Держава обіцяє смартфони українцям, старшим за 60 років. Нічого не відомо, але питань чимало

На конференції Diia Summit президент України Володимир Зеленський оголосив про програму «єСмартфон». Усім охочим та вакцинованим українцям, старшим за 60 років, держава обіцяє роздати смартфони безкоштовно, щоб у всіх громадян був доступ до державних послуг та інтернету. 

Реалізація такої масштабної програми у рамках держави викликає питання, над якими уже замислюється ринок. Від практичних: як це все організувати, і до загальних: чи це взагалі станеться? Поки конкретних відповідей немає: президент анонсував, і на цьому все. 

Редактор AIN.UA зібрала все, що відомо наразі, й озвучує питання, що виникають до цієї ініціативи. 

Чому немає конкретики?

Як повідомили AIN.UA власні джерела у владних структурах, поки взагалі не відомо, хто буде відповідати за цю програму. Перед Мінцифри такого завдання не стоїть. Сама програма існує лише на рівні ідеї та виникла порівняно нещодавно. Тому й немає конкретики. 

Більш того, опитування вендорів, проведене AIN.UA, показало, що майже ні з ким з них якихось конкретних розмов не велось. 

Скільки знадобиться смартфонів?

Офіційно програма поки що не прописана в жодному нормативному акті. Все, що про неї відомо, сказав Зеленський та інші чиновники зі сцени Diia Summit: 

  • смартфони дадуть усім охочим громадянам, старшим за 60 років, і при тому вакцинованим;
  • смартфони будуть не надто дорогі, але «якісні, сучасні, швидкі», достатньо потужні, аби там працювали додатки типу «Дії». 
  • запис на отримання смартфонів стартує у квітні 2022 року.

У самій «Дії» через «Опитування» зараз обирають назву для проекту: «Бабусяфон», «Єбабуся», «єСмартфон». Але самий проект описаний максимально загально:

Скріншот AIN.UA

Під час виступу президент озвучив цифру в 8,5 млн українців, старших за 60 років, що таким чином можуть отримати смартфони. Ця цифра вразила ринок: за рік в Україні продається 5 млн пристроїв, а тут лише для пенсіонерів потрібно 8,5 млн!

Є нюанси:

У програмі братимуть участь лише вакциновані громадяни. За даними Мінекономіки на січень цього року, кількість вакцинованих громадян, старших за 60 років — 3,5 млн. 

Наступний етап — добровільність. Програма «єСмартфон» — це власна ініціатива громадян, як і «єПідтримка». Якщо людині, старшій за 60 років, не потрібен смартфон, вона не буде залишати заявку — як і з ковідною тисячею. Таким чином, реальна кількість затребуваних гаджетів може бути нижчою, хоча це не скасовує того факту, що смартфонів все одно потрібно багато. 

Але «єСмартфон» — не одноразова програма. Зважаючи на це, щороку потрібно буде закупляти ще і ще смартфони. Тому складно уявити масштаб програми та її об’єми. 

«Так це ж було вже»: чи є ризики корупції?

Проект «єСмартфон» — складний фінансово та логістично. 

Його доволі близький аналог: закупівля комп’ютерів для освіти. Одна з останніх новин про подібні проекти: як на урядовій програмі «Ноутбук – кожному вчителю» у вересні 2021 року виявили корупційну схему закупівлі близько 60 000 ноутбуків для вчителів. Там йшлося про відкати у 30%, що завдали би держбюджету збитків на 300 млн грн. 

У 2020 році правоохоронці також звітували про «масштабну схему розкрадання бюджетних грошей на придбанні комп’ютерної техніки для шкіл». І там фігурували відкати, а замість якісних моніторів для дітей закуповували дешеві моделі, потенційно шкідливі для очей. 

У випадку «єСмартфона» йтиметься не про десятки тисяч, а про мільйони пристроїв та мільярдні бюджети.

Комп’ютери в школи закупили, схему зупинили, але потрібно бути готовими, що тендери такого масштабу не проходять без проблем. Про самі тендери нічого не відомо. В трьох різних компаніях AIN.UA розповіли, що нічого не знають і не чули про програму. З власних джерел AIN.UA відомо, що тендерна документація з’явиться не раніше середини весни 2022 року. 

Низку питань по цьому проекту підняв Дмитро Деревицький, співвласник мережі магазинів «Алло». Він також сумнівається у прозорості відбору брендів та постачальників: 

«Чи буде тендер чесний та прозорий? Чи будуть усі компанії допущені до участі. Чи побачимо серед переможців відомі компанії, чи це будуть фірми No Name, що організовані за пару місяців до тендера? Таке мегазамовлення викличе нездоровий ажіотаж серед лобістів…»

Джерела на ринку побутової техніки та електроніки, до яких звернувся AIN.UA по коментар щодо потенційної ціни такого проекту, а також впливу на ринок — розводять руками. Адже наразі нічого неясно. 

Самі тендери, судячи з того, що щорічно з’являтимуться «старші за 60 років», потрібно буде проводити постійно. А отже з’явиться цілий великий державний орган, що існуватиме на податки українців, для нагляду за цим процесом. 

Мільйони смартфонів на OLX

Є ще одне, доволі очевидне питання: що робитиме (чи не робитиме) держава, щоб користувачі не перепродавали видані смартфони на інтернет-майданчиках типу OLX?

Чи слідкуватиме Мінцифри або інше відомство за тим, щоби ці девайси не з’являлися на вторинному ринку, і в який саме спосіб? На думку спадає список на кшталт реєстру для контролю за імпортом «сірих» телефонів по IMEI від УДЦР. Але як контролювати пристрої, що фактично передадуть у власність людям, адже ідеться про те, що смартфони надаватимуть у власність, а не «тимчасово покористуватися». 

Така кількість «сірих» смартфонів, що рине на вторинний ринок, може підірвати офіційний ринок електроніки в Україні, пише Деревицький. 

Оновлення/експлуатація

Відкритим залишається питання оновлення пристроїв. Як часто можна буде отримати новий гаджет? Що робити зі старим? Що робити, якщо смартфон зламався і не підлягає ремонту? 

Доставка та налаштування

Не менш складне питання: як доставляти, підключати та налаштовувати такі смартфони. Не всі користувачі віком від 60 років здатні розібратися в інструкціях не те що сервісу «Дія» чи державних порталах, а навіть у налаштуваннях самого пристрою. Не у всіх навіть є доступ до інтернету. 

Ці телефони їм потрібно буде довезти, і це окремий логістично складний проект, особливо якщо йдеться про жителів віддалених регіонів. Чи долучиться до проекту «Нова пошта» або «Укрпошта», у якої досі — найрозгалуженіша мережа по віддалених містечках та селах? 

І як братимуть участь у проекті мобільні оператори, адже президент пообіцяв пенсіонерам не лише безкоштовні смартфони, але й пільгові тарифи. Чи будуть ці пільгові тарифи постійні чи тимчасові?

Доставлені смартфони потрібно буде налаштовувати. Трохи образлива назва «Бабусяфон», за яку пропонують голосувати в «Дії», раніше стосувалася простеньких мобільних телефонів із величезними кнопками та зрозумілим інтерфейсом. А тут йдеться про налаштування облікових записів, пошти, банкінгу, електронних підписів та документів. Чи буде держава якось моніторити цей процес, запустить освітні курси, і як це взагалі виглядатиме? 

Ціна питання

Як повідомили AIN.UA представники одного бренду, що побажали залишитись анонімними, за 3000 грн можна отримати смартфон, що здатний виконати обіцяні президентом функції. 

«Ми з радістю візьмемо участь у тендері. І якщо потрібно буде поставити мільйон смартфонів — ми це зробимо. Це програма не одного дня, вона триватиме якийсь час. Жоден виробник не відмовиться від можливості заробити на такому оптовому замовлені», — розповіли редактору AIN.UA.

У будь-якому випадку це — програма на мільярди гривень. 

Коли? 

За інформацією AIN.UA, чекати конкретики по «єСмартфону» можна з квітня 2022 року.

Роздати пенсіонерам безкоштовні смартфони з інтернетом — класна ідея, але до неї безліч питань, які доведеться вирішити уже до того моменту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук