Крипта Grimacecoin виросла на 285 000% за добу. До чого тут Маск і McDonald`s

Читати на RU

Невідомі створили криптовалюту Grimacecoin на фоні Twitter-діалогу між Ілоном Маском та McDonald`s. Менш ніж за 24 години вона злетіла у ціні на 285 000%.

Що сталося

25 січня Ілон Маск написав твіт, у якому пообіцяв з’їсти Happy Meal на телебаченні, якщо McDonald`s почне приймати оплати у криптовалюті Dogecoin (яку Маск давно активно піарить у своєму Twitter жартома. Або ні). На що McDonald`s відповів: «Тільки якщо Tesla прийматиме Grimacecoin».

Grimace – це старий маскот McDonald`s, такого токена насправді не існує. Між тим, після цього твіту тільки на блокчейні Binance Smart Chain (BSC) невідомі створили близько 10 різних «грімастокенів», повідомляє Coinbase.

Фото: Ladbible

Будь-хто може створити власний токен з використанням смарт-контрактів на BSC або інших відкритих блокейнах, витративши на це пару центів. А поширення децентралізованих обмінників дозволяє швидко запускати нові токени в обіг. Передумови для цього не важливі: якщо є хайп – можна очікувати на негайну появу нових шиткоїнів.

Так сталося і цього разу, але з несподіваним результатом. Один з нових grimacecoin, який почав торгуватися по ціні $0,0007, вже на початку азіатської сесії досяг курсу в $2, після чого скоректувався до $0,60.

Скріншот: Coinbase

Цей токен досяг капіталізації в майже $2 млн на піку ціни. Станом на 9 ранку 26 січня він коштував $800 000 та мав близько $65 000, заблокованих користувачами в пулах ліквідності. Між тим, як видно в блокчейні, 93% цих токенів належать одній особі.

Це ще не все!

Є ще один grimacecoin з емісією в 1 трлн токенів, який досяг капіталізації в $1 млн на початку азіатської сесії. Його курс стрибнув до $0,00000193 з нескінченно малої ціни всього за декілька годин. В пулах ліквідності цього токена вчора вранці вже було заблоковано близько $104 000, при цьому 75% відсотків емісії міститься на одному гаманці.

Грімаскоїни не обмежились тільки блокчейном BSC. Один з них, створений на Ethereum, стрибнув у ціні на 56 000% за години після виводу в обіг. Він досяг відмітки у 1000 холдерів та капіталізації в $6 млн просто через “правильне” позиціонування: розробники просували його як «перший грімастокен на ефірі».

https://twitter.com/grimacecoineth/status/1486155093615468545?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1486155093615468545%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.coindesk.com%2Fmarkets%2F2022%2F01%2F26%2Ffake-grimacecoin-jumps-285000-after-mcdonalds-tesla-joke%2F

Безперечно, не всі грімастокени досягли таких успіхів. Один з BSC-екземплярів припізнився із запуском і зібрав лише $830 в ліквідності та $1400 по капіталізації.

Чому це цікаво

Криптовалютний ринок підпорядкований тим самим законам, що і фондовий, і фінансовий – є фундаментальні фактори, які впливають на котировки (складність та затребуваність технології, об’єм потенційного ринку, контракти з відомими партнерами і т.п.), але подекуди обвалити чи піднести до небес ринки можуть суспільні чинники, такі як паніка, реклама, плітки і т.д.

Але на відміну від традиційних ринків, ринок криптовалют дуже гнучкий – “активи” на ньому можуть запускатися в мить, без жодного аудиту, не кажучи вже про андеррайтинг. Будь хто може запустити свій «догкоїн» в якості жарту, і якщо його заменшенить Ілон Маск, чи навіть менш помітна у медіапросторі фігура, інвестори в надії на швидкий дохід кинуться скупати новий шиткоїн, підштовхуючи його ціну вгору шаленими темпами. Так виникають проекти на мільярди доларів, цінність яких підтримується виключно попитом – без жодної корисної технології, що лежить в основі більшості популярних криптовалют, чи матеріального підкріплення, як у стейблкоїнів.

Чим закінчиться цей памп – передбачити неможливо. Токен може довгий час утримуватися в топах на хайпі, як, наприклад, Shiba inu і принести гарний заробіток раннім інвесторам. А може вмить обвалитись, як це було зі скам-проектом Squid (токен, створений на популярності серіалу «Гра в кальмара»). В даному випадку заробили лише автори токену, а майже 40 000 інвесторів втратили гроші. Хоча інтерес до цього токену може повернутися на хвилі чергового пампу, який може спричинити будь-що, навіть заяви криптобірж про те, що проект – шахрайство.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук