Текіла, травка, дебош і неадекват. Як Адам Нейман керував WeWork

Читати на RU

У своїй книзі «The Cult of We: WeWork, Adam Neumann, and the Great Startup Delusion« репортери Wall Street Journal Еліот Браун і Морін Фаррел розповідають про те, як засновник і СЕО WeWork Адам Нейман жив, працював і керував компанією. AIN.UA зібрав найцікавіші витяги з книги.


Передісторія

Адам іммігрував до Нью-Йорка з Ізраїлю 2001 року. Його першим бізнесом була лінія одягу для немовлят Krawlers. Через три роки після провалу Адам співзаснував WeWork на стартовий капітал, отриманий у подарунок на весілля від батьків його дружини Ребекки. Ні багато ні мало – $1 млн.

Як пише NYPost, Нейман жив без печалі: влаштовуючи вечірки в приватних літаках, витрачаючи гроші немов воду і залишаючи співробітників прибирати за собою. Поки їхній світ не схлопнувся у них над головою.

Заснований 2010 року WeWork процвітав як гарячий стартап, поки не перетворився на безнадійну діру, в яку витікали венчурні гроші. До 2019 року коворкінгова імперія Неймана перетворилася на руїни. Поразка багато в чому стала наслідком деструктивного управлінського стилю СЕО, втрачених можливостей і скандалів.

Неадекватний менеджмент

Нейман неодноразово шокував своєю неадекватною поведінкою співробітників – як поточних, так і потенційних. Іноді він їх відверто підставляв, не відчуваючи з цього приводу жодних докорів сумління. Наприклад, міг раптово викликати до себе в кабінет когось зі старших менеджерів WeWork і поставити перед фактом, що той має терміново летіти з Адамом у Сан-Франциско.

Після цього він міг змусити його чекати на себе по кілька годин в аеропорту, полетіти без нього або взагалі не розмовляти з ним протягом 6,5-годинного польоту. Іноді Адам кидав своїх співробітників після посадки, і їм доводилося самим придумувати, як дістатися додому.

Нейман зустрічався зі своїми співробітниками або навіть проводив співбесіди з кандидатами, катаючись на своєму суперлюксовому автомобілі Maybach за $200 000, після чого висаджував їх посеред дороги, наказавши конвоювати його в окремій машині (машину співробітнику належало якимось чином знайти серед автомобілів, що проїжджали повз).

Одного разу Адам висадив одного з топів WeWork у самому серці величезного затору на автостраді Лонг-Айленда і запропонував слідувати за ним на одній з машин, які стоять за ним.

Рядовим співробітникам теж діставалося. Щовечора понеділка Адам проводив загальні збори, на яких неодмінно пили пиво або текілу. Одного разу 2016 року на одних з таких зборів Адам спершу довго розпинався про масові скорочення штату, покликані скоротити витрати компанії, після чого налив усім текіли і викликав на сцену хіп-хоп зірку, яку запросили до офісу з приватним концертом.

На інших таких зборах, які також не обійшлися без випивки, п’яний СЕО раптово вирішив підвищити КРІ більш ніж на 20% усім співробітникам.

А ще в компанії були щорічні корпоративні виїзди на природу, їх називали «Літній Табір». У таких таборах люди жили в кімнатах по 6 осіб зі спільним санвузлом. Не поїхати було не можна – відвідування обов’язкове. Одну зі співробітниць звільнили за те, що вона поїхала з табору раніше визначеного часу.

При цьому сам Адам, Ребекка та їхні діти жили осторонь із шиком і зручностями.

Вечірки з марихуаною

У 2015 році в офісі WeWork влаштували вечірку з нагоди 10-мільярдної валюації компанії. У якийсь момент Нейман, який перезбудився, жбурнув пляшку текіли в скляну перегородку між своїм офісом і опенспейсом. Його приклад наслідував хтось зі співробітників. Хаос не припинявся, поки скляна стіна не була повністю зруйнована.

Один з очевидців розповів у коментарі Insider, що прибирати потім довелося співробітникам – щоб ніхто не порізався, прийшовши на роботу. Той випадок представник Адама потім назвав «випадковістю».

Це лише один із численних прикладів розгнузданої вдачі Неймана з його підходом до корпоративних вечірок. Основний чад відбувався не в офісі, а в приватних літаках, якими захоплювався СЕО WeWork. Текіла і марихуана на борту чартерів були звичайною справою. Іноді Нейман перевозив буквально ящики канабісу, що просто незаконно і передбачає кримінальну відповідальність для всіх залучених.

Бортовий екіпаж одного з чартерів, яким летів Адам і його команда, одного разу змушений був вдягнути кисневі маски, тому що в салоні було занадто багато диму від марихуани.

На чартерних вечірках текіла лилася рікою, а пасажири, включно з Нейманом, божеволіли. Після цього авіакомпаніям доводилося на деякий час виводити літаки з рейсів, тому що потрібно було відмити їх від алкоголю і блювоти. Одного разу в салоні навіть довелося робити ремонт, тому що Адам і його співробітники позривали перегородки, що відокремлювали пасажирів від команди.

На зустрічі з похміллям

Нейман частенько з’являвся на ранкові зустрічі з похмілля. Але на одну зі стратегічно важливих зустрічей він так і не прийшов. Це було в Індії, де Нейман хотів відкрити філію WeWork. Інвестори чекали на нього кілька годин, після чого охорона готелю, в якому зупинився Адам, виявила його в номері в повній відключці.

Через 9 місяців після того, як WeWork отримав оцінку в $47 млрд, у вересні 2019 року Рада директорів компанії вирішила, що Адаму пора йти. Серед причин були і захоплення наркотиками, і ексцентрична поведінка, і провал IPO, а головне, збитковість компанії, яка залучила $12 млрд венчурних грошей.

Через місяць Неймана звільнили. Його особисті статки просіли з $10 млрд до $750 млн за оцінками Forbes на той момент (зараз статки Адама оцінюють приблизно в $1 млрд). Під час звільнення Нейман отримав понад $192 млн готівкою, акцій приблизно на $245 млн понад те, а також дозвіл на продаж акцій WeWork на суму понад $500 млн.

Після цього він і Ребекка продали два зі своїх 8 будинків. У 2019 році вони засвітилися в аеропорту Сан-Франциско – летіли комерційним рейсом.

Що сталося з WeWork

Оцінка компанії з рекордних $47 млрд просіла до $9 млрд. WeWork планує все-таки вийти на IPO, але через злиття з SPAC – компанією BowX Acquisition. Компанія, як і раніше, збиткова, але значно скоротила втрати за рахунок урізання костів: закрила локації, що простоюють, провела скорочення персоналу тощо. Можливо, ситуація зміниться з поверненням людей в офіси після локдаунів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук