Майбутнє та метавсесвіт: як інвестор може на цьому заробити

1211
Читати на RU

28 жовтня 2021 року компанія Facebook оголосила про зміну назви на Meta, що стало гучною подією для всього світу. За словами Марка Цукерберга, зараз вони не просто створюють програмне забезпечення для соціальної взаємодії, а прагнуть створити віртуальний світ. Facebook вклав близько $10 млрд у новий проект і тепер майбутнє компанії безпосередньо залежить від нього. Проект може стати важливим технологічним проривом у майбутньому, але зараз він знаходиться у стадії розробки. У цій статті ми детально розберемо, що таке метавсесвіт, і за допомогою яких технологій він буде працювати.


Як віртуальний концерт Тревіса Скотта став поштовхом для використання VR у реальному житті

У квітні 2020 року під час пандемії коронавірусу індустрія розваг сильно просіла. Через обмеження всі концерти в світі були скасовані, але один все ж встигли провести, а зібрав цей концерт дуже велику віртуальну аудиторію. Це був концерт Тревіса Скотта, який відбувся в грі Fortnite і зібрав близько 180 000 тисяч глядачів-гравців. Під час віртуального виступу шанувальники гри могли подивитися на аватар Тревіса, а також почути виконання його пісень. Концерт вразив гравців, а сам Тревіс Скотт заробив близько $20 млн.

У порівнянні з повсякденним життям в онлайн-сфері нічого не змінилося: гравці продовжують купувати скіни для своїх аватарів разом з іншими цифровими товарами. Однак захід з концертом Тревіса привернув увагу великих IT-корпорацій, які почали створювати власні проекти, пов’язані з VR.

Зміна назви Facebook

Перейменування Facebook на Meta було зроблено для того, щоб користувачі соціальної мережі сприймали Facebook як розробника метавсесвіту. Цукерберг також розглядає метавсесвіт як постійне і синхронізоване середовище, де мільярди користувачів будуть буквально жити всередині контенту. За його словами, в метавсесвіті кожен буде занурений у віртуальну реальність через VR гарнітуру і розумні окуляри – для цього будуть використовуватися VR окуляри Oculus.

Що ж являє собою метавсесвіт?

Метавсесвіт — це віртуальний простір, в якому люди можуть взаємодіяти один з одним і з цифровими об’єктами через свої аватари, завдяки технології віртуальної реальності. Метавсесвіт дає людям можливість робити майже все: зустрічатися з друзями та колегами, проводити час із сім’єю, вчитися, грати, робити покупки, створювати і мати абсолютно новий досвід.

Якщо уявити собі картинку в 2D, на якій зображена карта міста, на якій замість блоків є платформи (наприклад, Twitter, Facebook та інші), а всередині цих платформ є велика кількість користувачів, то ми бачимо все це зверху, так як у нас немає можливості потрапити всередину. Завдяки метавсесвіту користувачі зможуть зануритися в це місто і робити все, що їм забажають, так як він являє собою тривимірну еволюцію цього двовимірного простору, але працює по-іншому. У ньому усе буде навколо нас і взаємодіяти між собою.

Зараз у нинішніх соціальних мережах та додатках життя користувача відображається в нудному ніку або невеликій фотографії у профілі. Однак у метавсесвіті все буде набагато цікавіше, тому що ви зможете повністю налаштувати свій аватар і стати будь-ким. Люди зможуть створювати реалістичні аватари, керувати їх очима, мімікою, міняти зачіски, зовнішній вигляд та рід діяльності.

Сам метавсесвіт буде працювати на основі технології блокчейн, яка також знаходиться в стадії розробки. При цьому в метавсесвіті буде актуальною криптовалюта, оскільки вона дозволяє формувати цифрову економіку з різними типами utility-токенів та віртуальних колекційних предметів (NFT). Метавсесвіт може стати частиною життя до 2025 року і в ньому можна буде використовувати криптовалютні гаманці, а блокчейн-технологія забезпечить прозорість та надійність системи управління.

Еволюція метавсесвіту

В ІТ-сфері з’являється все більше нових відеоігор, де можна купувати і продавати речі, а також зустрічатися з іншими користувачами. Багато речей в іграх можуть бути продані у вигляді NFT – це невзаємозамінний токен, який є записом з інформацією, що додається в ланцюжок блокчейна. Цей запис бачать всі учасники блокчейну, його не можна підмінити або видалити. Дані про вміст запису знаходяться у загальному доступі – що робить NFT ідеальною технологією для фіксації права володіння будь-яким об’єктом. Також деякі NFT можуть бути прив’язані до предметів реального світу. У метавсесвіті також буде використовуватись технологія NFT.

Багато відомих особистостей починають пробувати себе у світі NFT. Як приклад можна навести Квентіна Тарантіно, який вирішив продати у вигляді NFT частину сценарію фільму «Кримінальне чтиво», яка не увійшла до підсумкового фільму. Крім цього вже з’явилися модні покази, де модель йде вже не подіумом, а у віртуальному світі. Лідером сегмента є голландський бренд The Fabrican. Вони створюють тільки цифровий одяг для аватарів у метавсесвіті, де все продається як NFT. Великі бренди одягу також наслідують цей приклад. Nike почала продавати деякі речі у вигляді NFT, і можна припустити, що майбутнє моди буде тільки цифровим.

Але NFT — не єдиний спосіб заробити гроші в метавсесвіті. Наприклад, в грі Axie гравці можуть заробляти реальні гроші. Від $500 до $800 на місяць, борючись персонажами або ж продаючи їх.

У світі налічується близько 3,2 млрд гравців, готових зануритися в світ віртуальної реальності. Також обладнання VR удосконалюється з кожним роком і незабаром з’являться розумні окуляри, які не будуть приносити дискомфорт під час занурення у віртуальний світ.

Як Метавсесвіт покращить життя користувачів

Звичайно, з появою метавсесвіту життя багатьох людей кардинально зміниться, так як зараз сервіси, ігри, соціальні мережі та інші додатки знаходяться в ізольованих світах. Але є кілька найбільших соціальних мереж, десятки месенджерів, сотні тисяч ігор, мільйони сайтів, які намагаються бути окремою екосистемою, відгородженою від інших. З метавсесвітами люди, які перебувають далеко один від одного, зможуть проводити час у віртуальному світі, не виходячи з дому. На тлі цього акції деяких IT-компаній можуть сильно зрости у ціні.

При цьому в ІТ-секторі є компанії, які здатні інтегрувати свій технологічний бізнес в метавсесвіт. Експерти віддали перевагу акціям Apple, Microsoft, Amazon і Unity Software, а серед спортивних франшиз відзначили Electronic Arts і серії ігор Activision Blizzard — їм належать права на ігри, які можна перетворити в метавсесвіти. Ви можете дізнатися більше про токенізовані акції цих компаній, використовуючи криптобіржу токенізованих активів Currency.com. Платформа представляє понад 2000 токенізованих активів, включаючи токенізовані акції, облігації, індекси, товарні ринки та ETF, а також токенізовані валюти та криптовалюти.

Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням і не повинно розглядатися як інвестиційна порада. Минулі показники не є надійним показником майбутніх рухів цін. Інвестиції пов’язані з ризиком втрати всіх інвестицій; Успіх минулих інвестицій не означає успіх у майбутньому.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук