ФОП обіцяють 8000 грн і податкові послаблення: як це буде працювати

Читати на RU

Президент Володимир Зеленський, а слідом за ним і інші відомства, оголосили про програму з підтримки бізнесу, який постраждав у карантин. За нею деякі ФОП і співробітники, які втратили роботу, можуть отримати карантинні 8000 грн виплат, бізнесу обіцяють податкові канікули і компенсацію ЄСВ. AIN.UA розповідає про виплати.

Щоб усі ці норми запрацювали, потрібно внести зміни до Податкового кодексу: очікується, що такий законопроєкт скоро зареєструють і розглянуть у парламенті. Поки що його не вносили і текст подивитися не можна.

Що відомо про ініціативу наразі

Список основних змін опублікувала депутатка від партії «Слуга народу» Роксолана Підласа. Серед основних нововведень:

  • Визнання карантину вихідного дня форс-мажором.
  • Розширення програми кредитів «5-7-9» на ресторанний бізнес.
  • Одноразова допомога ФОП і найманим працівникам, чия сфера діяльності страждає від карантину. Розмір – 8000 грн. Цю допомогу обіцяють виплачувати вже в грудні (якщо ініціативу схвалять у парламенті).
  • Одноразова компенсація компаніям ЄСВ за найманих працівників у сумі, що дорівнює середньомісячній за останні 10 місяців. Це діє тільки для тих юросіб, які потрапили під повну заборону діяльності і в яких немає боргів з ЄСВ.
  • Компенсація скорочених годин робочого часу до 8000 грн, але індивідуально для кожного працівника (цією нормою, за словами депутата, зможуть скористатися близько 400 000 осіб).
  • Податкові канікули для ФОП 1 групи (їх близько 200 000). Це підприємці без найманих працівників, які займаються роздрібним продажем товарів на ринках або ж побутовими послугами населенню.
  • Списання податкового боргу платникам податку (не погашеного до 1 листопада 2020 року), зокрема громадянам, у сумі до 3060 грн.
карантинные 8000 грн-1

Як ФОП і наймані співробітники зможуть отримати карантинні 8000 грн

Міністерство цифрової трансформації опублікувало інструкцію про те, як ФОП і наймані співробітники зможуть отримати компенсацію у 8000 грн, а також яким умовам вони мають для цього відповідати.

  • Цю допомогу одноразово отримають ФОП і наймані співробітники компаній, які зупинили роботу на карантині. Загалом планується виплатити її 1,6 млн осіб, загальний розмір виплат – до 10 млрд грн.
  • Щоб отримати таку допомогу, потрібно буде подати заявку на сайті або в застосунку Дія. Після заповнення заявки та перевірки її в реєстрах Пенсійного фонду підприємець отримає гроші на рахунок.
    • Щоб найманий працівник отримав таку допомогу, йому потрібно: 1) щоб дані про нього були в реєстрах; 2) щоб він працював на компанію понад 3 місяці і за останні 3 місяці вона сплатила за нього ЄСВ; 3) зарплата не перевищувала 30 000 грн (станом на жовтень 2020 року).
    • Щоб ФОП отримав виплату, потрібно: 1) щоб про нього були дані в реєстрах; щоб було сплачено ЄСВ за перші два квартали 2020 року; щоб він був зареєстрований не менше, ніж за 3 місяці до подання заявки.
  • Важливо: співробітник або ФОП можуть отримати виплату, якщо їхній бізнес зареєстрований за певними КВЕДами. Загалом їх шість категорій, і для виплати хоча б одна з них має бути вказана першою в реєстраційних відомостях.
  • Це КВЕД 45, 55, 56, 59.14, 90, 93.

Підкреслимо: це поки що – ініціатива, щоб вона запрацювала, потрібно, щоб депутати внесли зміни до Податкового кодексу. AIN.UA стежитиме за цією ініціативою.

Update: Законопроєкт про цю ініціативу зареєстровано в парламенті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук