Огляд професії: Software Engineer. Зарплати, попит і вимоги до кандидата (до 180 000 на місяць)

Читати на RU

Рекрутинговий портал GRC підготував огляд професії розробника ПЗ на українському ринку праці: що входить до їхніх обов’язків, скільки грошей пропонують роботодавці і чого очікують від кандидатів.


Хто такі Software Engineer

Професії Software Engineer поки що немає в класифікаторі професій України, але є аналог, який доволі точно описує функціонал фахівця – «інженер-програміст».

Найчастіше software engineer у компанії займається розробкою та керівництвом проєктів, які реалізують розробники. Також, в обов’язки SE входить перевірка технічної реалізації UI/UX, оптимізація роботи застосунків, розробка внутрішньої методології та стандартів, контроль і управління вимогами. Крім того, претендент повинен володіти лідерськими якостями, ефективно управляти командою розробників, розуміти основи бюджетування і, звичайно ж, вміти програмувати.

Який попит на ринку на SE

Найбільше вакансій для фахівців галузі software engineering/програмна інженерія в таких професійних сферах: IT (83%), виробництво/сільське господарство (3%), управління персоналом (3%).

Найчастіше SE шукають у Києві (44% усіх вакансій категорії на сайті grc.ua) та інших великих українських містах України – Харкові (17%), Львові (14%), Дніпрі (6%) та Одесі (6%).


Тисячі вакансій для розробників в українських і міжнародних IT-компаніях із зарплатами до $8 тис. можна знайти на сервісі анонімного пошуку роботи від AIN.UA — Recruitika.com


Зарплати

Професіоналів у сфері software engineering/програмної інженерії в Україні небагато – резюме від кандидатів, які шукають роботу в категорії, становлять лише 0,8% від загальної кількості актуальних резюме на кадровому порталі grc.ua.

За одним кандидатом полюють 2-3 компанії. Кадровий голод, у свою чергу, призводить до постійного перегляду рівня заробітних плат фахівців.

  • Так, у червні 2021 року фахівець-початківець (найчастіше це студент останніх курсів провідних технічних вишів) міг розраховувати на заробітну плату від 39 000 грн. І це за умови роботи віддалено та часто не повний робочий день.
  • Фахівець одразу після університету, який має досвід роботи від року, може претендувати на компенсацію майже вдвічі вищу – від 74 000 грн.
  • Більш досвідчені кандидати (з досвідом роботи від трьох років і вище), які шукають роботу в галузі software engineering, можуть розраховувати на заробітну плату від 110 000 грн.
  • 6% вакансій категорії пропонують компенсацію від 181 000 грн.

Вимоги до кандидатів

Рівень компенсації залежить не тільки від досвіду роботи, професійних навичок, а й рівня знання англійської мови.

71% роботодавців вказали: знання англійської мови на рівні не нижче Intermediate – обов’язкова вимога.


Створіть власний анонімний профіль кандидата на Recruitika.com та отримуйте пропозиції роботи від рекрутерів. А в разі найму через сервіс – отримайте від Recruitika $100 винагороди.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук