Супутники Starlink видно вночі. Як їх спостерігати в Україні (це дуже видовищно!)

Читати на RU

Ця стаття вийшла близько року тому. Відтоді флот супутників Starlink ще поповнився, і зараз на орбіті літає вже понад 1500 супутників (а це означає, що їх частіше можна бачити на небі). Але наша інструкція про те, як шукати ці супутники на нічному небі і спостерігати їх, залишається актуальною. AIN.UA розповідає, як побачити супутники Ілона Маска на зоряному небі.

У квітні компанія Ілона Маска SpaceX успішно вивела на орбіту ще 60 супутників Starlink. Їхній загальний флот уже становить 420 апаратів. Супутники Ілона Маска використовуватимуть для глобальної мережі інтернет-покриття.

Групи супутників пролітають над Землею за кількома траєкторіями, їх можна спостерігати і з України. Виглядає це досить ефектно: яскраві точки, що рухаються по одній лінії одна за одною, які добре видно на нічному небі.

Спутники Илона Маска-1
Фото — The Sun

Щоб спостерігати їх в Україні, можна використовувати сайт Findstarlink.

Щоб дізнатися, коли супутники Ілона Маска пролетять над територією України, потрібно вибрати локацію (для України є чотири міста: Київ, Харків, Одеса та Львів). Після цього сервіс покаже кілька дат із часом, коли група супутників пролітатиме над цією територією. Щоразу політ триває кілька хвилин, тож буде час знайти їх на небі.

Спутники Илона Маска-2

Серед результатів можна звертати увагу на показник кута піднесення супутників (elevation). Чим більший показник – тим вище над горизонтом пролетить група. Також на цьому сайті можна дивитися траєкторії польоту груп.

Спутники Илона Маска-3

Час прольоту супутників можна дивитися також на сайті або в застосунку Heavens Above. Для цього потрібно спочатку вказати свою локацію на карті, а потім вибрати в списку «Супутники» об’єкт, який вас цікавить.

Порівняно з Findstarlink цей сайт трохи складніший, зате тут можна вибрати свою точну локацію, а також отримати детальніші дані про яскравість групи супутників залежно від положення над горизонтом.

Спутники Илона Маска-4
Показник Brightness вказує зоряну величину або блиск об’єкта (що менше, то яскравіше буде видно)

А клікнувши по підсвіченому синім часу прольоту, можна отримати карту зоряного неба з траєкторією: так простіше буде знайти групу, орієнтуючись на знайомі сузір’я:

Маска вже не раз критикували за те, що яскраві групи супутників (чия кількість буде тільки збільшуватися), заважають спостереженням за нічним небом, зокрема – аматорській астрономії. Тому в компанії заявили, що в майбутньому будуть знижувати видиму яскравість супутників.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук