З 23 вересня всі регіони України переходять до «жовтої» зони адаптивного карантину, повідомляє Урядовий портал. Відповідне рішення прийняла Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

AIN.Business розповідає, як працюватимуть заклади в таких умовах.

Обмеження в «жовтій» зоні

  1. Масові заходи можна, якщо 1 особа на 4 кв. м або кожен окремий зал заповнений на дві третини місць.
  2. Ресторани можна, якщо відстань між столами – мінімум 1,5 метри, а за одним столиком сидять максимум 4 відвідувачі.
  3. Кінотеатри та інші заклади культури можна, якщо кожен окремий зал заповнений на половину місць. 
  4. Спортзали та фітнес-центри можна, якщо 1 особа на 10 кв. м.

Привілеї для вакцинованих

Обмеження не застосовують до закладів, якщо у 80% персоналу й відвідувачів є:

  • COVID-сертифікат («жовтий» про першу дозу або «зелений» про повний курс вакцинації);
  • довідка 063/о про щеплення;
  • або негативний тест (ПЛР- чи експрес-) за останні 3 дні. 

Кінцеве рішення про те, надавати послуги тільки вакцинованим чи дотримуватися карантину повністю, залишається за власником закладу. 

Як перевірити COVID-сертифікат гостя або співробітника

  1. Попросити людину, щоб вона показала QR-код сертифіката, та просканувати QR телефоном.
  2. Перевірити дату сертифіката та ідентифікувати його власника.