Як створювався «СПАЛАХ» і чому він злетів: велике інтерв’ю з Максимом Сердюком, «СЛУХ»

Читати на RU

«СПАЛАХ» – документальний серіал про нову українську культуру, один з проектів молодих інтернет-медіа про музику «СЛУХ». Вона злетіла буквально з першої серії про фолк і за півроку набрала понад 1,5 мільйона переглядів на YouTube, ставши прикладом успішного культурного продукту на українському медіаринку. Сьогодні вийшов передостанній епізод «СПАЛАХ» про танцювальну культуру, всього 10 епізодів.

Журналіст AIN.UA поспілкувався з Максимом Сердюком, головним редактором «СЛУХ» та продюсером «СПАЛАХ» про те, як створювався серіал і чому він прирівнюється до документального серіалу Netflix.


Самоокупність і 150 000 унікальних переглядів на місяць — «СЛУХ» 3 роки

Ми з’явилися з ініціативи квиткового сервіса Сoncert.ua Спочатку у нас була команда Muzmapa – це було медіа про українську нішу музики. Потім ми зустрілися зі співвласником і директором з маркетингу Сoncert.ua Дмитром Чином і вирішили зробити нову історію. Так вийшов «СЛУХ».

Максим Сердюк
Фото: Оля Закревська / AIN.UA

Рік тому, коли вся музична індустрія майже розвалилася, було незрозуміло, як все буде рухатися далі – концертів немає, всі сидять вдома. Музичні медіа безпосередньо залежать від новинних новин, від людей, які існують в галузі, від її фінансового стану. Для місцевої сцени концерти – чи не єдине джерело монетизації.

У минулому році у нас був план самоокупності. Повністю. Це був наш головний бізнес-виклик. Але! Дивно, але це вийшло ще раніше, ніж ми собі уявляли – з березня 2020 року ми займаємося самофінансуванням.

З того часу минуло трохи більше року. Наша команда тільки виросла, з’явилося ще більше нових проектів: документальний серіал «СПАЛАХ», подкасти Kashtan Special і лайв виступи. На карантині ми одними з перших в Україні почали робити онлайн-концерти на нашому медіа-майданчику. Тому що локдаун, що нам робити, що робити, про що писати, що знімати – було незрозуміло.

Я був таким дурнем тоді, кажу: «Давайте зробимо марафон онлайн-концертів? Щоб щодня був концерт». Чому щодня протягом двох тижнів? Тому що до кінця карантину залишилося два тижні. Я думав, що тоді все закінчиться.

У той час ми тісно співпрацювали і зараз періодично працюємо з Дімою Вишняком — людиною, яка займається відеозйомкою, монтажем, і у нього було все необхідне обладнання для того, щоб портптивно вести трансляції. І він запропонував таку от історію. Щодня. Так ми і зробили.

Потім з нами зв’язалася Агенція США з міжнародного розвитку в Україні (USAID Україна). Вони хотіли підтримати наш проект. USAID, УКФ та «СЛУХ» – у такому колабі ми зробили 8 великих концертів. Їм подобалося працювати з нами і запропонували можливість подальшої співпраці. У нас якраз виношувалась ідея «СПАЛАХ». Вони підтримали її, і понеслось.

За три роки показники «СЛУХУ» зросли з 0 до 150 000 унікальних переглядів на місяць. Сайт має понад 300 000 переглядів щомісяця, і YouTube несеться далі. Що стосується музичної індустрії, де все відбувається подібним чином, я думаю, що це дуже круті цифри.

Я порівняв зростання інших музичних медіа з нашими — у нас показники вище, ніж у медіа, які існували задовго до «СЛУХУ». Я судив по тому ж Muzmapa, як ми розвивали тоді, LiRoom, Comma, Karabas Live — я не впевнений, чи вони ще існують.

За перший рік існування ми вже обігнали багатьох. Ми говорите: “Ухти!” Несемось.

Документальний серіал рівня Netflix

Режисер Артем Григорян і я вирішили звернутися до УКФ у другій половині минулого року і придумали документальний проект в 4 епізодах «СПАЛАХ». Історія становлення української музики». В результаті він пролетів в УКФ, але тоді сталась історія з онлайн-концертами і готовністю USAID профінансувати ще один наш проект.

https://www.youtube.com/watch?v=U108n1XDI1s&t=23s

Ми думали про «СПАЛАХ», але вирішили не обмежуватися музикою і зробити це в основному про культуру. Тому що у зв’язку з локдаунами найбільше страждає культура, але в той же час саме в культурі у нас багато різних досягнень. Я хотів поговорити про все це.

При цьому ми почали тісно співпрацювати і спілкуватися з Танею Потавною – це наш сценарист і редактор. Виявилося, що у неї була схожа ідея, і ми просто об’єднали свої зусилля, і ось так з’явився «СПАЛАХ».

Ми запустили «СПАЛАХ» як “проєкт”. За пару днів до виходу я почав думати, як люди це сприймуть? Для мене дуже важлива назва.

Проєкт, документальний проєкт… несе нафталіном. Документальний проєкт «СПАЛАХ». І тоді я думаю: «Так це ж серіал». І це стильно, модно, молодіжно. Тоді ми ще не встигли його випустити і багато друзів сказали: «О, так це рівень Netflix!». А Netflix що робить? Документальний серіал. Фігачім серійний. І назва серії нам дуже допомогла.

У цій кімнаті були створені теми.

Там була дошка, і ми постійно збиралися тут деякий час. Спочатку ми накидали теми — ця тема підходить, ця не підходить, ця підходить, ця не підходить, ця не підходить … Потім, я пам’ятаю, у нас є фотографія, на якій ми сидимо, жарко, душно — наприкінці травня або на початку червня… Ми вирішили вийти на вулицю, на лаву мозкового штурму, і вже там закінчили всі теми.

Коли їх затвердили, збиралися і на кожну тему просто кидали імена потенційних героїв. Потім ми поспілкувалися з експертами з різних сфер культури, яким довіряємо, і обговорили, що може розповісти той чи інший герой. Ми все пропрацювували дуже довго. Кожен фільм має по 10 чоловік з індустрії, а в останньому ми маємо рекордну кількість персонажів. На тему музики ми поспілкувалися з 20 людьми. Відразу очевидно, що музичні медіа знімали документальний серіал про культуру.

Що стосується архівних відео та музики, то у нас було три джерела – персонажі і те, що вони нам надають. Другий – це YouTube і музичні акції. А третій – фотоархів фільму Пшеничного, де Артем і Таня витратили багато часу на пошуки та оцифрування відео.

Більше 1,5 мільйона переглядів за півроку

Ми ставимо перед собою мету: ми повинні зібрати від 100 000 переглядів для кожної серії. Не за тиждень, звичайно, потрібно якийсь час, щоб пройти. Найбільше ми були приголомшені тим, як вистрілила перша про нового українського фольку в день виходу.

О четвертій годині ранку ми з Темою листуємося в Telegram, рендеримо фінальної версії. Ми починаємо думати про те, який шматок ще можна вирізати, але ми зупиняємося вчасно: «Давайте почнемо зараз, зберемо 10 000 переглядів, лягаємо спати, висипаєтеся, і це буде так, як буде». Ми були створені, врешті-решт, перша серія … Потім ми заходимо, дивимося, і вона починає просто нести!

Я дуже радий, що ми вибрали цю серію в першою. Були думки на інші теми, але ми втрьох якось прийшли до висновку, що там повинні бути народні. Для нас було важливо зробити відмінний старт, тому ми готували його найдовше. Попурі в кінці — спонтанна ідея. Він був знятий всього за тиждень до виходу і глядачам це дуже сподобалося — писали, що з попурі плакали.

Але найважливіший коментар для мене (це часто повторюється) є те, що «СПАЛАХ» повинні показувати в школах. Наскільки мені відомо (нас позначили в Instagram), хлопці з молодіжних організацій збираються разом і дивляться наш серіал. І не тільки в Києві, я бачив це в Сумах, в Дніпрі нас позначали, в Запоріжжі і Тернополі.

Експерти реагують по-різному. Більшість з них чудові. Негативно відкликаютьяс ті, хто не попав

Якщо говорити про тих, хто не попав. У нас буде остання серія про українську поп-музику. Я знявся в цьому епізоді. Ми записували інтерв’ю, і у нас злетіли камери, форматнулись. Мені довелося перезаписатися. Другий раз ми провели час, перезаписували. Потім вирішили, що це буде занадто багато всього і в фінальний монтаж не взяли.

Отже, я не ображений.

Знову ж таки, якщо хтось скаже: «Ви не говорили про це». У нас такий формат, як вчитель, 45 хвилин, як шкільний урок. Щоб не перевантажувати, а показати суть, найцікавіше — це віхи, а не просто розповісти про все.

«СПАЛАХ» – про культуру, якою ми повинні пишатися

Для мене особисто “СПАЛАХ” — це лише момент, щоб показати, що ми повинні пишатися тим, що у нас є, щоб показати, що у нас все це було не просто так, але були різні передумови для цього.

Якщо дивитися на глобальний світ, то кожні 4-5 років в Україні і світі виникають якісь кризові ситуації і на їх тлі з’являються нові культурні «спалахи». Спочатку це була незалежність, потім нульові, потім четверта чи п’ята, Помаранчева революція, потім економічна криза, потім Революція Гідності і тепер ми прийшли до нової кризи.

Також дуже важливо — в Україні мало хто звертає увагу на контексти, на те, що відбувалося раніше. Це можна побачити і в нашій музиці. Є постійні «спалахи», і все, що було до них, змивається і перебудовується у щось нове. І немає розуміння того, що було до цього.

Наприклад, коли ми робимо проєкт, багато персонажів, які брали участь, кажуть: «Я дивився серіал, і я зрозумів, що хочу робити більше, чого мені не вистачало, я відкрив деякі речі для себе». Для людей в галузі, це дає уявлення про те, що можна зробити, як ви можете стати краще.

Наша мета — зробити продукт не для ніші, не для галузі, а для широкої аудиторії, щоб ми пишалися тим, що маємо. І якось так маємо, що підмісія — мотивувати людей творити.

Чому серіал сподобався глядачам

Я думаю, що тут може бути кілька факторів. Перший – це якісні документальні фільми, які в Україні не розкриваються у форматі YouTube. У нас більше фестивальних історій, але люди там не думають про дистрибуцію. А ми якось відразу ж — для людей, на YouTube.

Другий момент – самоідентифікація. Це дуже важлива історія, адже люди хочуть більше дізнатися про свою культуру, зрозуміти її, пишатися і ділитися. У нас є свої проблеми, є переваги – про це розповідає «СПАЛАХ».

Плюс своєчасність. Ми на карантині. Люди залишаються всередині країни, ніхто не пересувається між містами, я не кажу про виїзд з України. Якось всі занурилися глибоко в себе, зупинилися і стали спостерігати за тим, що відбувається навколо в принципі. Наш проєкт спрямований на те, щоб дивитися на себе, приймати себе, нашу культуру та історію.

І команда. Ми всі зібралися, як шестерні, просто ідеально … Я нічого в цьому житті, здається, робити не вмію. Але я знаю, як зробити одне – зібрати і об’єднати крутих людей навколо того чи іншого проєкту, продукту. У цьому проєкті мені це вдалося. Просто є чуйка до людей, і я якось об’єднав їх усіх.

І, напевно, «СПАЛАХ» — це просто милий продукт сам по собі. Можливо, саме тому люди тягнуться.

В планах — великий екран і вихід на західну стрімінг-платформу

Ми ще не зрозуміли, наскільки успішним є наш проект. Зараз ми його тільки реалізовуємо. Тоді ми продовжимо дистрибуцію, не можна просто залишити серіал в інтернеті і забути. Нам ще потрібно «очистити права». Якщо все вийде, є плани показів в кінотеатрах і стрімінг. Я не скажу, які саме, але серед них є один західний.

Якщо це не спрацює, ми будемо працювати з місцевими. Зараз для нас важливіше вийти на міжнародний ринок. Що стосується телебачення, то у нас були тривалі переговори з 1+1, але в підсумку нічого не сталося.

«СПАЛАХ» – наш перший проєкт такого масштабу. Набиваємо шишки. Але досвід колосальний просто для всіх. Команда бустнулась на x100 кожен.

На початку року ми подали 3 проєкти на конкурс Pitch UA і серед 330 заявок перемогли 26, серед них 2 наших проєкти. Так що чекайте від нас нових масштабних крутих історій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук