Де шукають роботу українські IT-фахівці: LinkedIn втрачає позиції

Читати на RU

Портал DOU опублікував результати опитування 4008 IT-фахівців про те, де вони знаходять роботу, які канали пошуку роботи вважають найефективнішими і як стежать за ринком праці. З учасників опитування близько 52,2% – програмісти, 14,5% – тестувальники, 6,4% – ПМ.


Тисячі вакансій для технічних і нетехнічних IT-фахівців можна знайти в сервісі Recruitika від AIN.UA, запущеному командою видання.


Як і торік, найпопулярнішими каналами пошуку роботи серед IT-фахівців залишаються рекомендації, «Джин», LinkedIn і DOU. Цього року «Джин» обійшов LinkedIn за популярністю і вийшов на друге місце.

Послабшали позиції Work.ua і Rabota.ua – цього року їх обігнав варіант із резюме на сайті компанії. Також серед цікавих варіантів каналів пошуку роботи респонденти називали Telegram-канали, Facebook, Skype, Gmail.

У різних спеціальностей різні платформи

Рекомендації колег найкраще працюють для проджект-менеджерів і нетехнічних фахівців – понад 30% знайшли роботу через цей канал.

DOU популярний серед тестувальників, ПМ та програмістів. «Джин» – серед програмістів і тестувальників. А ось у проджект-менеджерів на другому місці все ще залишається LinkedIn. Серед дизайнерів і нетехнічних фахівців популярний Work.ua.

Регіональні відмінності

Частка «Джина» у Львові зросла майже вдвічі за рік – з 8,4% до 14,3%. Рекомендації колег найкраще працюють у Дніпрі – понад 30%.

Цікаво, що в Києві у Rabota.ua частка прихильників удвічі більша, ніж у Work.ua. Натомість остання популярна в регіонах.

Досвід роботи впливає на вибір платформи

Рекомендації колег добре працюють для фахівців з будь-яким досвідом. А ось далі є відмінності: для фахівців із досвідом до року, крім рекомендацій, у пригоді стали «Джин», Work.ua і Rabota.ua. LinkedIn допомагає фахівцям із досвідом понад три роки і більше.

Ще цікаво, що у досвідчених спеціалістів ефективний варіант зі знайомим рекрутером – 8% спеціалістів із досвідом понад 10 років вказали, що таким чином знайшли поточну роботу. Для порівняння: серед новачків знайомий рекрутер допоміг лише 2%.

У Києві ефективним вважають «Джин», у Львові, Харкові – LinkedIn, в Одесі – DOU

Програмісти та інші нетехнічні фахівці найчастіше знаходять роботу за рекомендаціями, а найефективнішим каналом вони вважають LinkedIn. У тестувальників і дизайнерів у топі «Джин». А ПМ вважають найефективнішими саме рекомендації. Цікаво, що у проджектів і нетехнічних фахівців на другому місці йде DOU.

Є й географічна різниця в уподобаннях. Так, у Києві лідирує «Джин» як ефективний канал пошуку роботи, у Львові, Харкові та Дніпрі – LinkedIn, а Одеса віддає перевагу DOU.

Якщо дивитися за досвідом роботи, то серед початківців беззаперечним лідером є DOU. А після двох років досвіду на перше місце виходить LinkedIn.

Досвідчені фахівці ходять на співбесіди для «підтримки форми»

Більшість IT-фахівців регулярно моніторить ринок праці. Найчастіше респонденти переглядають зарплати опитування та вакансії на DOU, відповідають рекрутерам у LinkedIn, читають зарплатну розсилку «Джина», а також дивляться вакансії на інших сайтах.

Цікаво, що фахівці з досвідом понад 10 років більш ніж удвічі частіше ходять на співбесіди для «підтримання форми», ніж новачки. Також серед початківців високий відсоток тих, хто не стежить за ринком праці – майже 10%.

Майже третина дизайнерів включає профіль на «Джині», щоб моніторити ринок. А програмісти та інші технічні фахівці активніше за інших ходять на співбесіди з метою надбавки.

Пандемія вплинула на плани третини IT-фахівців

14% опитаних потрапили під скорочення і тому шукали нову роботу. Ще 17% вирішили не шукати нову роботу. Цікаво, що приблизно чверть респондентів поки що перебуває в пошуку нового місця.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук