З 23 вересня всі регіони України переходять до «жовтої» зони адаптивного карантину, повідомляє Урядовий портал. Відповідне рішення прийняла Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
AIN.Business розповідає, як працюватимуть заклади в таких умовах.
Обмеження в «жовтій» зоні
- Масові заходи можна, якщо 1 особа на 4 кв. м або кожен окремий зал заповнений на дві третини місць.
- Ресторани можна, якщо відстань між столами – мінімум 1,5 метри, а за одним столиком сидять максимум 4 відвідувачі.
- Кінотеатри та інші заклади культури можна, якщо кожен окремий зал заповнений на половину місць.
- Спортзали та фітнес-центри можна, якщо 1 особа на 10 кв. м.
Привілеї для вакцинованих
Обмеження не застосовують до закладів, якщо у 80% персоналу й відвідувачів є:
- COVID-сертифікат («жовтий» про першу дозу або «зелений» про повний курс вакцинації);
- довідка 063/о про щеплення;
- або негативний тест (ПЛР- чи експрес-) за останні 3 дні.
Кінцеве рішення про те, надавати послуги тільки вакцинованим чи дотримуватися карантину повністю, залишається за власником закладу.
Як перевірити COVID-сертифікат гостя або співробітника
- Попросити людину, щоб вона показала QR-код сертифіката, та просканувати QR телефоном.
- Перевірити дату сертифіката та ідентифікувати його власника.
- Адаптивний карантин в Україні продовжили до кінця року.
- Жорсткий «червоний» карантин можуть запровадити не раніше, аніж у листопаді.