До сервісу моніторингу військ РФ Kordon.io чимало питань. Ми розпитали розробника

1

Днями в багатьох українських ЗМІ вийшла новина про запуск сервісу на основі Google Maps від анонімних київських розробників під назвою Kordon.io. Мета сервісу — на карті слідкувати за переміщенням військ РФ за допомогою супутникових даних. Користувачі виявили, що країна реєстрації домену вказана як Росія, а реєстраційні дані — фейкові, і загалом схожі на жарт. AIN.UA зв’язався із автором розробки і спитав, що відбувається.

Чи справді домен в RU?

Масово повідомлення в ЗМІ про запуск сервісу Kordon.io почали з’являтися 22 лютого 2022 року. Він збирає дані про місцезнаходження російських військ із супутників і відображає їх на карті. Це не перший подібний сервіс, ще у січні 2022 року Texty.org.ua оприлюднили супутниковий моніторинг військової техніки. Новий сервіс став відомим, за перший день на сайт зайшло більше 800 000 людей, з’явились підписники у Patreon.

Але уже за добу користувачі виявили, що домен сервісу зареєстровано від Росії:

У реєстраційних даних знайшли і відсилки до суто російського контексту та жартів, що не вірусилися в українських соцмережах, зокрема до мавпи Бату, мема, пов’язаного із нещодавніми виборами у Новосибірську.

Якщо перевірити дані домену Kordon.io у сервісах whois, справді можна знайти інформацію про країну реєстрації Росію:

Дані сервісу https://who.is

На момент виходу матеріалу, якщо дивитися дані іншими сервісами, країна реєстрації уже змінена на UA:

Дані сервісу https://ua.godaddy.com

Як AIN.UA пояснив Дмитро Хветкевич, CEO NIC.UA, що зокрема надає послуги реєстрації доменів, у полі Registrant зазвичай вказані дані власника домена, і це називається «Контакт». І не маючи даних по керуванню доменом, не можна говорити про те, що ці дані — реальні. Тобто, що домен справді реєстрували з РФ.

«На мою суб’єктивну думку, ймовірніше всього, були введені вигадані дані і автоматично приховані в whois», — говорить він. А розбіжність у полі Registrant Country пояснює тим, що власник домена сам поміняв їх, і через кеш та повільне оновлення даних десь лишилася стара, а десь уже нова інформація про домен.

Як з’ясувалося трохи пізніше після нашої розмови з Дмитром, так і було.

Хто — власник домену?

Зважаючи на сучасні обставини користувачі соцмереж помітно збентежилися від думки про те, що сервіс із такими важливими даними насправді має російське коріння. Але, наскільки нам відомо, це не так.

AIN.UA зв’язався із автором сервісу, київським розробником, що зараз працює над власним стартапом. Він погодився на коментарі на умовах анонімності, але продемонстрував редактору AIN.UA документи, що свідчать про те, що він народився в Україні, є її громадянином та реєстрував тут авто. Під час колу надавав коментарі українською мовою. У нього є hardware-проект, який він розвиває в Україні.

Його діяльність та проекти пов’язані із супутниковими технологіями, тож коли з’явилась ідея зробити карту з моніторингом пересування військової техніки РФ, він відклав роботу над стартапом і зайнявся цим сервісом.

Чому так сталося

За словами автора Kordon.io, працюючи над проектом, вони передбачали, що інформацію про нього перевірятимуть російські спецслужби. Тому, щоб заплутати їх і донести певний месидж, вказали RU як країну реєстрації, адресу Луб’янки, фейкову пошту на кшталт [email protected], телефони типу +1 1234567845. Про те, як ці дані може сприйняти українська аудиторія, не до кінця подумали і не очікували на такий масовий фідбек.

Справі не помогли жарти, які публікувала офіційна сторінка проету в Twitter на той час:

Згодом акаунт переключився на серйозні пояснення та виправдання, апросив охочих самих перевірити дані, і пересвідчитись, що команда не пов’язана із РФ:

«KordonTech публікує буквально фрагменти реальних супутникових знімків, які завжди можна проконтролювати на предмет дезінформації. Дуже складно знайти більш об’єктивні дані».

Посилання на речі суто з російського контексту, як-от мавпа Бату, автор Kordon.io пояснює тим, що команда слідкує за російськими новинами через загострення та війну. «Ми з РФ не пов’язані, я там жодного разу не був», — говорить він.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук