Звільнити співробітника можуть за «втрату довіри» і через вагітність – законопроєкт

Читати на RU

Група депутатів зареєструвала в парламенті законопроєкт №2584, який вносить зміни до Кодексу законів про працю. Зокрема, пропонується додати можливість звільнити співробітника за «втрату довіри».

Законопроєкт вносить зміни до ст. 40 і 43 Кодексу, які описують підстави для розірвання трудового договору. Зокрема, додаються такі підстави для звільнення:

  • грубе порушення співробітником вимог охорони праці, якщо воно створило загрозу його здоров’ю і життю, або людям навколо;
  • втрата довіри до співробітника.

Роботодавець, який втратив довіру до співробітника, може за власною ініціативою розірвати з ним трудовий договір. Він зобов’язаний повідомити про це працівника за 15 днів, якщо той пропрацював у компанії не більш як пів року, за 30 днів, якщо – більш як пів року; за 60 днів, якщо – більш як 5 років тощо.

уволить сотрудника-1

За домовленістю сторін ці строки можуть замінити грошовою виплатою в розмірі подвійної середньої зарплати за кожен день, на який цей строк зменшується.

Також проєкт закону передбачає можливість звільнити співробітника у зв’язку з вагітністю або в декреті, але тільки з причин, «не пов’язаних із вагітністю та народженням дитини, наслідками цього і з годуванням дитини». Доводити, що звільнення не пов’язане з вагітністю, повинен буде сам роботодавець.

Раніше кадровий портал Robota.ua провів опитування серед шукачів роботи, щоб з’ясувати: чи стало складніше шукати роботу в Україні, і які проблеми були актуальними під час працевлаштування у 2019 році? В опитуванні взяли участь понад 2000 українських шукачів роботи.

  • 60% учасників опитування скаржаться на низькі зарплатні пропозиції.
  • 45% не можуть влаштуватися на роботу без досвіду.
  • 40% заважають некомфортні умови праці.
  • 37% вважають, що роботодавці нечітко формулюють вимоги до майбутніх працівників.

У коментарях до опитування респонденти вказували, що проблемою також є відсутність зворотного зв’язку від представників роботодавця, мала кількість пропозицій на неповний день або віддаленої роботи очікуваного профілю.

Більше половини респондентів вважають, що сьогодні хорошу роботу знайти складніше, ніж кілька років тому, коли на ринку праці була криза. Цікаво, що шукачі роботи не перекладають провину за складнощі з працевлаштуванням на роботодавців. Найбільша кількість респондентів вважають, що «винні всі».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук