Як працює ІТ-індустрія заходу України. Інтерв’ю з Львівським та Тернопільським ІТ-Кластерами

Майже 99% компаній у Львові та Тернополі продовжують діяльність, а деякі навіть наймають нових фахівців. Редакція AIN.UA поспілкувалася з керівниками Львівського та Тернопільського ІТ-Кластерів про основні виклики в час війни.

Як працює IT-індустрія у вашому регіоні в ці дні?

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ-Кластера: Чимало ІТ-компаній здійснили релокейт своїх працівників до Львова та інших міст заходу України. З 24 лютого понад десять компаній стали учасниками Львівського ІТ-Кластера. 

Компанії намагаються максимально відновити свою роботу. Це і робота над проектами, і постійна комунікація із замовниками, і опіка безпекою працівників. Багато компаній продовжують релокейт команд та планують відкривати офіси на Заході, зокрема у Львові. 

За результатами нашого проекту IT Research Monitoring — опитування, яке ми проводили серед спільноти — 98,5% компаній вказали, що здійснюють ділову активність. 

Ми припускаємо, що зараз у Львівській області зосереджено від 70 000 до 100 000 ІТ-спеціалістів. Точну цифру отримаємо, коли завершимо IT Research Resilience 2022. Важливо, щоб ці люди витрачали тут кошти і підтримували місцеву економіку, забезпечували додаткові робочі місця в інших індустріях. Тил має працювати максимально, адже це теж підтримка обороноздатності України.

Катерина Міхайліді, керівниця Тернопільського ІТ-Кластера: IT-компанії працюють в режимі війни, основні зусилля направленні на забезпечення безперервної роботи, переміщення ключових працівників у безпечні локації і за межі України. Працівники, які залишаються в регіоні, працюють переважно віддалено.

Зокрема компанія ELEKS у Тернополі працює над забезпеченням безперервної роботи в складних умовах. Керівництво вимушене переводити частину працівників за кордон. Решта зусиль направлені на підтримку ЗСУ і не тільки фінансово. Багато працівників долучилися до лав ЗСУ і ТРО.

В ELEKS не припинили наймати працівників на відкриті вакансії. Бачимо значення збільшення відгуків на відкриті позиції. За час карантину команди навчились якісно працювати поза офісом. Тому, навіть ті працівники, які виїхали за межі України, працюють без проблем.

З якими запитами звертаються до вас спеціалісти або компанії із регіонів, де тривають бойові дії?

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ-Кластера: Компанії звертаються із різними запитами: релокейт працівників та допомога із житлом чи прихистком у Львові, просять про спільне користування офісами. Бувають запити, які стосуються логістики та міжнародних перевезень, обговорюємо питання мобілізації. Один із найактуальніших запитів — це резервний доступ до інтернету. Окрім того, маємо постійні запити, які стосуються мобілізованих ІТ-працівників. Зокрема, це закупівля захисної амуніції.

Крім того, з першого дня повномасштабної війни, ми перебуваємо в тісній комунікації з міжнародними ЗМІ. Таким чином, компанії Кластера розповідають світовій спільноті про роботу під час війни і доносять, що ІТ-індустрія в Україні працює.

Катерина Міхайліді, керівниця Тернопільського ІТ-Кластера: З початку війни до нас приходять запити на поселення фахівців та їхніх родин з регіонів бойових дій. Намагаємось допомогти кожній сім’ї та компанії, які до нас звертаються. У кого є бажання з переїздом у Польщу допомагає компанія Future Processing Ukraine 

Також часто питають про пошук житла, офісних приміщень і коворкінгів. До закупівлі військового і медичного обладнання частково долучаються усі компанії Тернопільського ІТ-Кластера.

Які задачі стоять перед вами сьогодні?

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ-Кластера: Насамперед, відновлюємо роботу B2B-платформи Lviv Tech. Цей сервіс об’єднує IT-сектор України з клієнтами з усього світу. Завдяки Lviv Tech бізнеси, які шукають підрядника з надання технічних послуг можуть легко знайти потрібну компанію

В окремих регіонах уже відновився навчальний процес, тому ми запускаємо наші освітні проекти. Зокрема, відновлюємо роботу на всіх 17 бакалаврських програмах у трьох університетах. Ментори із компаній Львівського ІТ-Кластера, які працювали зі студентами, теж повертаються до роботи.

Один з проектів Кластера, який не припиняв свою роботу під час війни — IT Research Monitoring. Це короткі систематичні опитування ІТ-компаній. Останнє дослідження стосувалося роботи компаній під час війни. Маємо найактуальнішу в Україні інформацію про мобілізацію, релокейт працівників, компенсації працівникам у період воєнного часу тощо. 

Катерина Міхайліді, керівниця Тернопільського ІТ-Кластера: Основні задачі це забезпечення працівників роботою, сплати податків у державу, фінансова допомога ЗСУ та благодійним фондам. Не менш важливе завдання, яке поставила перед собою ІТ-спільнота міста — тримати психологічний стан працівників на належному рівні. 

Які ініціативи ви запустили?

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ-Кластера: Відкрили вісім Центрів для тимчасово переміщених осіб, розрахованих загалом на понад 1000 осіб. Зараз сфокусували роботу на зборі техніки, засобів індивідуального захисту та медикаментів для військових, які воюють в найгарячіших точках України. Організували команду із 230 спеціалістів, які щоденно ведуть боротьбу на фронті кібербезпеки. 

Історії наших компаній уже з’явилися у Wall Street Journal, BBC, Sifted, Het Financieele Dagblad. Ми не зупиняємося на цьому та продовжуємо вести комунікацію із міжнародними медіа. 

Ще одна наша ініціатива — це Tax Pay Forward. Закликаємо компанії сплачувати Єдиний Соціальний Внесок та Єдиний Податок не в квітні-травні, а вже зараз. Це допоможе не тільки державі, а й місцевим органам влади.

Катерина Міхайліді, керівниця Тернопільського ІТ-Кластера: Активно боремося в інформаційному просторі і закликаємо до припинення співпраці з РФ. Більшість компаній працює у штатному режимі, отже, вчасно отримують оплату від клієнтів і тим самим рухають економіку України. Допомагаємо шукати житло і можливості працювати в Тернополі для біженців. Допомагаємо державі в питаннях кіберспротиву. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук