Пишуть про злив даних 53 млн українців. Це стара база з Nomer.Org

Читати на RU

13 вересня прес-служба офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомила, що в інтернеті виявлено базу даних громадян України, яка може містити майже 53 млн записів про персональні дані.

Але як повідомляють у telegram-каналі, це не якийсь новий злив даних, а дуже стара база, що містить інформацію про українських фізосіб і була роками доступною на сайті Nomer.Org (зараз сайт не працює).

За даними одного зі співрозмовників AIN.UA, який займається дослідженнями, знахідка українських чиновників – «це те саме, що якийсь би політик зараз сказав, що МММ і Мавроді – зло, і потрібно почати розслідування».


Що насправді сталося

13 вересня офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини заявив про виявлення бази даних із майже 53 млн записів про громадян України.

«Так, на одному із сайтів у мережі інтернет виявлено базу даних жителів України, що може містити персональні дані: ПІБ, дату народження, номер телефону, населений пункт, вулицю, номер будинку та квартири. За інформацією, розміщеною на зазначеному сайті, у базі може міститися майже 53 мільйони записів», – зазначили в офісі омбудсмена.

Що це за база даних, звідки саме міг статися витік такого масиву інформації та які конкретно персональні дані містить злив, в офісі уповноваженого з прав людини не повідомили, а лише зазначили, що вже звернулися до поліції.

Але один із київських Telegram-каналів провів власне розслідування, щоб дізнатися, звідки могла з’явитися нова база даних.

«Намагалися зрозуміти, про який масив сир-бор, адже за останній період нічого подібного на просторах інтернету не спливало. Можливо, омбудсмен проник у якісь нетрі даркнету і виловив приватний лик? Або вкотре, мільйон сто перший, найкращі фахівці кібербезпеки зламали Дію, випатравши її, отримавши дані наших співгромадян, аж до їхніх котиків і песиків, хвилястих папужок і хом’яків, попутно оформляючи на них кредити у «Швидкогроші”? Ні», – зазначають у пості.

Архівний запис Nomer.Org з Wayback Machine

Порівнявши перелік полів, кількість записів та іншу інформацію стало очевидно, що цей «злив» насправді є давно діючим сайтом Nomer.Org, який містив застарілу базу фізосіб України.

«Це номер.орг з базою фізосіб України за незрозуміло який рік, коли ще була офіційна підтримка Віндовс ХР, долар був по вісім, а деякі со-оунери цього каналу були ще дрібними кардерами»

Варто зазначити, що зараз Nomer.Org не доступний як на території України, навіть за допомогою VPN сервісів. Але при цьому подивитися інформацію, яка на ньому містилася, можна за допомогою сервісів архівування, як наприклад Wayback Machine.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук