Як ФОП і найманим працівникам отримати 8000 грн: інструкція

Читати на RU

4 грудня Верховна Рада підтримала законопроєкти, що запроваджують 8000 грн допомоги ФОП і найманим працівникам, які постраждали через карантин. 8 грудня Президент підписав ці проєкти (№4429 і 4430). ФОП і наймані співробітники можуть уже подавати заявки на таку допомогу. У Міністерстві цифрової трансформації розповіли, як саме це зробити.

Що за 8000 грн?

Це – одноразова допомога бізнесам і найманим працівникам, які постраждали через карантин (наприклад, співробітникам кав’ярні, кінотеатру або концертного агентства, які не працювали через карантин).

Як подати заявку на допомогу в 8000 грн?

Заявку на допомогу можна подати через портал або мобільний застосунок «Дія». Міністерство опублікувало відеоінструкції про те, як оформляти таку заявку:

Якщо коротко, потрібно зареєструватися в «Дії», вибрати послугу «Отримати допомогу», ввести номер свого рахунка у форматі IBAN і чекати на повідомлення про те, що заявку опрацьовано.

Коли її можна оформити й отримати?

Заявки на отримання допомоги можна подавати з 14 грудня і до 31 грудня 2020 року. Гроші мають надійти на рахунок до 31 грудня 2020 року.

Хто може розраховувати на цю виплату?

На неї можуть розраховувати ФОП і офіційно працевлаштовані співробітники.

Для найманих працівників діють такі умови:

  • Основний КВЕД їхньої діяльності належить до тих, на які впливали карантинні заходи. Це – кафе, спортклуби, ресторани, кіно, концертні агенції, магазини, що торгують не продуктами, тощо. Повний список КВЕДів є на сайті Мінцифри.
  • Організація нарахувала ЄСВ за III квартал 2020 року.
  • Середня зарплата співробітника не перевищує 30 000 грн на місяць за III квартал.
  • Найманий співробітник не працює в організації за сумісництвом.

Для ФОП також існують умови:

  • На 31 жовтня 2020 року основний КВЕД ФОП є в зазначеному вище списку.
  • ФОП працює понад три місяці.
  • ФОП сплатив ЄСВ не менше, ніж за три місяці у 2020 році.
  • Користувач не є одночасно ФОП і найманим працівником.

Як дізнатися, що заявку схвалили?

Якщо заявку схвалено, у неї в застосунку або на порталі буде статус «Очікуйте зарахування», тобто гроші мають прийти на рахунок до 31 грудня. Якщо під час зарахування буде якась помилка, прийде повідомлення або лист із проханням перевірити реквізити і переподати заявку.

Чи потрібно ФОП декларувати цю суму?

Це – соціальна виплата, вона не оподатковується. У Мінцифри кажуть: щоб допомогу було зараховано як соцвиплату, потрібно вказати особистий гривневий IBAN-рахунок до 31 грудня 2020 року включно. Але навіть якщо гроші будуть зараховані на рахунок ФОП, вони не будуть оподатковуватися.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук