Фотограф купив дрон на OLX, а продавець сам забрав його з «Нова пошта», прикинувшись покупцем

Читати на RU

Київський фотограф Єфрем Лукацький знайшов на OLX дрон за хорошою ціною. Замовив його, але отримати не зміг: пристрій забрали в тому ж відділенні, звідки його і відправляли. А через кілька днів знову виставили на продаж. Шахрайство на OLX – редакція AIN.UA поговорила з фотографом і розповідає про нову аферу.

2 березня 2020 року Єфрем Лукацький зайшов на OLX і випадково побачив оголошення про продаж б/в дрона DJI Mavic Pro 2 за хорошою ціною – 13 500 грн. Оголошення щойно з’явилося, і фотограф вирішив купити пристрій, поки його не забрав хтось іще.

Мошенничество на OLX-1

Єфрем зв’язався з продавцем, той пояснив дешевизну дрона тим, що терміново потрібні гроші, і запропонував оформити товар за допомогою «OLX Доставка». Дрон продавався в Кропивницькому, доставку оформили на київське відділення «Нова пошта« №31. Покупець отримав повідомлення з OLX про те, що замовлення оформлено успішно і відправляється на «Нова пошта» в Київ.

Мошенничество на OLX-2

Повідомлення про замовлення прийшло йому і в додаток «Нова пошта”: на його прізвище та адресу буде доставка з Кропивницького, буде в Києві приблизно 4 березня.

«Я трохи хвилююся, чекаю, коли доставлять дрон. І ввечері 2 березня мені чомусь захотілося перевірити, як там моя посилка», – розповідає він.

Але коли він відкрив застосунок пошти, виявилося, що його посилку отримали буквально за 20 хвилин після того, як оформили – все в тому ж кропивницькому відділенні №17.

Мошенничество на OLX-3

Покупець зателефонував у ПриватБанк і там йому підтвердили, що гроші списані. Близько 1:00 ночі 3 березня він зателефонував до кол-центру «Нова пошта», щоб прояснити ситуацію.

«Оператор розповів, що посилку справді спочатку відправили на Київ, але забрали в тому ж відділенні через 20 хвилин Єфремом Лукацьким, тобто мною», – розповідає фотограф. У підтримці «Нова пошта» порадили піти у відділення, написати заяву про компенсацію.

Зранку 3 березня фотограф пішов у київське відділення «Нова пошта», оформив таку заяву. Операторка роздрукувала йому документ про те, що справді дрон було отримано там же, де його оформляли для відправки, а в полі «Одержувач» було вказано прізвище Лукацький.

Як таке могло статися?

«Як я розумію, продавець відправив дрон у відділенні, і за 20 хвилин зайшла інша людина, представилася мною, здійснила переадресацію і забрала посилку. І з моєї картки одразу зняли гроші», – припускає фотограф, згадуючи шахрайство на OLX.

Покупець звернувся і в «Нова пошта», і в OLX, щоб розібратися в ситуації. У «Нова пошта» виплатили йому компенсацію за посилку.

Але історія на цьому не скінчилася: через кілька днів цей самий дрон знову виставили на продаж (наразі оголошення вже недоступне):

Мошенничество на OLX-4

«Ніколи ще не чув про такий вид шахрайства. І хотів би попередити тих, хто купує щось в інтернеті. Цю проблему можна було б розв’язати, якби «Нова пошта» заборонила б переадресацію для товарів з OLХ», – каже Лукацький, коментуючи шахрайство на OLX.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук