 

Что случилось: уже 13 сентября четыре ассоциации предложили корректировки условий — согласиться на 1,5% военного сбора, оставить 1 ЕСВ (вместо двух), «одобрить» фонд IT Creative, но сместить его запуск на второе полугодие 2020-го. Особенно приятно, что ассоциации заметили и включили идею уменьшить и зафиксировать сбор в IT Creative на уровне 1%, пока фонд не докажет свою полезность. По их собственным оценкам, это от полумиллиарда до миллиарда гривен за год. Но как их будут тратить — никто не знает.

Читать документ

Асоціація «Інформаційні технології України», Американська торгівельна палата в Україні, Спілка українських підприємців, Європейська бізнес-асоціація висловлюють Вам свою високу повагу та щиро дякують за організацію зустрічі Уряду з IT- індустрією України, яка відбулась 4 вересня 2019 року, в рамках якої були презентовані можливі шляхи прискореного розвитку індустрії та запуск публічних обговорень. Протягом останнього тижня було проведено десятки зустрічей з керівниками компаній, опубліковано ряд статей у ЗМІ та отримано тисячі коментарів від спеціалістів, котрі працюють в IT-індустрії. Дозвольте представити короткий підсумок цих обговорень:

  1. IT-індустрія вітає можливість збереження 3-ї групи фізичних осіб-підприємців, що дає змогу приватним підприємцям, «фрілансерам», контракторам і далі надавати свої послуги українським чи іноземним замовникам; 
  2. IT-індустрія в більшості підтримує створення нової, 5-ї групи фізичних осіб-підприємців, які здійснюють свою діяльність виключно у сфері інформаційних технологій, де угода між підприємством та фізичною особою-підприємцем не може бути визнана трудовим договором, а їх відносини, відповідно, — трудовими; 
  3. IT-індустрія підтримує запровадження для 5-ї групи фізичних осіб-підприємців 1,5% відрахувань на військовий збір; 
  4. Враховуючи те, що ЄСВ для 3-ї групи фізичних осіб-підприємців протягом останніх трьох років зріс у три рази, за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати, пропонуємо залишити нарахування ЄСВ для 5-ї групи фізичних осіб-підприємців з однієї мінімальної заробітної плати; 
  5. Запропонований Урядом підхід виводить сумарне податкове навантаження для IT-спеціалістів на рівень 15,5% з обігу, та, при зростанні мінімальної заробітної плати, буде непрогнозовано збільшуватись. Вважаємо, що для належного стимулювання індустрії та створення конкурентних умов на міжнародному ринку, сумарне податкове навантаження не повинно перевищувати 10% при його збільшенні не більше 1% у рік, що підтверджується дослідженнями міжнародною компанією PwC, які були проведені Європейською Бізнес Асоціацією. 
  6. ІТ-індустрія підтримує створення Фонду розвитку людського капіталу — «IT Creative», який повинен стати дієвим інструментом для стимулювання подального розвитку креативних індустрій та наукоємних галузей в країні. Проте до діяльності Фонду було найбільше запитань у ІТ-спільноти. Нам потрібно розробити законодавство, що регламентує роботу Фонду, обрати управлінські органи, виконавчі органи, розробити стратегію Фонду, побудувати процеси роботи Фонду, презентувати Фонд громадськості, організувати публічні обговорення і тільки після цього наповнювати його. Ми пропонуємо починати роботу Фонду не раніше другого півріччя 2020 року і відраховувати у Фонд 1% від доходів підприємців 5-ї групи з початку роботи Фонду. Це в грошовому еквіваленті буде становити від 500 млн до 1 млрд гривень надходжень на рік. Наповнення Фонду буде зростати по мірі розвитку індустрії. Тільки у випадку доведеної ефективності роботи Фонду, наявності стратегії його подального розвитку, доцільно розглядати збільшення відсотку відрахувань.

Заздалегідь дякуємо за увагу до нашого звернення, сподіваємося на врахування позиції ІТ-індустрії та подальшу плідну співпрацю.

*****


Из документа следует, что ассоциации предлагают совокупно поднять налоговую нагрузку до 10% максимум. В версии от 4 сентября налоговая нагрузка, по собственным подсчетам ассоциаций, вырастала на целых 15%. Правда, во время встречи с премьер-министром никто из присутствующих представителей этих же ассоциаций и крупных аутсорсинговых IT-компаний об этом не говорил и идею правительства не критиковал: комментарии участников были позитивными и не конкретными.

Документ — все еще то, чего хочет отдельная группа IT-индустрии:

  • Сказано, что 4 сентября правительство «встретилось с IT-индустрией». На самом деле нет: встреча проходила с представителями ассоциаций и руководителями нескольких крупных аутсорсинговых IT-компаний. Продуктового бизнеса, а также среднего и малого аутсорса на встрече практически не было — их не звали. 
  • Говорится, что проходили «встречи с руководителями IT-компаний» для обсуждения вопросов. Редакция AIN.UA специально опросила десятки собственников и руководителей продуктовых IT-компаний со 100+ людей и не входящими в ассоциации R&D на 800+ людей. С ними никто не разговаривал.
  • Говорится о «тысячах полученных комментариев». Очевидно, что все они — под статьей на DOU, как реакция на позицию представителя SoftServe, единственного, кто не побоялся открыто озвучить позицию своего руководства. Редакция AIN.UA опросила сотрудников 5 крупных аутсорс-компаний — их не спрашивали. 
  • Все ассоциации поддержали создание 5-й группы для IT, повышение налогов для ФОП, фонд IT Creative.

«Большинство IT-индустрии» — термин, которым оперируют ассоциации в документе, таковым не является. Очевидно, что ни одна из компаний, которая не входит в перечисленные ассоциации, в обсуждении не участвовала: ассоциации для того и создаются, чтобы отстаивать интересы своих членов. 

Редакция AIN.UA специально связалась с продуктовыми IT-компаниями, которые входят в ассоциации ЕБА и СУП — никто из почти десятка опрошенных в обсуждениях не участвовал. Потому что их не было, или эти компании-члены почему-то к обсуждению не приглашали. Среди нескольких компаний ассоциации IT Ukraine (аутсорс и несколько R&D), никто также не принимал участия в обсуждении этого вопроса. Крупных аутсорсеров редакция не опрашивала: они сами стали инициаторами. Единственная публичная встреча, которая имеет подтверждение — встреча финансово-правового комитета IT Ukraine.

Требование ассоциаций

Как редакция AIN.UA писала ранее, требование ассоциаций понятно — получить особый легальный статус для части ФОП с IT КВЭДами. Но то как это предлагается сделать сейчас — легализировать на бумаге тысячи ФОП, при этом сохранив приемлемый рост ФОТ (фонда оплаты труда). Крупный аутсорс готов пойти на небольшое уменьшение маржи только бы не потерять упрощенную систему налогообложения в целом. 

Также, по словам многих собеседников издания, имеющих отношение к крупному аутсорсу и ассоциациям, это упростит продажу компаний с сотрудниками ФОП и позволит привести крупные иностранные аутсорс-компании и R&D-центры (центры разработки конкретных компаний, а не проектные команды для разных заказчиков). А также позитивно повлияет на капитализацию IPO IT-компаний с офисами в Украине — таких, как, например, EPAM, Luxoft или WIX.

Что с инициативой не так

  • Перешедших на 5-ю группу ничто не защитит от трактовки законов потерявшими доверие судами, фискалами и случаев произвола правоохранителей. В том же интервью Рудик говорила, что в Ring Ukraine «платила юристам тысячи долларов ежемесячно для защиты от возможной атаки со стороны правоохранительных органов, бюджеты выделялись на тренинги по защите от маски-шоу». Как решат этот вопрос — никому неизвестно. 
  • Чиновники не скрывают, что оставшиеся на 3-й группе, попадут под удар. Крупный аутсорс приветствует 5-ю группу. Продуктовые компании, а также средний и малый аутсорс, кому по карману, просто перейдут на нее — не ради выгоды, а опасаясь рисков оставаться на 3-й. На ней останутся тысячи веб-студий, колл-центров, консалтинг, маркетинговых агентств и продакшн-студий, наконец — фрилансеры. Без корпоративных юристов и тренингов на случай прихода маски-шоу. Правительство решит проблему 5-й группы, за счет 3-й. 
  • Страна по-прежнему будет терять деньги от того, что IT-компании не инкорпорированы в Украине. А не инкорпорированы они не потому, что ФОП платит всего 5%. И PayPal избегает прихода в страну, а Revolut не принимает деньги с украинских карт тоже не поэтому. Причина — все те же суды и правоохранители. Еще одна причина, почему мы не видим здесь штаб-квартир хотя бы уже существующих компаний — налоговая ставка, значительно выше популярных юрисдикций.
  • IT Creative. В документе есть позитивная инициатива провести «публичные обсуждения», но как показывает практика, «публичными» обсуждения могут стать для небольшой группы компаний, которым это выгодно. 

А тем временем аутсорс-компании, особенно большие, незаметно приблизились к продуктовым — у контракторов накапливается экспертиза, они принимают продуктовые решения, понимают коммерциализацию. Работают над конкретными продуктами годами. Ежегодно редакция AIN.UA пишет про миллионные и даже миллиардные сделки, прогремевшие на весь мир. Нередко они касаются компаний с первого дня сделанных украинскими разработчиками, менеджерами, маркетологами и аналитикам. Это уже не тот аутсорс, где из коробочных продуктов собирался типовой сайт. Это псевдо-аутсорс. 

А на самом деле происходит продажа интеллектуальной собственности по ФОП схемам и аутсорс рейтам. Но для всех кроме хозяев аутсорса это — как продажа чертежей вместо готовой продукции. Выгодно ли это стране? Выгодно ли это самим исполнителям? Нет и нет. Разработчики, фактически производя Intellectual Property, никогда не смогут владеть долей в компании, не зарегистрируют патенты, не получат опционы от тех самых миллиардных сделок в Делавэре и не построят вокруг себя новые продуктовые компании, как выходцы из PayPal. 

При этом именно им предлагается выйти в новую группу и платить больше налогов. Это совершенно не похоже на стимуляцию продуктовых компаний и IT-индустрии. Так может быть налог должен расти не у ФОП? 

Пока мы повышаем налогообложение для ФОП в Украине, коммерческая деятельность, сделки и капитализация компаний, с которыми у этих ФОП контракты, облагаются налогами где-то в другой стране. Речь не идет о трудоустройстве ФОП. Всех напугали устаревшим трудовым кодексом. Примем, что пока он — худшее из зол. Пусть ФОП остаются. Но с условием инкорпорации крупных аутсорс-компаний (интересантов данного законопроекта) в Украине с особой схемой налогообложения, не хуже, чем в популярных юрисдикциях. Растет стоимость компании на Кипре или в Великобритании, имеющей тысячи ФОП в Украине? Будьте добры, платите в Украине. Потому, что генерируется эта стоимость здесь.

Да, это capital gain tax. Но сделав ставку не хуже, мы получим от инкорпорации значительно больше, чем от игры в наперстки с группами ФОП, в попытке заработать на рядовых айтишниках. И пусть тогда ассоциации торгуются за налоговые льготы для финансирующего их крупного аутсорса (псевдо-аутсорса). А не за ФОП, которых никто не спросил, а сказал, что спросил.

Все вместе это позволит не уничтожить пока еще хрупкое украинское IT-чудо. 


Редакция AIN.UA попросила ассоциации прокомментировать письмо и объяснить, почему они высказывались от имени всей IT-индустрии. Ответы публикуем в полном объеме.

IT Ukraine:

У тексті листа неодноразово згадується, що асоціації виступають від «IT-індустрії» або «Більшості IT-індустрії» — як це визначалось? Можете пояснити, на основі чого ви виступаєте від імені всієї IT-індустрії? 

Лист написаний від імені представників трьох асоціацій: IT Ukraine, Американської торговельної палати та Спілки українських підприємців, про що свідчать підписи в ньому. Ми не брали на себе повноваження говорити від імені майже 200 000 українських IT-спеціалістів, бо це фізично неможливо − таких повноважень немає ніхто. 

Разом із тим IT Ukraine об’єднує понад 50 IT-компаній України та майже 1/3 всього ринку IT-спеціалістів, які працюють в компаніях-членах Асоціації. Такі масштаби диктують певну міру відповідальності за майбутнє IT-індустрії, тому ми не можемо стояти осторонь та відмовчуватися у відповідь на Урядову ініціативу законопроекту 

Для нас лист до Уряду − це можливість продовження конструктивного діалогу між IT-бізнесом та владою, який відбувся на зустрічі 4.09. Кожен бажаючий може донести свою думку Уряду через ЗМІ, в соціальних мережах чи в офіційному листі. 

У тексті листа згадується, що були обговорення з компаніями. Ви можете надати списки компаній, серед яких було обговорення?

Публічний діалог між владою та IT-бізнесом відбувся на зустрічі 4.09, після чого суспільне обговорення законопроекту перейшло у ЗМІ, соцмережі та робочі зустрічі IT-компаній. Щоб почути фідбек бізнесу, в рамках Асоціації ми провели фінансово-правовий комітет, в якому взяли участь члени Асоціації та регіональні IT-кластери. 

Ми отримали як конструктивну позицію щодо створення фонду «IT Creative», так і занепокоєння щодо відсутності чіткої механіки роботи фонду: формування та його розподіл, обґрунтування рівня відрахувань у фонд та строків запуску його роботи, критеріїв та механіки переходу на ФОП 5 групи. 

На «точках болю» бізнесу ми і наголосили в листі до Уряду (п.6), закликавши до продовження діалогу. Ми запропонували знизити загальне податкове навантаження, що було запропоноване Урядом у законопроекті  та відстрочити ініціативу по наповненню Фонду, поки в суспільстві не прийшли до спільного бачення щодо справедливої системи оподаткування (п.5). 

У тексті згадується, що ви «отримали тисячі коментарів від спеціалістів» — як саме ви їх збирали? Опитування, анкетування серед членів вашої асоціації?

Протягом тижня після діалогу між IT-бізнесом та владою, що відбувся на зустрічі 4.09, ми, як і вся IT-індустрія, спостерігали реакцію суспільства в усіх доступних каналах: ЗМІ, соцмережах, а також на зустрічах з представниками IT-бізнесу. Зокрема, в рамках Асоціації ми провели фінансово-правовий комітет, в якому взяли участь члени Асоціації та регіональні IT-кластери. 

Ми отримали як конструктивну позицію щодо створення фонду «IT Creative», так і занепокоєння щодо відсутності чіткої механіки роботи фонду: формування та його розподіл, обґрунтування рівня відрахувань у фонд та строків запуску його роботи, критеріїв та механіки переходу на 5 групу ФОП. 

На «точках болю» бізнесу ми і наголосили в листі до Уряду (п.6), закликавши до продовження діалогу.

У тексті листа згадується, що «IT-індустрія підтримує створення IT Creative». Як чотири асоціації змогли так швидко опитати всю індустрію, як проходило опитування?

Лист написаний від імені представників трьох асоціацій: IT Ukraine, Американської торговельної палати та Спілки українських підприємців, про що свідчать підписи в ньому. В листі озвучена позиція членів цих асоціацій. Ми не брали на себе повноваження говорити від імені майже 200 тисяч українських IT-спеціалістів, бо це фізично неможливо − таких повноважень немає ніхто.

Разом із тим IT Ukraine об’єднує понад 50 IT-компаній України та майже 1/3 всього ринку IT-спеціалістів, які працюють в компаніях-членах Асоціації. Такі масштаби диктують певну міру відповідальності за майбутнє IT-індустрії, тому ми не можемо стояти осторонь та просто відмовчуватися у відповідь на Урядову ініціативу законопроекту

Є інформація, що асоціації уже 4 місяці пряцювали з офісом президента над створенням закону про 5-у групу. Чому це питання не виносилось на публіку, зважаючи на те, що асоціація декларує відкритість та прозорість до індустрії. 

IT Ukraine не являється ініціатором законопроекту та не виходила до Уряду з ініціативою створення 5 групи ФОП. Свою думку щодо цієї ініціативи компанії-члени Асоціації донесли Уряду на публічній зустрічі 4.09, тобто кілька тижнів тому. До цього основний меседж IT Ukraine, що викладений також у листі: потрібно продовжити публічне обговорення «точок болю» бізнесу. Щоб в результаті умови, в яких ми будемо працювати найближчі 10 років, сприяли розвитку, а не стагнації IT. На сьогодні країна має позитивний кейс із переглядом законопроектів №1053-1 та №1073, коли автори законопроектів прислухалися до бізнесу (до речі це ФОП) та знайшли компромісне рішення. Тому ми за конструктивний діалог IT-бізнесу та влади. 

EBA:

Європейська Бізнес Асоціація у своєму складі має ІТ Комітет, до якого входять лідери ринку, 14 провідних компаній, що формують думку асоціації по ІТ індустрії, зустрічаючись та обговорюючи існуючі ініціативи в рамках комітетських зустрічей. 

Лист, про який йдеться у запиті, є робочою версією. І його було передано прем’єр-міністру України Олексію Гончаруку саме як попередній варіант пропозиції, аби звернути увагу на питання, які хвилюють бізнес та запустити подальші дискусії. 

Так, на початку обговорень ІТ спільнота була позитивно налаштована на пропозиції, що ЛУНали в контексті розвитку індустрії. Однак, на старті бізнес не мав можливості вивчити їх детально, тож цілком логічно, що вони і викликали як підтримку з боку ІТ компаній, так і певний скепсис з боку того бізнесу, який дивився на питання більш широко і не лише в площині ІТ індустрії. Проте, детально проаналізувавши ефекти від даних новацій, компанії, в тому числі і з ІТ, прийшли до висновку, що ініціативи потребують доопрацювання. 

Дійсно, було проведено дослідження, яке показало, що сумарне навантаження на фонд оплати праці має складати не більше 10%. Однак, хоча в даному випадку ми говоримо про підтримку ІТ через зниження навантаження на фонд оплати праці, ми вважаємо справедливим створити такі ж умови і для інших секторів бізнесу. Адже достатньо давно ЕВА виступає за зниження навантаження на оплату праці в країні. А ми як країна маємо створювати рівні правила гри щодо трудових відносин. 

Альтернативою могла б бути дискусія щодо перегляду трудового законодавства з наданням свободи вибору – на контрактних умовах, при цьому, сплачуючи низьку суму податків, але не очікуючи на соціальну підтримку від держави, або ж трудові відносини з існуючими соціальними пакетом від держави за вищу суму податків. І якщо ж ми як держава не готові надати всім індустріям такі можливості, то хоча б варто розглянути такий механізм для тих сфер, де переважна оплата йде на людський ресурс. 

Крім того, бізнес цінує, що держава замислюється про розвиток освіти в рамках створення IT Creative. Концептуально, ідея виглядає цікавою. Водночас, варто зауважити, що ІТ компанії вже створюють такі можливості для розвитку свого персоналу. Тож дане питання також потребує подальшого обговорення в контекст роботи Фонду, його наповнення, підпорядкування тощо.

Водночас, офіційного запрошення до дискусії до ЕВА щодо створення закону про 5-у групу не надходили і, за нашою інформацією, у ній приймали участь лише окремі представники бізнесу.

В цілому ж, бізнес-спільнота готова підтримувати розвиток ІТ індустрії і наразі працює над фінальними пропозиціями та баченням розвитку, яким також обов’язково поділиться з владою.

Авторы: Илья Бошняков, издатель AIN.UA, Илья Кабачинский, главный редактор AIN.UA.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск