Сервіс з ремонту годинників «Correa». Шлях до успіху не буває легким

Читати на RU

У діяльності кожної людини відбувається безліч трансформацій, зокрема й у кар’єрі. Ідеальний варіант, коли справа всього життя була ще вашою дитячою мрією, і ви відразу розпочали шлях у потрібному напрямку. Але найчастіше людині доводиться шукати себе, змінюючи професії та місця роботи. У цих пошуках більшість губиться, так і не досягнувши мети.

Мене звуть Євген Стаднюк. Сьогодні я співвласник та генеральний директор найбільшого в Україні магазину фурнітури для годинників та майстерні Correa. Я розповім вам, чого вартий власний бізнес, і як подолати кризові моменти.

А що було «до»?

Почну розповідь, мабуть, із того, що я народився і виріс у Донецьку. Як і багато хто, у дитинстві та юнацтві захоплювався спортом. Було в мене й незвичайне захоплення – я цікавився годинниками. Але після закінчення школи вступив до університету та здобув спеціальність «Інженер програмного забезпечення». Тобто я мав працювати програмістом та розробляти ІТ-продукти. Проте досить швидко прийшло розуміння, що я не хочу реалізовуватись у цьому напрямку. Тому перша моя робота абсолютно не була пов’язана зі спеціальністю – рядовий менеджер на державному підприємстві. Водночас я все ще захоплювався годинниками, вивчав літературу з цієї теми цікавився особливостями роботи у знайомого годинникового майстра. Пропрацювавши після інституту близько року на підприємстві «Вода Донбасу», я розпочав й перші спроби пошуків себе у чомусь новому. Моє давнє захоплення допомогло встановити вектор.

З чого стартував бізнес

2010 року з пропозиції знайомого майстра з’явилася ідея спробувати себе у сфері торгівлі запчастинами для годинників. Ініціатором втілення такого задуму став мій брат. Не маючи жодного досвіду і не орієнтуючись у специфіці ринку, ми могли тільки припустити, які деталі будуть користуватися попитом. Тому вибір асортименту відбувався майже навмання. Потім ми знайшли постачальників та закупили перші товари. У день, коли мій брат привіз три великі сумки з фурнітурою, стартував наш бізнес-проєкт.

Для того, щоб реалізувати закуплені деталі, нам довелося добряче попрацювати. Щомісяця ми на автомобілі вирушали в своєрідний міні-тур по всіх найближчих і не дуже годинникових майстернях. Протягом 5-6 днів об’їжджали до 5 міст та пропонували свої товари місцевим майстрам. У таких поїздках нам доводилося заощаджувати по-максимуму:

  • ночували в машині за будь-якої погоди (навіть при -20 градусах);
  • зігрівалися за допомогою туристичної газової плити;
  • готували їжу на плитці.

Було дуже нелегко! Такі важкі обставини не надихали та не мотивували. Але заручившись витримкою та завзятістю, через деякий час ми змогли вийти на стабільний заробіток. Так ми здобули неоціненний досвід і здобули віру в себе. Після 4 років напруженої роботи вже могли похвалитися стійкою базою клієнтів та широким асортиментом фурнітури.

Чи загартовують труднощі?

Коли з’явилася деяка впевненість у власній справі та нових можливостях, сталося те, що не можна було передбачити. У 2014 році всі надії на стабільність та процвітання не просто похитнулися, а зрівнялися із землею. Залишатися у рідному місті було не лише безперспективно, а й небезпечно.

Тому ми з братом прийняли непросте рішення – розділитися та виїхати з Донецька. На той момент я вже мав свою сім’ю, і ми всі разом переїхали до Харкова. Брат вирішив продовжувати розвиватися у обраному напрямку, але вже за межами нашої країни.

Тоді доля ніби повернула усе назад, і мені довелося починати з нульової точки. Знову сумки з товаром, але тільки тепер у незнайомому місті та без автомобіля. Швидко реанімувати справу не вдалося. Клієнтів майже не було, продаж застиг. Тому довелося шукати альтернативні джерела заробітку. Я знайшов роботу в компанії, яка запускала великий торговий онлайн-майданчик. До моїх обов’язків входила реалізація місць на сервісі серед продавців на ринку. Моя дружина Катя вечорами допомагала мені та займалася наповненням ресурсу контентом. Проте я не втрачав надії на відродження власного бізнесу.

Новий етап

Маючи вільний графік, паралельно я заходив у кожну годинникову майстерню і пропонував співпрацю. Завдяки базовим знанням HTML, я також адаптував під свої запити безкоштовний шаблон онлайн-магазину.

Коли через рік ми переїхали у більшу квартиру, то змогли виділити окрему кімнату під офіс-склад для своєї компанії, яку назвали Correa. Ця назва вигадала Катя, «correa» у перекладі з іспанської означає «ремінець».

Практично на двох роботах ми із дружиною пропрацювали 3 роки – продовжували розширювати асортимент, шукати клієнтів. Зрештою дійшли до того, що переросли домашній офіс. Тоді ми зрозуміли, що настав час відкривати магазин в окремому приміщенні. Також ми вирішили залучити годинникового майстра та створити на базі магазину сервіс з ремонту годинників. Запросили знайомого із великим досвідом роботи. Так, у нашому штаті з’явився перший співробітник, для якого ми обладнали робоче місце безпосередньо в магазині.

Сьогодні в Correa-Харків працює 4 майстри та 3 менеджери. В нас функціонує власний сайт. На центральних вулицях Харкова та Одеси блищать вивіски наших офісів, де клієнт може отримати повний цикл обслуговування – від заміни батарейки або ремінця до ремонту механізмів та виготовлення деталей. Ви також можете отримати попередню консультацію на нашому сайті.

Якість наших послуг високо оцінюють клієнти, про що свідчить середня оцінка 4,7 при 272 відгуках у Харкові та 5 при 100 відгуках в Одесі. Ми робимо такі ремонти, від яких відмовляються інші майстерні.

Наші фахівці працюють з годинниками будь-якого класу, будь-яких брендів. Серед них:

  • Orient;
  • «Восток»;
  • «Луч»;
  • Rolex;
  • Patek Philippe;
  • Ulysse Nardin;
  • Hublot;
  • Jaeger-LeCoultre.

Зараз я з гордістю можу сказати, що я є співвласником успішного бізнесу, адже ми його створили разом із дружиною. Багато праці, наполегливість та згуртованість – ось і усі секрети запуску власного прибуткового проєкту. Як бачите, життя не дає жодних гарантій, що все вийде з першого разу. Але це не означає, що не варто використати другу спробу. А іноді й третю.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук