В Україні запуститься сервіс хмарного геймінгу Boosteroid

Читати на RU

Один із провайдерів хмарного геймінгу в Європі, компанія Boosteroid, спільно з оператором «Київстар», розмістила свої сервери в Києві. Як повідомили представники провайдера, вже з осені 2021 року українські гравці зможуть користуватися хмарними серверами з мінімальною затримкою. В Україні сервіс називатиметься Starboost.

Конфігурацію систем у Києві не розкривають, але Boosteroid обіцяє можливість запуску ігор із роздільною здатністю Full HD 1080p за 60 кадрів на секунду. Крім того, у компанії заявили, що створять регіональні ціни для України, але наразі інформації про вартість немає.


Хмарний геймінг вже в Україні

Boosteroid, як і інші сервіси хмарного геймінгу, дає змогу перенести навантаження з обробки гри з пристрою користувача на потужні віддалені сервери. Інтерактивне відео ігрового процесу передається з сервера на комп’ютер гравця і назад за частки секунди через Інтернет.

У такій грі є головне «вузьке горлечко» – інтернет-з’єднання між клієнтом і сервером. Якщо швидкість свого інтернету користувач часто може дотягнути до прийнятних для гри значень (замінивши провайдера або перейшовши на дорожчий тарифний план провайдера), то з фізичною віддаленістю сервера, яка породжує неприємні затримки, зробити нічого не можна.

Розміщення серверів у Києві в теорії дасть змогу мінімізувати затримки і зробити гру комфортнішою, ніж під час використання серверів інших компаній, які часто обслуговують безліч країн і регіонів.

Умови використання Boosteroid

Результати тестування з’єднання редакцією AIN.UA

Під час використання сервісів хмарного геймінгу на користувачів чекає низка обмежень: список ігор, які підтримуються провайдером (інколи навіть необхідність окремої купівлі цих ігор), вимоги до стабільності інтернет-з’єднання та необхідність платити не лише за ігри, а й за послуги хмарного провайдера.

Бібліотека Boosteroid налічує понад 150 ігор, які можна запускати, підключивши до сервісу акаунт різних магазинів цифрової дистрибуції (Steam, EGS, Origin тощо).

Вимоги до інтернет-з’єднання у користувача виглядають доволі скромно: швидкість інтернету має бути більшою за 25 Мбіт/с, а пінг (затримка з’єднання) меншою за 20. Під час тестування з’єднання із серверами Boosteroid редакція отримала такі результати: 784 Мбіт/с і пінг в 1 мс.

Upd. Зараз на Європейському ринку у Boosteroid є тариф «Start» з можливістю щомісячної оплати і вартістю 9.89 євро і тариф «Ultimate», чия вартість зараз становить лише 4,16 євро на місяць, але сервіс не дає змоги здійснювати оплату щомісяця, а вимагає внести одноразово 49,89 євро за цілий рік.

Тестового доступу у Boosteroid немає, але, як зазначили в коментарі AIN.UA представники провайдера, планується використання промокодів зі знижкою, щоб користувачі мали можливість ознайомитися з сервісом. Також сервіс пообіцяв ввести регіональні ціни для України під брендом Starboost, але наразі інформації про вартість немає.

Чому це цікаво

Хмарний геймінг і підхід gaming-as-a-service загалом – майбутнє індустрії відеоігор, і у світі вже існує кілька десятків популярних і більш-менш успішних провайдерів, що пропонують гравцям свої сервери.

Але для українських гравців більшість (якщо не всі) з них були недоступні. Сервери GeForce Now, Playkey, Loudplay та інших провайдерів розташовані надто далеко і обслуговують одночасно кілька країн, що призводить до збільшення затримок і неіграбельності ігор. Деякі сервіси, як-от Google Stadia, взагалі недоступні в Україні без VPN, який ще більше ріже швидкість і збільшує затримку.

Запуск серверів хмарного геймінгу в Києві – перша можливість українських геймерів реально скористатися віддаленими серверами з комфортною затримкою. Хоча як це виглядатиме на практиці поки що невідомо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук