Рада зареєструвала законопроєкт, за яким податок на додану вартість для закладів громадського харчування мають знизити з 20% до 7%. Ініціативу підтримала Українська ресторанна асоціація.
Автори пропонують внести зміни до Податкового кодексу та зменшити ставку ПДВ для кафе, ресторанів, барів і кейтерингів, адже галузь громадського харчування неабияк постраждала від коронакризи.
Чому це важливо
За минулий рік ресторанний ринок скоротився майже на 30% або на 6 млрд грн – до 14,1 млрд грн. Закрилося 4000 закладів. Про це свідчить дослідження аналітичного центру «Ресторани України».
Пандемія скоротила робочі місця, зменшила зарплату та призупинила інвестиції. Щоб підтримати малий і середній бізнес, європейські країни у 2-3 рази знизили податкові ставки для HoReCa-індустрії. Так зробила Німеччина. ПДВ для індустрії гостинності і розваг до січня 2021 знизили й у Британії. Тепер пільгову ставку хочуть запровадити і в нас. Вона дозволить українським рестораторам збільшити обігові кошти та зберегти робочі місця.
Крім того, заклади громадського харчування здебільшого працюють через ФОП, а ТОВ використовують для торгівлі алкоголем.
«Через це виникають труднощі в самих рестораторів: проблеми з банківським кредитуванням, обмеження безготівкових розрахунків у відносинах із торговельними мережами, складне адміністрування сплати податків тощо», – пояснює Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації.
Трахачов вважає, що саме високий ПДВ заважає бізнесу перейти на більш прозору форму існування – ТОВ. За даними опитування Української ресторанної асоціації, 19% рестораторів згодні перейти на ТОВ, якщо ПДВ знизять до 7%. Понад 63% респондентів переконані, що така зміна в податковому законодавстві покращить розвиток їхнього бізнесу.