Як стати кур’єром Raketa – детальна інструкція

Читати на RU

Сервіс доставки їжі Raketa запустився в березні 2018 року. Через два роки він працює у 20+ містах України, а кількість кур’єрів перевищує 3000 осіб. Журналіст AIN.UA розповідає детальну інструкцію, як стати кур’єром Raketa, скільки можна заробляти і що ще потрібно знати.

Як підключитися

Реєстрація

Щоб стати кур’єром Raketa потрібно перейти на сайт компанії та надіслати заявку. Для цього потрібно вибрати місто і заповнити форму.

Фото тут і далі: Raketa

На момент публікації матеріалу стати кур’єром можна в 30 українських містах: Києві, Дніпрі, Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Павлограді, Вишневому, Запоріжжі, Полтаві, Кривому Розі, Івано-Франківську, Миколаєві, Борисполі, Броварах, Черкасах, Чернігові, Кременчуці, Рівному, Сумах, Тернополі, Житомирі, Херсоні, Ірпені, Бучі, Хмельницькому, Ужгороді, Чернівцях, Луцьку та Кропивницькому.

Скільки чекати фідбек

У компанії уточнюють, що точних або навіть приблизних термінів немає. Набір проводиться в той момент, коли відбувається зростання замовлень. Пік припадає на осінь і зиму, оскільки погода погіршується, а кількість замовлень, відповідно, збільшується. Влітку набори практично не проводяться.

Інфо-сесія

Після того, як менеджер компанії обробить заявку, він зв’яжеться з потенційним кур’єром. Наступним пунктом буде обов’язкова інформаційна сесія. Кур’єрам розповідають про особливості роботи та проводять інструктаж.

Для міст, у яких немає офісу, інфо-сесії проводяться онлайн. Для інших міст кандидати приходять в офіс на 2-3 годинну зустріч.

Які документи потрібно підписувати

У Raketa уточнюють – кур’єри працюють як вільні агенти. Оскільки це не працевлаштування в традиційному розумінні, під час проходження інфо-сесії кандидат не підписує жодних документів.

Хто може стати кур’єром

  • За словами представників компанії, стандартний вік для кандидата – 18-45 років. При цьому, жорстких вікових обмежень немає.
  • Для того, щоб працювати кур’єром, необхідно мати медичну книжку. На її оформлення компанія дає два тижні з моменту реєстрації кур’єра на сайті.
  • Наразі для роботи потрібно бути ФОП. Якщо кандидат не оформлений, Raketa допоможе йому це зробити, взявши всю організацію і витрати на себе.

Що далі

Транспорт. Raketa не співпрацює зі службами оренди транспорту. Кур’єри компанії можуть самі обирати найбільш зручний спосіб доставки. При цьому, витрати на бензин або проїзд громадським транспортом не компенсуються.

Сумка. Рюкзак видають в офісі або відправляють на відділення Нова Пошта в зазначене місто. Передоплата за рюкзак – 500 грн. Повна вартість – 1500 грн. З другого повноцінного доходу кур’єра починає списуватися по 250 грн щотижня протягом 4 тижнів. Таким чином, кур’єр вносить депозит 1500 грн, і якщо він не хоче доставляти замовлення компанії Raketa, то може здати рюкзак і отримати депозит назад.

У разі, якщо кур’єр втрачає або пошкоджує рюкзак, він може придбати ще один за 1500 грн. Внесений депозит за загублений або пошкоджений рюкзак не повертається.

Як працювати

Графік

Співробітники Raketa самі обирають дні, час і тривалість робочого періоду. Єдина вимога компанії – працювати понад 30 годин на тиждень протягом 7 днів.

Як вимірюється ефективність роботи

Є кілька показників:

  • кількість доставлених замовлень;
  • кількість годин онлайн;
  • кількість скасованих або пропущених замовлень;
  • швидкість доставки.

Якщо про роботу кур’єра надійшов негативний відгук, його акаунт тимчасово заблокують. Логісти компанії зв’яжуться з кур’єром для з’ясування обставин. Якщо ситуація повторюється – акаунт заблокують остаточно і кур’єр не зможе продовжити роботу.

Оплата замовлень

Переважно, замовлення оплачується клієнтом заздалегідь за безготівковим розрахунком. Кур’єр лише забирає їжу в ресторані та здійснює доставку. Однак, якщо замовлення за готівку, кур’єр оплачує його в ресторані своїми грошима, а потім компенсує їх оплатою від клієнта. Різниця, отримана кур’єром, як вартість за доставку, вважається авансом кур’єра.

Причини, через які кур’єр може відмовитися здійснювати замовлення:

Серед основних ймовірних причин:

  • не вистачає готівки;
  • клієнт вказав неправильну адресу доставки;
  • поломка транспорту.

Зарплатня

Кур’єри отримують оплату за кожну доставку. Вартість доставки фіксована. Залежно від типу доставки (піше/вело/мото/авто) оплата відрізняється.

При цьому, в нових містах практикується погодинна оплата в обмежений період часу. Вона потрібна для мотивації кур’єрів у перші дні роботи сервісу в новому місті. Ставка залежить від міста і може істотно відрізнятися.

У Raketa немає бонусної системи. Як розповіли в компанії, від неї вирішили відмовитися під час останньої зміни оплат. Замість цього ввели коефіцієнти до вартості доставки. Вони залежать від часу доби і погоди. Наприклад, у дощ оплата доставки збільшується на 80% (коефіцієнт 1,8). Коефіцієнти:

  • з 8:00 до 10:00 – 1,4;
  • з 10:01 до 12:00 – 1,2;
  • з 12:01 до 15:00 – 1,5;
  • з 15:01 до 18:00 – 1,0;
  • з 18:01 до 21:00 – 1,3;
  • з 21:01 до 02:00 – 1,5
  • в непогоду – 1,8;
  • субота і неділя з 18:01 до 02:00 – 1,6.

Скільки можна заробляти

За словами представників сервісу, у середньому кур’єри заробляють 15 000-25 000 грн на місяць. Зарплата залежить від кількості виконаних замовлень. Усю статистику кур’єр бачить у застосунку.

При цьому, в Raketa не застосовують категорії кур’єрів, тобто підвищити кваліфікацію і з цієї причини заробляти більше – не можна.

Як працює додаток для кур’єрів

  • Кур’єри сервісу працюють у спеціальному застосунку.
  • У профілі вони можуть бачити свій статус і переглядати карту.
  • Пошук доступних замовлень починається тільки після того, як кур’єр натискає кнопку «Online». Щоб припинити прийом замовлень, потрібно натиснути кнопку «Offline».
  • На те, щоб прийняти або відмовитися від замовлення, кур’єру дається 60 секунд. Детальна інформація про замовлення (назва ресторану, адреса, сума замовлення, і час, коли потрібно забрати замовлення в ресторані) відображається тільки коли кур’єр натиснув кнопку «Прийняти замовлення».
  • Кур’єр може забрати замовлення в ресторані, коли показник статусу замовлення загоряється зеленим. Примітно, після цього необхідно в обов’язковому порядку сфотографувати чек і відправити його в чат-бот для кур’єрів.
  • На завершення, кур’єр перевіряє вміст замовлення, натискає кнопку «Замовлення отримано» і починає шлях до клієнта.
  • Приїхавши на адресу, зазначену в застосунку, кур’єр натискає на кнопку «Я на місці», а після того, як він віддав замовлення або залишив його в умовленому місці – «Завершити замовлення».

За що кур’єра можуть відключити від додатка

Акаунт може бути заблокований якщо:

  1. Один кур’єр приймає замовлення за допомогою декількох акаунтів.
  2. Кур’єр доставляв замовлення під чужим акаунтом, купивши його або взявши в оренду.
  3. Було отримано негативний відгук про роботу кур’єра від клієнта.
  4. Був отриманий негативний відгук про роботу кур’єра від ресторану-партнера.
  5. Кур’єр методично порушує правила приймання та виконання замовлень.
  6. Відсоток прийнятих замовлень менше 60%.
  7. Один або кілька документів (паспорт, ІПН, водійське посвідчення, страховка) не відповідає вимогам або є підробкою.
  8. Кур’єр доставляє замовлення на іншому виді транспорту, а не на тому, який вказано в акаунті.
  9. Використання програм, що допускають шахрайські дії. Наприклад, додатки, які показують фейкову локацію.
  10. За саботаж роботи компанії та інших провокуючих кур’єрів дій.
  11. Постійні затримки доставки замовлень.
  12. Некоректне і нешанобливе спілкування в робочих чатах з логістами і з кур’єрами.
  13. У період дії карантину, якщо кур’єр забирав замовлення в ресторані та віддав клієнту без одягненої на обличчя маски.
  14. Порушення ПДР і нешанобливе спілкування з людьми на вулиці, дорогах, дворах тощо.
  15. Робота в декількох службах доставки.

Раніше ми розповідали історію компанії Raketa – як сервісу вдалося обійти Uber Eats і закріпитися на ринку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук