Як ФОП отримати до 11 000 грн допомоги по частковій непрацездатності через карантин

Читати на RU

Приватні підприємці в Україні, у яких немає найманих працівників і які постраждали від введення карантину, можуть отримати від держави матеріальну допомогу у вигляді виплати для ФОП – до 11 000 грн за 4 місяці простою. Відповідну постанову Кабмін затвердив 22 квітня 2020 року.

Редактор AIN.UA розповідає, від чого залежить сума виплат і як їх оформити.

Кому належить виплата

Усім ФОП, які вимушено призупинили або скоротили діяльність через карантин – незалежно від системи і групи оподаткування, як із найманими працівниками, так і без них. Кабінет міністрів України виділив на ці цілі майже 5 млрд грн.

Єдиною умовою для отримання допомоги є сплата ЄСВ протягом 6 місяців, що передують карантину. Якщо ви справно сплачували соціальні внески, то можете претендувати на допомогу держави. При цьому не важливо, були у вас за цей період доходи чи ні.

Скільки грошей у вигляді виплати для ФОП можна отримати

Як повідомляється на сайті Державного центру зайнятості, сума допомоги встановлюється за кожну годину скорочення діяльності та з розрахунку двох третин від бази нарахування ЄСВ за минулий рік (4173 грн за квартал у 2019 році), але не більше за мінімальну заробітну плату на місяць (у 2020 році – 4723 грн).

Тобто, якщо протягом місяця діяльність вашого ФОП була паралізована, і ви працювали 0 годин на день, то зможете претендувати на суму до 2782 грн за кожен місяць починаючи з квітня: 4173/3*2=2782 грн.

Ця сума може бути іншою, якщо ви платили не мінімальний ЄСВ, а більші суми.

При цьому, за даними ДЦЗ, допомогу надають на період зупинення або скорочення діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину. Тобто претендувати на компенсацію можна одразу за кілька місяців.

«На поточний момент можна отримати компенсацію за квітень і травень – тобто 2 місяці, а це вже 5564 грн. Насправді, ще й за частину березня, але для цього потрібно дуже швидко подати документи, тому про нього я не говорю, – пояснив AIN.UA приватний податковий консультант Олександр Зарайський.

Далі, як тільки закінчиться червень, можна одразу подавати документи за червень. Тобто вже 3 місяці. Але! Навіть якщо припустити, що в червні карантин скасують, залишаються «30 днів після закінчення карантину», за які теж можна отримати компенсацію.

Таким чином, де-факто ми маємо зараз потенційно мінімум 4 місяці, за які ми можемо отримати компенсацію: 2782*4=11 128 грн».

Допомога не оподатковується, тому виплату ви отримаєте цілком.

До речі, подати документи в центр зайнятості потрібно до кінця поточного місяця – інакше компенсацію за квітень ви отримаєте не в повному обсязі.

А якщо я працював, але мало

Можна вказати в документах кількість годин на місяць, яку ви працювали. Тоді сума буде меншою, але компенсація все одно належить.

Як оформити виплати для ФОП

Державний центр зайнятості підготував покрокову інструкцію, яка допоможе оформити цю допомогу.

  1. Зверніться до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ протягом 90 днів з моменту зупинення або скорочення діяльності. Адресу потрібного відділення можна дізнатися, відсканувавши QR-код на інфографіці нижче.
  2. Підготуйте необхідний пакет документів:
    • заява на отримання допомоги в довільній формі;
    • копія наказу з датою зупинення або скорочення діяльності (інструкцію зі складання наказу можна подивитися тут);
    • довідка про сплату ЄСВ за останні 6 місяців (її можна отримати в податковій за заявою – як це зробити, ми раніше детально описували);
    • відомості до Додатка 2 Порядку (бланк можна завантажити тут).
  3. Оригінали документів подайте до центру зайнятості. Їх можна надіслати поштою (аналоговою) або через скриньку для кореспонденції в центрі зайнятості.
  4. Протягом 3 робочих днів ЦЗ перевіряє документи. Якщо є помилки чи неточності, чиновники повідомлять про це телефоном. Вам нададуть 5 днів, щоб подати новий або виправлений пакет документів.
  5. Рішення про надання допомоги ухвалюють обласні центри зайнятості або Київський міський центр зайнятості.
  6. Після отримання коштів на свій рахунок центр зайнятості перерахує їх фізичній особі-підприємцю.
выплаты для ФОП-1
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук