Чому не можна продавати доступи до своїх акаунтів – опис шахрайської схеми

Читати на RU

Вікторія Шульга, старша юрконсультантка в TransferGo, розповідає для читачів AIN.UA про один із видів шахрайства – продаж доступу до свого акаунту в платіжній системі. Легкий заробіток може стати великою проблемою в майбутньому.


Цього року зросла популярність на схеми, в яких пропонують заробити 100-500 гривень за 30 хвилин, а за наведеного знайомого, який зробить те ж саме, шахрай пропонує винагороду. Звучить заманливо, як і всі швидкі гроші. Чому варто відмовлятися від такого варіанту? Давайте розберемо по порядку.

Суть махінації

Інтернет-користувач у пошуках підробітку натрапляє на пропозицію, суть якої полягає у створенні облікового запису і передачі його за гроші в користування іншій невідомій людині.

На перший погляд, нам здається, що нічого незвичайного. Багато хто не раз чув, як хтось продавав свої акаунти в іграх або соціальних мережах. Так схема мімікрує під звичні для нас речі, стираючи нашу пильність.

Тепер подивимося трохи глибше і зрозуміємо, чому не кожен акаунт можна передавати в користування іншим, щоб не стати жертвою.

Користувач, який реєструється на платформі фінансового сервісу, для проходження верифікації передає свої особисті дані (паспортні, ІПН, номер телефону, email та інші). По завершенню клієнт отримує доступ до всіх функцій платформи.

Передаючи доступ до свого облікового запису за гроші або під приводом роботи, ви ризикуєте втратити до нього доступ, а шахрай отримує персональні дані та можливість транзакцій не тільки в Україну, а й за її територію.

Чому важливо нікому не передавати свої персональні дані:

  • Шахрай здійснює фінансові махінації від вашого імені, що загрожує зіпсованою кредитною історією і гірше, причетністю до кримінальної справи;
  • Транзакції, здійснені шахраєм, можуть виходити за територію України і надалі можуть виникнути проблеми під час перетину кордонів.

Як захистити свої персональні дані та фінансові рахунки:

  • Не передавайте PIN, CVV та інші персональні дані стороннім людям і під приводом роботи;
  • Представники служб фінансових переказів не запитують особисті дані (PIN-код, дані картки або конфіденційну особисту інформацію);
  • Представники служб фінансових переказів не просять вас переказувати гроші на інший рахунок, щоб «убезпечити» ваші кошти;
  • Контролюйте рух коштів на рахунку;
  • Не продавайте і не давайте в тимчасове користування фінансові акаунти, де ви ідентифікували свою особу.

Важливо пам’ятати що, щоб не трапилося, не передавайте свої особисті дані і не продавайте акаунти, в яких ви верифікували свою особистість. А пошук швидких способів заробітку – це не вирішення фінансових проблем, частіше їхні наслідки мають більше негативних наслідків, ніж сума прибутку.

Автор:Вікторія Шульга, старший юрконсультант у TransferGo

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук