Що таке Wordle — гра, що шириться соцмережами

1521

Хай то будуть кросворди чи Scrabble, людям завжди подобалося грати у слова. Остання модна гра такого типу — Wordle, і якщо ви бачили днями пости із жовтими та зеленими квадратиками, це — вона. AIN.UA розповідає, що це за гра, як у неї грати, та чому вона стала такою популярною.

Що за гра

Wordle — це аналог старої гри «бики та корови», де гравець намагається відгадати число, яке задумав його суперник. Учасникам тут щодня пропонують пазл: відгадати слово з шести спроб. Останніми днями гра стала дуже віральною, а кількість гравців виросла з десятків до сотень тисяч. Ще у листопаді 2021 року в неї грало 90 людей, а уже через два місяці — більше 300 000.

ЇЇ придумав програміст Джош Вордл з Брукліна. У коментарі виданню New York Times він розповів, що створив її для своєї дівчини: вона обожнює ігри у слова. Він також робив гру навмисно дуже простою, без реклами або бажання захопити увагу гравця: адже на день можна зіграти лише один раз. Цікаво, що у 2013 році «Вордл» уже робив прототип подібної гри, але вона не сподобалася його друзям і він закинув ідею.

«Це гра, на яку ви витрачаєте три хвилини на день. І все, вона не забирає більше вашого часу», — говорить він.

Як грати

Гра пропонує користувачеві відгадати слово з п’яти букв. Відгадувати його можна так: підібрати свої шість слів з п’яти букв. Щоразу, як гравець пропонує слово, гра дає йому підказку: якщо у слові гравця буква стоїть на тому ж місці, що й у загаданому слові, її підсвітять зеленим. Якщо у невідомому слові є буква із слова гравця, але вона на іншому місці, її підсвітять жовтим. А якщо буква зі слова гравця відсутня у невідомому слові, її позначать сірим.

Правила з сайту powerlanguage.co.uk/wordle

Відгадувати можна одне слово за день, пропонуючи грі шість своїх слів, які, на думку гравця, схожі на задумане слово. Тут доведеться використовувати і логіку, і знання англійської лексики та граматики. Спроби відгадати слово виглядають так (ми зафарбували літери, щоб не спойлерити сьогоднішню гру іншим гравцям):

Тут і надалі скріншоти AIN.UA

Якщо гравець успішно впорався, гра покаже його статистику: кількість послідовних успішних ігор, кількість перемог, кількість вдалих спроб відгадування. А також напише, скільки часу лишилось до наступного пазлу:

Чому всі про неї говорять

Кілька основних причин популярності Wordle:

  • прості правила і доступний поріг входу;
  • загальносвітова популярність ігор у слова — багато хто ще з дитинства приніс теплі спогади про подібні забавки;
  • можливість ділитися своїми результатами у соцмережах.

«Людям просто подобається, що є щось в онлайні просте і розважальне, що не намагається утнути щось підозріле з вашими даними чи з очима. Це — просто весела гра», — вважає її творець.

Ще одна причина такої цікавості до Wordle: це не перший віральний проект її автора. Раніше він працював розробником у Reddit і створював для нього два соціальні експерименти, що стали дуже популярними свого часу: Button і Place (про останній проект ми уже розповідали раніше). І, нарешті, обмеження до однієї спроби за день: за словами розробника, це надихає людей грати далі.

Раптова популярність Wordle спричинила і появу багатьох клонів (в якусь гру навіть додали рекламу, що не сподобалося користувачам). Це — логічний крок, адже користувач, що уже відгадав слово дня у Wordle і хоче грати далі, шукатиме в інтернеті подібні забавки. Кілька прикладів: Sweardle, де замість звичайних слів потрібно вгадувати лайливі слова з чотирьох літер, Letterle, де потрібно вгадати лише одну літеру, Absurdle, яка дає гравцям безлімітну кількість спроб, але змінює слово щоразу після успішної здогадки гравця щодо букви, і тому подібне.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук