Україна скасувала обов’язкову самоізоляцію для приїжджих: як це працює

Читати на RU

Днями в МОЗ оголосили: тим, хто приїжджає (або повертається) в Україну з-за кордону, необов’язково дотримуватися самоізоляції. Але тільки в разі, якщо вони перевіряться на коронавірус і тест виявиться негативним. Редакція AIN.UA розбиралася, як працює самоізоляція для приїжджих.

Що заявили в МОЗ?

На брифінгу 29 червня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов оголосив, що люди, які приїздять в Україну з «червоної зони», не обов’язково мають сидіти на самоізоляції два тижні. Але для цього їм потрібно ставити застосунок «Дій вдома» і здавати ПЛР-тест на коронавірус в українській лікарні. Це правило стосується як іноземців, так і українців, які прибули з-за кордону.

«Якщо людина приїжджає з тимчасово окупованих територій або з-за кордону, з так званої «червоної зони», вона має встановити застосунок «Дій вдома», почати проводити самоізоляцію. Але якщо на території України він здасть ПЛР-тест, який виявиться негативним, то в такому разі самоізоляцію їм проходити не потрібно», – зазначив чиновник.

Самоізоляція для приїжджих: як працює в теорії?

Ці зміни вносить Постанова Кабміну від 25 червня 2020 року №522 (яка зі свого боку змінює норми Постанови від 20 травня 2020 року №392). Остання редакція документа містить таку норму:

«Обсервація та самоізоляція особи у зв’язку з перетином державного кордону (яка прибула з держави або є громадянином держави зі значним поширенням COVID-19) […] припиняється в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, яке проведено після державного кордону».

Коротко: необов’язково сидіти на самоізоляції тим, хто приїхав із країн «червоної зони», якщо по приїзду вони здадуть ПЛР-тест і він виявиться негативним.

«Червона зона»

«Червона зона» – країни, де показник поширення коронавірусу більший, ніж 40 активних випадків на 100 000 населення. «Зелена зона» – країни, де цей показник менший за 40. МОЗ публікує такі списки, вони постійно оновлюються.

Важливо: та ж сама постанова запроваджує норму, за якою іноземці можуть перетинати український кордон, лише маючи страховку, дійсну на час перебування в Україні. Її мають видати або українська страхова компанія, або іноземна компанія, зареєстрована в Україні (або ж у якої є асистанс – договірні відносини з українським партнером). Це потрібно, щоб покривати витрати на лікування COVID-19 або обсервацію.

Самоізоляція для приїжджих: як це працює на практиці?

Візьмемо для прикладу людину, яка планує приїхати в Україну з країни «червоної зони». Алгоритм для неї виглядає так (детально можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я):

  • Після перетину кордону він ставить застосунок «Дій вдома» (його можна прив’язати тільки до української SIM-картки). Якщо вона не хоче сидіти на самоізоляції, уже в Україні їй потрібно знайти клініку або інший медзаклад, де можна здати ПЛР-тест на коронавірус.
  • Така людина здає аналізи для тесту, попередньо заповнивши згоду на обробку даних. У цьому документі обов’язково потрібно вказати факт перетину кордону і точну дату прибуття в Україну. Також там потрібно вказати номер телефону, використаний для реєстрації в «Дій вдома».
  • Лабораторія проведе тест, передасть його результати в електронну систему Центру громадського здоров’я України.
  • Такі дані автоматично синхронізуються із сервісом «Дій вдома», він зі свого боку надішле користувачеві в застосунок «Дій вдома» повідомлення про те, що самоізоляцію можна припинити.

Важливо: Здавати тести можна тільки в певних лабораторіях і клініках. На це потрібно звернути увагу, бо лише заклади з цього списку можуть передавати дані в електронну систему. Повний список таких клінік і лабораторій є в онлайні. Для прикладу, у Києві тести з такою метою можуть проводити «Діла», Олександрівська клінічна лікарня та деякі інші заклади.

Потрібно також бути готовим до того, що після приїзду можна зіткнутися з деякою плутаниною з цього питання. Тому перед приїздом в Україну краще отримати консультацію в консульства або посольства.

Наприклад, автор проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко розповів AIN.UA, як днями повертався з Індонезії (зараз перебуває в «зеленій зоні”):

«Ми прилетіли в Україну вп’ятьох з Індонезії, куди полетіли ще взимку. Я пройшов через Fast Line, у мене взагалі нічого не питали. Серед інших комусь казали ставити «Дій вдома», у когось не виходило її поставити, бо не було української картки. Потім виявилося, що поставити «Дій вдома» просили ще до того, як з’ясували, з якої країни прилетіли пасажири. Це виглядало як повна розгубленість з боку контролюючих органів.

Незрозуміло, чому не можна влаштувати швидку здачу ПЛР-тестів після прильоту прямо в аеропорту? Або хоча б дати доступну інформацію: де і як їх можна зробити?».

Є й випадки, коли користувачі, які сидять на самоізоляції, отримували від «Дій вдома» відповідь, що суперечить нещодавно ухваленим нормам. Таку історію розповідає киянка Олена Топчієва.

Після того, як Кабмін ухвалив нові правила, вона звернулася на підтримку застосунку, але їй порадили залишатися вдома попри результати тестів:

самоизоляция для приезжих-1

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук