З 1 січня ФОП у рітейлі мають перейти на РРО: коментарі податкової та Мінфіну

1747

З січня 2022 року майже усі ФОП 2-4 групи, які чимось торгують, мають перейти на використання касових апаратів (РРО або ПРРО). Були шанси, що Рада знов відтермінує цей перехід, але такі законопроекти не приняли до нового року. Міністерство фінансів, а також Державна податкова служба нагадують ФОП, як саме працюватиме цей перехід, AIN.UA переповідає основне з їхніх коментарів.

  • Як нагадують у податковій, не усі ФОП на спрощеній системі мають здійснювати цей перехід. Так, ФОП-платники єдиного  податку першої групи відповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов’язку застосовувати РРО або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності.
    • Йдеться про категорію ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадить  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб.
  • Усі ж решта ФОП-єдинників 2, 3 та 4-ї груп з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
  • У відомстві також наголошують: ФОП, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів, ювелірних виробів, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів. Такі вимоги містяться у Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.
  • У податковій також надають відеоінструкцію з того, як зареєструвати РРО або ПРРО. Про те, які бувають касові апарати, та як їх обрати, ми детальніше писали раніше. А також — роз’яснювальне відео про те, хто з ФОП має використовувати РРО у 2022 році.
  • Про подібні правила українським підприємцям нагадують і в Міністерстві фінансів. Зокрема, у відомстві детальніше пояснюють, які саме ФОП першої групи можуть не використовувати РРО.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук