Рідкісна комета NEOWISE: як її знайти на нічному небі в Україні

Читати на RU

У 2020 році на нічному небі стала видимою рідкісна комета NEOWISE (C/2020 F3). У неї – відносно невелика зоряна величина (тобто вона не дуже яскрава), її можна побачити за допомогою бінокля, телескопа, а пильні спостерігачі помітять і так. AIN.UA розповідає, що це за комета, і де її шукати на нічному небі.

Що за комета NEOWISE

Комету тільки нещодавно відкрили. 27 березня 2020 року її «помітив» інфрачервоний телескоп WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer). Її відтоді спостерігали з космічних апаратів і в наземних обсерваторіях NASA і ESA, і навіть астронавти на МКС зробили знімок. У липні 2020 року її можуть спостерігати жителі північної півкулі, після заходу сонця, над горизонтом.

Комета NEOWISE-1
Комета NEOWISE

Це – досить рідкісна комета, з періодом обертання близько 6800 років. На підльоті до Сонця її зовнішні оболонки нагріваються, тож виходить вражаючий хвіст із газу і пилу. Насправді, у цієї комети – два хвости. Нижній складається з пилу, верхній – це потік газу, іонізованого сонячним випромінюванням:

Комета NEOWISE-2
Комета NEOWISE

За даними NASA, комета NEOWISE в розмірі – близько 5 км. Її ядро вкрите темними частинками, що залишилися там ще з часу її формування, на зорі Сонячної системи 4,6 млрд років тому. Вона обертається навколо Сонця по витягнутій орбіті, а найдальша точка цієї орбіти знаходиться від нас на відстані 715 астрономічних одиниць (а.о. – середня відстань від Землі до Сонця).

Найближче до Землі вона підлетить 22 липня, на відстань близько 103 млн км. Вона, звичайно, не така яскрава, як Хейла-Боппа, але знайти її можна. Особливо, якщо під рукою є бінокль, телескоп або підзорна труба.

Як знайти NEOWISE?

До 14 липня її можна шукати перед світанком, за північно-східним напрямком, орієнтуючись на Капелу – альфу сузір’я Візничого.

Комета NEOWISE-3
Cхема Skyandtelescope

З 14-15 липня 2020 року жителям північної півкулі краще спостерігати її ввечері, після заходу сонця, у північно-західному напрямку. Чим ближче до кінця місяця, тим її буде видно вище над горизонтом. Її зоряна величина зараз – близько 1,8 (приблизно такий блиск мають найяскравіші зірки Великої ведмедиці).

Для орієнтира можна використовувати все те ж сузір’я Великої ведмедиці та Полярну зірку:

Cхема NASA
Комета NEOWISE
Cхема Skyandtelescope

Дані про комету також можна перевіряти за допомогою астрономічних онлайн-сервісів для спостерігачів, наприклад, Heavens Above.

Найкраще спостерігати комету за містом, у місцевості з низьким світловим забрудненням. Якщо не вдалося знайти комету або просто ліньки її шукати, можна подивитися таймлапс із нею:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук