Компанія з автоматизації закладів Poster опитала 30 компаній з обсмажування кави із 14 міст України. На основі результатів команда створила портрет середньостатистичного українського обсмажувача кави.

Замість середнього арифметичного брали до уваги медіану і ось що з’ясували:

Ціна та асортимент

  • Українські обсмажчики пропонують у середньому 16 видів кави. Найменший асортимент — 5 видів, максимальний – 47.
  • Зерна класу спешіалті українські обсмажчики купують переважно в трьох компаній: Coffeeton, CoffeeMax Green та !FEST Coffee Mission. Кілька закладів, як-от RULE. Coffee roasters і «Фунт кави», ввозять зерна самостійно.
  • Кілограм найдешевшої кави в асортименті коштує в середньому 390 грн, найдорожчої — 905 грн. 

Продажі

  • 77% обсмажувачів мають власні кав’ярні. У середньому — по 3 кав’ярні на компанію. 
  • 63% продають зерна у власних інтернет-магазинах. Стільки ж роблять безкоштовну доставку. Утім, лише кожен п’ятий пропонує підписку на каву.
  • Усього 37% обсмажувачів продають каву ритейлерам. Попри переваги роботи з торговельними мережами (це значні обсяги продажу та підвищення впізнаваності), є суттєві недоліки: жорсткі контракти, довга відстрочка та приховані платежі.
  • 83% обсмажувачів продають каву оптово стороннім закладам та в роздріб гостям, але це не ключове джерело прибутку. b2c продажі становлять 5-10% від виручки. 
  • 7% компаній не продають зерно всім охочим, а обсмажують каву лише для власних закладів. 

Сайт та соціальні мережі

  • В усіх компаній є інстаграм. Середня кількість підписників — 1550. Водночас тільки 57% обсмажувачів мають власний сайт.
  • 63% створюють навчальний контент у соцмережах чи блозі: розповідають про види кави, їх відмінності та способи заварювання. 

Обладнання

  • На своєму ростері працюють 87% обсмажувачів, ще 13% орендують обладнання. 
  • Найчастіше використовують ростери марки Giesen (27%), Has Garanti (23%), Probat (13%), Toper (13%).
  • 43% обсмажувачів використовують ростер продуктивністю 12-15 кг. 
  • Середньомісячний обсяг виробництва кави на одну обсмажку становить 1,75 т. При цьому є компанії з обсягом виробництва 10-12 тонн (25 Coffee Roasters, IDEALIST COFFEE CO, «Фунт кави»), а є невеликі обсмажки, що виробляють до 30-50 кг (Maxselection.coffee, НашаКава).

Дороге обладнання підвищує поріг входу до кавового бізнесу. 

«Вартість обладнання як мінімум обійдеться в 100 000 євро, це не враховуючи сертифікації виробництва та самого приміщення. Плюс знадобляться оборотні гроші для закупівлі зерна: середня вартість мішка зеленої кави — 600-700 $. Щоб хоча б за 5 років це відбити, треба смажити мінімум 2 тонни та обслуговувати 40 кав’ярень», — пояснює власник компанії RULE. Coffee Roasters Андрій Шварц.


Як українці збудували унікальний ростер для кави та планують захоплювати ринок Європи — читайте в історії AIN.Business.