«Якщо ситуація не вирішиться – їдемо в Україну”: як бізнес у Білорусі переживає шатдаун

Читати на RU

Після виборів у Білорусі зник інтернет. Влада говорить про «вплив ззовні», місцеві жителі – про те, що таким чином влада бореться з опозицією. Редакція AIN.UA спробувала дізнатися, як у таких умовах виживають місцеві компанії та бізнес у Білорусі.

Зробити це виявилося непросто. Співробітники багатьох компаній відмовляються говорити через страх накликати проблеми на свою компанію. В інших просто складно взяти коментар: дзвінки в онлайні раз у раз перериваються. Хтось за кордоном і через проблеми з інтернетом навіть не може перевірити, що там із його компанією.

Видання dev.by пише, що один день без інтернету – це втрата $23,6 млн на кожні 10 млн осіб. Як переживає ситуацію бізнес у Білорусі, у коментарях спікерів:


Спікер побажав залишитися анонімним

Кабдза повна у нас.

Інтернету в Мінську зараз немає: він працює тільки у зв’язці Wi-Fi + VPN. Ми на тиждень виїжджали з країни, і коли повернулися 8 серпня, таксисти в аеропорту сказали, що робота є тільки тут, тому що в місті люди не можуть користуватися Uber\”Яндекс.Таксі», оскільки немає інтернету. У понеділок уся робота встала, навіть у великих IT-компаній. Крім проблем з інтернетом, емоційно ще дуже складно зосередитися.

Завжди була ілюзія, що Парк Високих Технологій – це якийсь острів, ніби з паралельного всесвіту. Але це все лише ілюзія. Ми тут усі на одному острові.

Поліщук Герман, СЕО SLON Media

Бизнес в Беларуси-1

Ситуація дуже складна, інтернет працює дуже погано, через VPN, не на всіх пристроях і короткий час. Завантажувати якісь файли неможливо. Сам інтернет почав пропадати поступово, спочатку сповільнився, потім перестали працювати деякі сайти, потім вирубився зовсім. Спочатку працювало багато VPN-сервісів, тепер залишилися одиниці.

Через це робота практично зупинилася, зараз вирішуємо, що робити далі: пробуємо всі можливі технічні засоби для повернення роботи, попереджаємо всіх клієнтів телефоном. З кожним днем сума збитків зростає в геометричній прогресії, терміни зірвані, величезні репутаційні втрати.

Якщо ситуація не вирішиться найближчим часом, ми вантажимо команду в автобус і їдемо працювати в Україну. Зараз дізнаємося варіанти щодо місця і логістики. Із собою беремо всіх, хто захоче з команди.

Екосистема і податковий режим у Білорусі дійсно непоганий, але відсутність інформаційної безпеки та стабільності змушують нас почати розглядати інші юрисдикції. Поки збираємо інформацію для ухвалення рішення.

Спікер побажав залишитися анонімним

Інтернет є частково через VPN. Хоча ввечері та вночі навіть через VPN наглухо немає інтернету. Сидиш як у вакуумі. Щось частково відкривається під ранок. Але потім знову відрубується. Без VPN можна відкривати tut.by.

На роботі компанії це очевидно позначиться. Будуть збитки. З незвичайного: виплатили зарплату за тиждень до того, як мали виплатити. І чув теж від співробітників інших компаній. Ймовірно, бояться падіння національної валюти.

Якщо країна і мала ІТ-престиж, то тепер він у країні, де ось так просто відключається інтернет, зменшиться.

Плану на випадок різних сценаріїв у нас на рівні компанії немає, принаймні мені про нього невідомо. Комунікації з керівництвом на цю тему теж немає. Знаю, що низку співробітників відправили у відрядження в український офіс – для зв’язку з клієнтами. У Facebook не бачив, щоб CEO місцевих компаній якось висловлювалися на тему того, що відбувається.

бизнес в беларуси-2
Джерело: Utmagazine

Читав про дзвінки резидентам ПВТ. Ті, хто телефонував, представлялися адміністрацією ПВТ, вимагали, щоб співробітники резидентів не виходили на мирні акції. Аж до відрахування з ПВТ (у цій зоні діє особливий податковий режим, вигідніший для IT-компаній – ред.).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук