Куди зник Nimses: інвестори подали до суду, команди немає, користувачів – теж

Читати на RU

Загадковий стартап, який починався як один із найамбітніших проєктів в Україні, глобально обговорюваний, майже як Clubhouse, із величезною базою натхненних користувачів і чергою з потенційних клієнтів, заплутався у власних інноваціях, вибився з бюджету і поповнив лави зомбі-стартапів.

У 2019 році на AIN.UA з’явилася новина, що у Nimses – гучної української соціальної мережі – фінансові проблеми. Тоді ж уперше стали відомі інвестори. Після публікації великого матеріалу один зі співробітників соціальної мережі в особистій бесіді заявив, що вся інформація не відповідає дійсності, весь текст – фікція. Насправді все виявилося навпаки: для компанії настав початок кінця.

Кілька місяців тому редакції AIN.UA стало відомо, що в команді Nimses залишилося троє людей. Днями – що інвестори подали до суду на засновників проекту. Самі засновники на зв’язок не виходять. Співробітники не отримали повної виплати зарплати. Додатки Nimses давно не оновлюються, продавці роками чекають на свої виплати. Стартап, що запустився з хайпом не гірше Clubhouse, тепер так само безслідно зник.

На момент підготовки матеріалу редакція AIN.UA не може стверджувати, що проект закрився, оскільки ні з ким із команди зв’язатися не вдалося. Але можна припустити, що на цьому етапі історія Nimses закінчилася.


Nimses запустили 2017 року студенти Могилянки. Застосунок одразу став хайповим завдяки системі запрошень і промокодів, а також незвичайній ідеї: головна наша валюта – час. Ідея з німами і часом-валютою багатьом здалася оригінальною, соціальна мережа швидко вийшла на перші позиції за завантаженнями в App Store і Google Play. Біля витоків – Давид Мироновський (СЕО і автор ідеї), Андрій Сірченко (СМО).

Щоб швидше стати частиною життя користувачів, у Nimses запустили можливість купувати справжні фізичні товари або послуги за німи. Наприклад, каву або одяг. Залучати партнерів вдавалося за рахунок обіцянки робити зворотний викуп німів за валюту: 1000 німів оцінювали в $1. У моменті ідея справді стала популярною, як мінімум у Києві.

Як часто буває з хайповими проектами, перший інтерес до Nimses швидко пішов на спад. Проте команда продовжувала роботу над додатком: користувачі отримували нові функції, партнери – можливість продавати через майданчик. Через рік після запуску Nimses ми опублікували велику історію і, здавалося, все йде своєю чергою: стартап розвивається.

Керівництво Nimses нічого не розповідало про те, звідки у компанії гроші і чи є у них інвестори. Уперше про те, хто надавав стартапу фінансування, стало відомо 2019 року.

Джерела на ринку повідомили AIN.UA, що у Nimses чотири інвестори: двоє росіян, один із яких ексчиновник, співробітник українського фонду ICU (сам фонд стосунку до стартапу не має), а також український підприємець Євген Уткін. Уткін підтвердив, що інвестував у Nimses, і у великій письмовій відповіді на запит AIN.UA пояснив, чому підтримав проєкт. Прочитати його мотивацію можна за посиланням нижче.

Тоді ж уперше стало відомо про фінансові проблеми Nimses, співробітникам почали затримувати зарплати. Представники проєкту тоді назвали проблеми тимчасовими, їх мав вирішити новий раунд інвестицій, залученням якого якраз займалося керівництво.

Раунд залучити так і не вдалося.


Влітку 2021 року редакції AIN.UA стало відомо, що зі стартапу на кілька десятків співробітників Nimses перетворився на проєкт, який повільно вмирає. У спробах зрозуміти, що відбувається, редактор AIN.UA спробував зв’язатися з керівництвом, але отримати будь-які відповіді не вдалося. Давид Мироновський на наші запитання не відповів, інший склад керівників покинув проект раніше, тому про актуальну ситуацію розповідати не стали. Кілька співробітників заявили, що давно не працюють у Nimses і розповісти нічого не можуть.

Про те, що історія Nimses закінчилася, свідчить кілька фактів.

  • Додатки для Android та iOS не оновлювалися понад рік.
  • У коментарях у Google Play користувачі скаржаться, що з початку вересня не можуть увійти в акаунт, на iOS сервіс працює з перебоями.
  • Сайт не працює.

У золоті часи Nimses – у середині 2017 року – кількість користувачів застосунку сягала 2 млн на місяць. Утім, уже до 2018-го року статистика завантажень сильно просіла – до 500 000 у другому кварталі 2019 року. На сьогодні ситуація інша. За даними AIN.UA, за третій квартал 2021 року застосунок на iOS і Android сумарно завантажили 11,5 тисяч користувачів.

Факт того, що команді стартаперів не вдалося побудувати велику історію – цілком нормальна історія. Не всі стартапи злітають. Ми не дарма провели аналогію з Clubhouse, який втратив інтерес аудиторії вже через пару-трійку місяців.

Але в історії Nimses є постраждалі сторони.

Продавці залишилися без грошей

Вище ми розповідали, що на Nimses можна було продавати товари за німи, після чого платформа обіцяла проводити зворотний викуп німів. Так ось, конвертаційна біржа не працює вже кілька років. Продавці на маркетинговому експерименті з Nimses втратили гроші.

Засновник кафе «Кавабулки» Анзор Абуладзе з 2018 року чекає, коли компанія виплатить 15 000 євро в обмін на німи, за які він продавав свою продукцію користувачам додатка. Влітку 2018 року він узяв кредит, який розраховував повернути з виплат від Nimses. Однак грошей так і не отримав.

«В основі моєї кредитної заборгованості 530 000 грн лежить 400 000 грн під «Німсес». Понадіялися в розрахунку на швидке закриття через повернення 15 000 євро (на той момент вони ще платили). Але не склалося, – розповів Анзор. – До локдауну 2020 із заборгованістю я справлявся і без «Німсес», але після – з усіма тяготами карантинів, це стало проблемним кредитом».

Остання комунікація з Nimses у Анзора відбулася в листопаді 2019 року – у стартапі просили надіслати скан підписаного плану щомісячного погашення суми до листопада 2020 року. Nimses обіцяла, що виплатить Анзору борг невеликими траншами по 300 євро. Після того, як Абуладзе вислав скан, на зв’язок із ним більше не виходили. Жодного траншу не надійшло.

Співробітникам не виплатили зарплати

Видання Vector поговорило з кількома колишніми співробітниками компанії. Як виявилося, не всім Nimses виплатив обіцяну винагороду. Чи вдасться команді отримати гроші – невідомо.

Суд з інвесторами

Серед тих, до кого ми звернулися по коментар, був і публічний інвестор Nimses – Євген Уткін. Його відповідь виявилася дещо несподіваною:

«Компанія NIMSES Inc., зареєстрована в штаті Delaware, фінансувалася кредиторами/інвесторами, застосовуючи інструмент convertible notes. Компанія у квітні 2020 року мала повернути гроші або акції, чого не було зроблено. Зараз справа перебуває в суді штату Delaware», – розповів Уткін редактору AIN.UA.

Судові розгляди в штаті Делавер закриті, тому ознайомитися з позовними документами редакції не вдалося, як і дізнатися подробиці процесу.

Отримати коментарі від інших інвесторів не вдалося також. І засновник стартапу на зв’язок з інвесторами не виходить.

«Із засновником компанії Давидом Мироновським контакту немає. Це історія про рибалку і золоту рибку, де Давид зіграв роль баби», – підсумував Уткін.

Нагадаємо, у цій казці Баба постійно ганяла Старого просити в Рибки дедалі більші й більші блага – спочатку нове корито, потім хату, замок, і нарешті власну державу. Аж поки не замахнулася на володіння самою Рибкою-чарівницею. Закінчилася ця історія біля розбитого корита.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук