У Telegram з’явилися боти, які за номером видають ІПН, паспорт, прописку українців

Читати на RU

У месенджері Telegram з’явилося два боти, які шукають персональні дані українських користувачів за номером телефону за гроші. Один бот під назвою «Досьє» вже закрито, другий ще працює. Боти, ймовірно, беруть дані з вкраденої бази користувачів «ПриватБанку». AIN.UA розповідає, як вони працюють.

У боті «Досьє» за гроші за телефонним номером можна було отримати ПІБ користувача, дату народження, серію і номер паспорта, прописку та ІПН.

досье на человека-1

На момент публікації акаунт уже було видалено:

досье на человека-2

Другий бот ще працює, тому ми не наводимо в матеріалі його назву і посилання.

досье на человека-3

Він працює за схожою схемою і теж за гроші. 10 запитів у ньому коштують $50, 50 – $100, 200 – $200.

За даними AIN.UA, обидва боти використовують одну й ту саму базу. В обговоренні першого бота користувачі зазначають, що, найімовірніше, йдеться про вкрадену базу «ПриватБанку».

Редакція AIN.UA звернулася до банку по коментар. Там зазначили, що знають про цього бота і звернулися з цього приводу в поліцію.

«Ми виявили цей чат-бот 23 квітня і подали заяву в поліцію для відкриття кримінального провадження. Також ми вкотре звернулися до клієнтів із попередженням про небезпеку передавання особистих даних у подібних шахрайських ботах. Нам невідомі джерела даних у таких шахраїв, ми сподіваємося з’ясувати їх за допомогою правоохоронних органів», – повідомили в банку.


У грудні 2021 року в Telegram усе ще працюють боти, за допомогою яких можна знайти досьє на людину. Вони працюють за таким самим принципом: для отримання інформації користувачеві достатньо переказати гроші на картку.

«Для пошуку достатньо просто надіслати мені ІПН або номер телефону. Номер телефону може містити дужки «()», тире «-», починатися на +380, 380 або просто з нуля» – опис принципу роботи від авторів одного з каналів для пошуку досьє на людину.

Примітно, що автори подібних каналів самі повідомляють користувачам, що «сервіс час від часу блокують». З цієї причини адміністратори створюють додаткові канали, на яких повідомляють актуальні (робочі) адреси ботів.

Крім того, за кожного приведеного друга користувач отримує винагороду на «особистий баланс».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук