СЕО київської IT-компанії The Ad Masters погрожує колишнім співробітникам. Вони скаржаться на невиплати зарплати – розслідування DOU

Читати на RU

СЕО компанії The Ad Masters Ларбі Аміруш звернувся до адміністраторів порталу DOU з проханням видалити негативні коментарі колишніх співробітників, які скаржаться на невиплату зарплат, розголошення персональних даних і погрози. У відповідь редакція провела розслідування, унаслідок якого – серед іншого – з’ясувалося, що людину з ім’ям Larby Amirouche неодноразово звинувачувала в шахрайстві прокуратура у США. AIN.UA вибрав найцікавіше.

Чим займається The Ad Masters

The Ad Masters на українському ринку IT-праці позиціонує себе як розробника передового ПЗ у сфері онлайн-продажів і маркетингу для підприємців і власників ecommerce-бізнесу. Однак, за словами співрозмовників DOU, насправді компанія розробляла всього один продукт – сайт із продажу таблеток для схуднення у США.

«Купивши набір за $139, людина підписувалася на щомісячні посилки і щомісячні зняття грошей з картки. Поки покупець це зрозуміє, мине кілька місяців. А таблеток, як ми потім дізналися, або зовсім не було, або це було щось на кшталт аскорбінок», – розповів один із колишніх співробітників, Павло.

Щоб банки не відстежили схему, робили так звані сайти-прокладки. У розпорядження DOU потрапив список таких сайтів:

The Ad Masters-1

На що скаржаться колишні співробітники: звільнення без зарплат

Мало хто зі співрозмовників DOU пропрацював в Ad Masters більш ніж півроку. Здебільшого люди не затримувалися і місяця. А деяких СЕО звільняв якраз напередодні дня виплати зарплати. Через це йшли цілими відділами.

Одну з таких історій розповів колишній начальник HR-відділу Ярослав Бокій:

«Пропрацював я 16 днів, і за цей час у мене був лише один вихідний. Одного разу Ларбі сказав звільнити мого підлеглого Микиту Мельникова без зазначення причини. Причому за день до цього Ларбі сам підняв йому зарплату. Коли мені сказали звільнити ще двох, я зрозумів, що їм, найімовірніше, теж не виплатять зарплату. Я зібрав свій відділ, усе їм розповів і сказав, що йду. Усі вирішили йти теж. Це було 12 числа. А наступного дня нам не виплатили зарплату», – розповідає Бокій.

За його підрахунками, Аміруш не заплатив за роботу щонайменше 8 співробітникам із його команди. Він також заявив, що колеги написали колективну заяву в поліцію.

Схожі кейси описують користувачі в коментарях на DOU.

«Ми всім відділом звільнилися самі, бо зрозуміли, що немає сенсу тут залишатися і витрачати свій час. Розлучилися з компанією далеко не райдужно – нам відмовилися виплачувати зп під приводом: «Ви працювали неефективно». І, як з’ясувалося, всім людям, яких вони звільняли самі, так само не виплачували зп, з тієї самої причини», – пише у своєму коментарі на DOU IT-рекрутер Валерія Борс.

«Я пропрацював у цій компанії аж 14 днів на позиції project-менеджера HR-відділу. Протягом усього цього часу мені говорили, що я добре справляюся. Вранці 14-го дня ми з СЕО обговорювали мої KPI на наступний місяць. Крім того, він запропонував підвищення і збільшення зп. Але вже ввечері колега з HR-відділу, сам нічого не розуміючи, подзвонив мені і сказав, що його просили передати, що я звільнений і взагалі вже відзавтра можу не виходити на роботу. І сталося це, звичайно ж, якраз перед днем виплати зп», – пише на DOU Микита Мельников.

Перепади настрою керівника The Ad Masters

Деякі співрозмовники DOU відзначають вибухову вдачу СЕО.

«Перепади настрою у начальника спочатку шокували. Було й кілька епізодів, які налякали. Наприклад, одного разу Ларбі під час розмови з підлеглими почав кричати і пробив кулаком гіпсокартонову стіну в офісі», – розповідає експрограміст Богдан.

«Одного разу Ларбі мене звільнив, а через три хвилини передумав. Це був рекорд. Інших людей він міг похвалити о третій годині дня, а о шостій вечора звільнити без пояснень. Пішов я в результаті сам, останньою краплею стало те, що багатьом колегам не виплатили зарплату після звільнення», – згадує Павло.

Переробки, відсутність вихідних і липові відгуки

За словами колишніх співробітників, їм доводилося часто засиджуватися на роботі допізна і працювати у вихідні. Тим, хто протримався довше місяця, не давали відпустку – навіть за свій рахунок. За овертайми не доплачували.

Деякі співробітники виконували роботу, яка не входила в їхні обов’язки. Наприклад, програміст Богдан зізнається, що час від часу займався рекрутингом і навіть «підробляв» комірником.

Також колишні співробітники розповідають про примус до написання позитивних коментарів про компанію на DOU.

«Щойно на DOU з’являвся негативний відгук, Ларбі одразу змушував когось із офісу писати позитивний. Одного разу змусив і мене, потім я цей відгук видалив і написав правдивий», – розповідає Павло.

Редакція зазначає, що майже одразу після публікації на DOU вакансій The Ad Masters, дев’ять користувачів поскаржилися на спам від рекрутерів компанії. Після цього одразу п’ять користувачів залишили хвалебні відгуки, за якими, втім, пішов шквал негативних – від колишніх співробітників.

Погрози і злив персональних даних

Автори невтішних відгуків стверджують, що зіткнулися з погрозами від колишнього начальника.

«Зателефонувала людина, представилася юристом Аміруша. Сказав, що у мене є 12 годин, щоб видалити коментар на DOU. Інакше вони піднімуть контакти моїх батьків, а на мене подадуть до суду. Я сказав, що не проти судитися», – каже Богдан.

Він надав скрін листування з Амірушем у Telegram. Той погрожує поскаржитися на «неналежну поведінку» колишнього співробітника його університетським викладачам і мамі, чий телефон має роздобути для нього приватний детектив.

The Ad Masters-2

Аміруш також пригрозив Богдану, що відіграється на його друзях. Можливо, йдеться про колег програміста, які все ще працювали в компанії.

The Ad Masters-4

У розпорядженні редакції також опинилися електронні листи, надіслані з адреси [email protected] на електронну пошту ФСБ Російської Федерації. У них автор звинувачує Богдана і Павла в хакерстві, руйнуванні його бізнесу і роботі на нафтову промисловість Саудівської Аравії. А ще прикріплює копії їхніх паспортів.

The Ad Masters-4

Хто такий Ларбі Аміруш

Про СЕО The Ad masters Ларбі Аміруша відомо чимало. Як вдалося з’ясувати DOU, на нього (або людину з таким самим ім’ям) заведено одразу кілька судових справ. Позивачами виступали генеральна прокуратура штату Іллінойс і штату Аризона.

В обох випадках бізнесмена звинувачували в інтернет-шахрайстві з продажем популярних на той час ягід асаї. Прокуратура стверджувала, що пан Аміруш вводив споживачів в оману, пропонуючи безкоштовну першу посилку, а потім списував гроші з кредитних карт.

Компанія Ларбі Аміруша також опинилася серед п’ятдесяти фірм, на які 2009 року подала до суду знаменита американська телеведуча Опра Вінфрі. Вона звинувачувала ці фірми в незаконному використанні її імені в рекламі ягід асаї.

Чим закінчився суд в Іллінойсі, не відомо, але в аналогічному процесі в Аризоні пан Аміруш разом з іншим учасником процесу погодився заплатити штраф у розмірі $175 000. Про це писали газети Courthouse News Service і Legal Newsline.

The Ad Masters хантит

На Work.ua The Ad Masters шукала співробітників у Львові під різними брендами. Спершу під брендом Digital Wizards (зараз вакансії цієї компанії вже видалено), потім Ironbelly Tech.

The Ad Masters-5

Шукали від девелоперів, юриста та бухгалтера до приватних детективів у Києві та Сумах, а ще особистого кухаря та мануального терапевта. Однак ці вакансії вже видалено.

Цікаво, що на DOU на Ironbelly Tech було залишено три негативні відгуки про Ларбі Аміруша. Два з них портал видалив на прохання авторів, які, можливо, злякалися погроз колишнього директора. До речі, листи з погрозами розсилалися їм від імені Ларбі Аміруша з корпоративної пошти домену ironbelly.com.

Редакція DOU написала офіційний запит Ларбі Амірушу щодо скарг його колишніх співробітників. Але відповіді не отримали.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук