Сем Альтман – екстра-продуктивний «вундеркінд» Кремнієвої долини

Читати на RU

У 26-річному віці Сем Альтман продав свій стартап за $43,4 млн, а в 29 років уже очолював Y Combinator – найвідоміший «бізнес-інкубатор» Кремнієвої долини, який фінансував на той момент по 100 нових стартапів на рік.

Швидко пройшовши шлях від ботаніка до масового інвестора і заробивши $250-мільйонний особистий статок, Сем Альтман присвятив себе більш корисній для людства справі. З 2019 року на чолі організації Open AI він спрямовує мільярди доларів у розвиток штучного інтелекту, щоб ШІ став не «випущеним демоном», а «багатством для всіх».

Сэм Альтман-1

AIN.UA наводить історію Сема Альтмана, якого називають вундеркіндом Кремнієвої долини, відзначаючи його екстраординарну екстравертність і надзвичайну продуктивність.

З юного гіка в стартапери

Сем Альтман народився 1985 року в єврейській родині з чотирма дітьми. Його мати була дерматологом, батько – забудовником. До 10-річного віку Сем був настільки балакучою дитиною, що його мати, як вона полюбляє розповідати журналістам, вигадувала способи звільнитися від нього. Життя юного Альтмана, за його власними словами, різко змінилося у восьмирічному віці, коли батьки подарували йому персональний комп’ютер. Він швидко навчився програмувати на Бейсику і захопився математикою.

Згадуючи свої шкільні роки, Сем Альтман каже, що був типовим ботаніком, який цікавився наукою і мріяв про польоти в космос. Як і інші тінейджери, майбутній голова Y Combinator у підлітковому віці витрачав багато часу на комп’ютерні ігри, посиденьки з друзями і безліч різноманітних активностей. Однак його вчителі не пам’ятають, щоб Альтман відзначився хоч у чомусь, окрім того, що на заняттях публічно називав себе геєм і відстоював права сексуальних меншин.

«Сем отримував хороші оцінки, але під час навчання не робив нічого видатного. – пише про Альтмана студентська газета Школи Джона Берроуза, в якій він навчався. – Це знання може шокувати, бо ми постійно чуємо історії успішних людей, які в школі перемагали в кожному виді спорту, вчилися краще за всіх і запускали неприбуткову організацію для допомоги дітям у Кенії. За твердженням Сема, його життєвий успіх частково був обумовлений тим, що він дізнавався потроху про безліч речей».

Після школи Альтман вступив до Стенфордського університету, де вивчав комп’ютерні науки. Там йому здавалося, що багато студентів «приклеєні» до одного життєвого шляху. Їхній спосіб мислення передався і йому. Навчаючись у Стенфорді, Альтман переконував себе в тому, що йому потрібно влаштуватися інтерном у фінансовий конгломерат Goldman Sachs і стати інвестиційним банкіром. Однак незабаром Сем усвідомив, що кар’єра – це не те, чого він справді хоче. У віці 19 років він зрозумів, що його улюблена справа – створення стартапів, і покинув навчання в Стенфорді, щоб повністю зануритися в роботу над одним із них.

Loopt – провал, що став трамліном

«Бути юним, і невідомим, і бідним – це насправді найбільший подарунок долі в тому плані, що ти можеш брати на себе ризики», – каже Сем Альтман.

У 2005 році крім юності, невідомості та бідності у нього була ще й четверта риса рішучого стартапера. «У моєму мозку була відсутня зона хвилювань щодо того, що думають про мене люди. Це справжній подарунок. Більшість людей хочуть бути прийнятими в суспільстві, і тому вони не йдуть на ризики, через які можуть здатися ненормальними. І через це вони дико помиляються при оцінці ризиків», – згадує Сем.

За його словами, ідеї для власного стартапу зачаїлися в його голові, коли він вийшов із навчального класу в Стенфордському університеті й задумався: «де всі мої друзі?» Йому захотілося побачити на екрані свого смартфона карту, на якій були б позначені його приятелі та інші цікаві люди, охочі поспілкуватися. Сем, не шкодуючи сил, взявся реалізовувати ці задумки, не турбуючись про їхню затребуваність.

Сэм Альтман-2

Разом із двома однокурсниками він написав мобільний застосунок Radiate, пізніше перейменований на Loopt, що дає змогу користувачеві повідомляти друзям про своє місцезнаходження. Щоб якнайшвидше просунути його, влітку 2005 року Сем Альтман працював із такою самовіддачею, що захворів на цингу, оскільки через брак грошей протягом кількох тижнів харчувався тільки локшиною швидкого приготування і кавовим морозивом.

Як пише New Yorker, Сем зумів домогтися зустрічей з американськими мобільними операторами й укласти з ними угоди про підтримку його геолокаційного мобільного сервісу.

Також йому вдалося справити враження на венчурного інвестора Пола Грема і просунути Loopt до першого набору з восьми стартапів, які отримали фінансування від «бізнес-інкубатора» Y Combinator, запущеного Гремом у 2005 році. Додаток Альтмана опинився в одному наборі з соцмережею Reddit, вартість якої незабаром злетіла до багатомільярдних позначок. Під час подальшого спілкування на зустрічах Y Combinator Сем вразив Пола Грема настільки, що той у 2009 році назвав його одним із п’яти найцікавіших стартаперів за останні 30 років. До цієї п’ятірки найкращих також увійшов засновник Apple Стів Джобс, і засновники Google Ларрі Пейдж, Сергій Брін і Пол Бакхайт.

Альтману вдалося переконати в перспективності свого стартапу й інших інвесторів. У Loopt було вкладено понад $30 млн венчурного капіталу, завдяки чому оцінка цього стартапу піднімалася до $175 млн. Однак цей застосунок так і не зміг залучити достатню для свого виживання кількість користувачів.

«Ми оптимістично вважали, що місце розташування може стати надзвичайно важливим, – пояснив Альтман невдачу з Loopt в інтерв’ю New Yorker, – Песимістичне бачення полягало в тому, що люди брехатимуть про своє перебування та просто споживатимуть контент – саме це зрештою і сталося».

У 2012 році банківська компанія Green Dot Corporation запропонувала за Loopt $43.4 млн, і Сем Альтман поспішив продати свій стартап, незважаючи на невдоволення деяких інвесторів, які отримали негативне повернення вкладень.

Заробивши на угоді приблизно $5 млн, Сем Альтман інвестував більшу частину цих грошей у стартапи-початківці на Y Combinator і влаштував собі відпустку тривалістю в рік. Він подорожував світом, зупиняючись у дешевих готелях, набирався знань про нові технології і завів особистий блог із порадами про створення стартапів.

«Одним із найкращих прийнятих мною рішень було відпочити протягом цілого року. Це те, що багато людей можуть собі дозволити, але не дозволяють», – згадує Сем Альтман.

Від стартапу до масштабування Y Combinator

За твердженням Альтмана, зазнавши невдачі з Loopt, він здобув здатність розпізнавати стартапи, які ось-ось злетять у ціні, і міг примножувати свій капітал на вкладеннях у них. Але займатися інвестуванням йому не подобалося з двох причин. По-перше, він вважав неправильним нав’язувати свої гроші стартапам, здатним і самостійно досягти успіху. По-друге, займатися інвестуванням осторонь від реальних справ йому було нудно – він хотів отримувати «прилив адреналіну» від управління компанією.

За способом мислення і стилем життя Сем Альтман багато в чому схожий на іншого видатного кінгмейкера в індустрії стартапів Наваля Равіканта, історію якого публікував AIN.UA.

Наприклад, Альтман, як і Равікант, практикує 1,5-2-годинні сидіння в повній бездіяльності. Сем описує це так: «Я сиджу і нічого не роблю. Не фокусуюся на мантрі, не фокусуюся на диханні, але довго із заплющеними очима сиджу в тиші й дякую всесвіту… Я стаю набагато задоволенішим, вдячнішим, щасливішим і спокійнішим».

Після невдачі з Loopt Альтман хотів спробувати створити з нуля ще один власний бізнес, але йому відкрилася можливість впливати відразу на тисячі стартапів.

У 2014 році засновник Y Combinator Пол Грем, якому на той час виповнилося 50 років, вирішив передати контроль над своїм «бізнес-інкубатором» більш енергійному керівнику. Його вибір припав на 29-річного Сема, який вразив Грема своїм умінням укладати угоди і стратегічно мислити.

«Альтман вражає тим, що він розумний екстраверт, – пояснював свій вибір Пол Грем. – Уявіть розумну людину в Кремнієвій долині. Ви уявіть не того, хто по-справжньому гарний у спілкуванні з людьми. Ви уявите когось замкнутого».

Як пише Vox, для Сема Альтмана не складає труднощів витрачати по 25 годин на тиждень на телефонні переговори з безліччю різних людей і оперативно відповідати на е-мейли та повідомлення в месенджерах. На посаді президента Y Combinator, він щодня був у тісному контакті з сотнями бізнесів і ставав для багатьох стартаперів особистим коучем і ментором. Ключова порада Альтмана засновникам компаній: краще закохати у свій продукт 100 користувачів, ніж просто сподобатися мільйону людей – сотня відданих фанатів зможе забезпечити бізнесу краще зростання.

У 2013 році Y Combinator вибрав із тисяч заявок 99 перспективних американських стартапів і надав кожному з них $97 000 в обмін на 7% акцій. З приходом Альтмана 2014 року амбіції інкубатора зросли вдесятеро. Сем позначив для Y Combinator захмарну мету – фінансувати 1000 стартапів на рік, і взявся впроваджувати ініціативи для її досягнення.

Насамперед, Альтман збільшив розмір фінансування компаній до $120 000 в обмін на 7% акцій. Також він створив $700-мільйонний фонд YC Continuity, щоб інвестувати в успішні стартапи на наступних стадіях їхнього розвитку, і впровадив програму YC Fellowship з надання найбільш раннім стартапам, у яких є лише ідея або прототип, $20-тисячних грошових грантів і навчання.

У жовтні 2015 року Альтман запустив YC Research – неприбуткову дослідницьку лабораторію, покликану знаходити перспективні напрямки інвестування шляхом вивчення таких сфер, як базовий дохід, майбутнє комп’ютерних обчислень, освіта і будівництво нових міст.

У підсумку Сем розширив сфери інвестування Y Combinator, особливо на ядерну енергетику і біотехнології. За чотири роки він збільшив масштаби «бізнес-інкубатора» приблизно в 2,5 раза – у 2018 році Y Combinator профінансував 250 стартапів, а загальна ринкова вартість 1867 компаній, яким він допоміг у розвитку, переступила позначку $100 мільярдів.

Приручення АІ на чолі OpenAI

« АІ, найімовірніше, погубить світ, але спочатку він породить великі компанії», – переконаний Сем Альтман.

За його словами, про необхідність узяття процесу розробки АІ під контроль він уперше замислився у 2012 році під час одноденного походу, на якому обговорив із друзями перспективи АІ та дійшов висновку, що приблизно через тринадцять років може з’явитися технологія, яка відтворить роботу людського мозку. У результаті люди можуть опинитися в тотальному підпорядкуванні у корпорації, що володіє «супер-мозком», або в уряді, а то й зовсім стати непотрібною ланкою – «домашньою твариною» штучного інтелекту.

Сему Альтману вдалося переконати у своїх побоюваннях знаменитого винахідника Ілона Маска, разом з яким вони 2015 року запустили для контролю над розвитком АІ некомерційну організацію OpenAI. У неї пообіцяли інвестувати $1 млрд багато інших відомих діячів Кремнієвої Долини, включно з Грегом Брокманом, Рідом Гоффманом, Пітером Тілем і Джесікою Лівінгстон. Ще $1 млрд зобов’язалася вкласти корпорація Microsoft.

OpenAI стартувала як неприбуткова дослідницька лабораторія і спочатку обіцяла безкоштовно ділитися з громадськістю своїми розробками. Але вирішила заробляти гроші після того, як Маск пішов із цієї організації 2018 року, а Альтман, навпаки, залишив посаду президента Y Combinator, щоб стати головою OpenAI і повністю зосередитися на її роботі.

У 2019 році OpenAI оголосила, що їй необхідні мільярди доларів «для великомасштабних хмарних обчислень, залучення й утримання талантів і побудови суперкомп’ютерів для АІ». Для прискорення припливу інвестицій OpenAI реструктурувала себе в унікальний гібрид комерційної та некомерційної організації. У відповідній заяві організація пояснила, що після появи у неї гігантських заробітків, її інвестори отримають повернення своїх вкладень у 100-кратному розмірі, а частина прибутку, що залишилася, залишиться в «некомерційній OpenAI».

За словами Альтмана, АІ відбере у безлічі людей робочі місця і через десять років зароблятиме стільки грошей, що зможе щорічно виплачувати кожному дорослому американцеві по $13 500. Утім, багато експертів називають подібні заяви Сема спекуляціями.

«Найвідоміші розробки OpenAI – це генератор зображень Dall-E, генератор англомовних текстів GPT-3, і боти, здатні обігравати людей у такі ігри, як Dota 2. Але OpenAI анітрохи не наблизилася до створення АІ-технологій, описуваних Альтманом. Дарон Аджемоглу, економіст Массачусетського технологічного інституту, вважає неймовірно помилковим його оптимізм щодо здібностей АІ. Алгоритми хороші лише у виконанні дуже-дуже вузьких завдань», – пише CNBC.

Критики вказують на явну схильність Альтмана до оверхайпу в описах технологій АІ. На початку 2019 року він анонсував перший продукт OpenAI – генератор текстів GPT-2 – як винахід, який за значимістю можна порівняти з блокчейном. Розробники GPT-2 тоді лякали журналістів тим, що цей інструмент здатний наповнити інформаційний простір якісними фейковими новинами, спамом і пропагандою. Однак 2020 року OpenAI відкрила доступ до в сто разів потужнішого генератора текстів GPT-3, і нічого страшного не сталося. Експерти розкритикували (https://www.bbntimes.com/science/is-gpt-3-overhyped) цей генератор за нездатність створювати довгі зв’язні тексти, «розуміти» семантику і вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки.

Сем Альтман, таймлайн

→ 1985 – Народився в Чикаго, США.

→ 2005 – Вік 20 – Кинув Стенфордський університет і став співзасновником і CEO стартапу Loopt

→ 2011 – Вік 26 – Став партнером у Y Combinator

→ 2012 – Вік 27 – Продав Loopt за $43.4 млн банківській компанії Green Dot і створив інвестиційну фірму Hydrazine Capital

→ 2014 – Вік 29 – Обраний президентом Y Combinator

→ 2015 – Вік 30 – Разом з Ілоном Маском створив організацію Open AI з дослідження штучного інтелекту

→ 2019 – Вік 34 – Звільнився з Y Combinator, щоб повністю зосередитися на керівництві Open AI

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук