Альтернативи мобільному зв’язку на випадок непередбачуваних ситуацій

Оператори запевняють, що навіть у випадку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, а також можливих диверсій та кібератак мобільний зв’язок в Україні працюватиме стабільно. Проте багато українців все ж шукають альтернативні канали отримання інформації та зв’язку зі своїми близькими на випадок перебоїв.

В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповість про всі альтернативи мобільному зв’язку та про їх переваги та недоліки, які точно можуть з’явитися у випадку надзвичайної ситуації.

Редакція розуміє, що сьогодні важко буде підключити якусь нову послугу чи добути конкретну рацію, але раптом у вас буде можливість все ж добути її в Україні чи запросити з-за кордону.

Матеріал за 15 секунд

  • Оператори мобільного та фіксованого зв’язку готові підтримувати свої мережі за різних обставин, в тому числі — під час перебоїв з електрикою, пошкодження мереж, кібератак тощо. Детально про стабільність української інфраструктури можна почитати в матеріалі AIN.UA.
  • Проте, якщо перебої все ж будуть, найдоступнішими для пересічних громадян альтернативами звичному мобільному зв’язку є радіостанції, стаціонарний домашній телефон, радіостанції та супутникові телефони.
  • В кожного з цих варіантів є свої недоліки: радіостанції мають обмежений радіус дії, фіксовані телефонні лінії є далеко не в кожній квартирі, а супутникові телефони дорого коштують (а купити потрібно одразу декілька комплектів).
  • Але створити аварійний спосіб зв’язку для невеликого кола друзів та родичів за допомогою цих інструментів все ж можливо (крім супутникових телефонів, яких фактично немає в наявності).

Стаціонарна телефонія

Найефективніший та найпростіший спосіб з’єднання двох пристроїв — це просто протягнути між ними кабель. Якщо дуже спрощено — саме так і працюють стаціонарні телефони. На відміну від мобільного зв’язку, що роздається спеціальними антенами, стаціонарні телефони з’єднуються практично напряму.

А кабелі «Укртелекому» прокладаються через підземні комунікації, що значно ускладнює їхнє пошкодження під час обстрілів, пожеж чи інших непередбачуваних обставин. Також важливою перевагою є наявність в стаціонарних телефонів резервного живлення, оскільки старі телефони можуть живитися напряму від телефонної лінії (варто зазначити, що сучасні стаціонарні телефони, з бездротовими слухавками так працювати не зможуть).

Вартість підключення стаціонарного телефону складає всього 84 гривні, тарифні плани, які пропонує своїм користувачам «Укртелеком» коштують від 104 до 189 гривень на місяць і надають користувачам від 167 до 1000 хвилин дзвінків на стаціонарні та мобільні номери.

Проте є в стаціонарної телефонії й недоліки:

  • Стаціонарність. Для підключення телефону потрібно фізично завести в квартиру кабель (якщо він не був заведений ще на етапі ремонту). Крім того, якщо вам доведеться залишити своє помешкання, то ви залишитесь зовсім без зв’язку.
  • Застарілість формату. Багато користувачів вже відмовились від формату стаціонарної телефонії. Тому, щоб організувати можливість спілкування між рідними та друзями доведеться вмовити їх всіх заново поставити собі домашні телефони.
  • Ризики пошкодження лінії. Захищеність телефонної лінії від обстрілів та випадкових пошкоджень не гарантує її недоторканості. Як повідомляє Liga.Tech, у 2021 році «Укртелеком» зафіксував близько 8000 випадків пошкодження телефонного кабелю через крадіжки, пошкодження оптичних ліній та ремонтні роботи.

Радіостанції

Зображення: btech_radios

Другою альтернативою мобільному зв’язку — є радіостанції. Вони дозволяють підтримувати канал комунікації на відстанях до 10-15 кілометрів (щоправда, в межах міста цю відстань потрібно ділити на 5) і спілкуватися не лише з вашими близькими, а й з будь-ким іншим, в кого є рація.

Головними перевагами радіостанцій є мобільність (яка не поступається звичним мобільним телефонам) та можливість працювати в широкому діапазоні частот. Звичайна аматорська радіостанція з можливість ручного встановлення частоти дозволяє слухати ефір поліції, швидкої та персоналу аеропортів (частоти цих служб вільно поширюються на спеціалізованих формах).

Ба більше в деяких станціях передбачена можливість прослуховувати звичайний FM (в якому працюють автомобільні радіостанції), а саме це дозволить отримувати актуальні новини навіть у випадку пошкодження альтернативних джерел інформації.

Зображення: baofengtech

При виборі радіостанції бажано взяти таку, що має можливість ручного програмування частоти роботи, оскільки це дозволить легко під’єднатися до каналів будь-яких інших радіостанцій.

Крім того, варто взяти станцію, що підтримує діапазони VHF (136-174 МГц) і UHF (400-470 МГц). Перший краще підходить для відкритої місцевості (ліс, поля, села), а другий для міст, де є багатоповерхівки та бетонні перешкоди. Ціни на такі станції в Україні починаються з 800 гривень, тож комплект для всієї родини буде коштувати не надто дорого.

Головними недоліками радіостанцій є:

  • Малий радіус дії. 10 кілометрів за межами міста і всього 1-2 кілометри в місті — це занадто мало. Радіостанції підійдуть лише для комунікації між сусідами або в невеликій заздалегідь сформованій групі, яка точно знає де та коли має зустрічатися в разі непередбачуваної ситуації.
  • Складність в опануванні. Щоб отримати всі переваги радіостанції (наприклад підключення до спеціалізованих каналів) потрібно облазити форуми, та зрозуміти як взагалі працює система радіозв’язку. Хоча для спілкування в невеликій групі, наприклад з двох машин, кращого варіанту просто немає.

Супутникові телефони

Зображення: thuraya

Супутникові телефони дозволяють підтримувати контакт з людьми на будь-якій відстані та не залежать від наземних комунікацій, тобто єдине, що може вплинути на їх роботу — це спеціалізовані «глушилки» зв’язку.

Головним недоліком такого варіанту є його вартість. Ціна супутникового телефону в Україні стартує з $800, а стартового пакета — з $80. За умови, що для підтримання зв’язку такий комплект потрібен кожній людині у вашій сім’ї/групі то вартість стартуватиме від $2000 — $3000.

Проте головною перепоною стане скоріше не вартість, а майже повна відсутність супутникових телефонів в Україні. При спробі замовити супутниковий телефон редакція AIN.UA отримала відмову одразу в трьох найбільших спеціалізованих магазинах, а найшвидший термін отримання перезамовленого пристрою — березень 2022 року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук