«Це — єдине можливе рішення»: Poster відмовився від 40% клієнтів через війну. Як компанія працює зараз

Українська компанія Poster, що робить сервіси для автоматизації роботи кафе та ресторанів, із початком війни повністю вийшла з російського ринку, а також із ринку РБ. Для неї це мінус 40% клієнтів. AIN.UA спитав у CEO компанії Родіона Єрошека, як приймали це рішення і чим компанія та її ринок живуть зараз.

Фото надане спікером

Розкажіть, як прийняли рішення не працювати з клієнтами з РФ?

У перші дні повномасштабного вторгнення, щойно убезпечили себе та найближче оточення, прийнялись до роботи. Закриття ринків Росії та Білорусі було першочерговою задачею.

Пост Родіона у Facebook про припинення роботи з ринками РФ та РБ

Декілька днів готувались до масового закриття, та паралельно робили для кібервійни речі, про які, мабуть, розповімо вже після перемоги ?.

1 березня вранці усі російські клієнти замість своїх акаунтів в Poster побачили інформацію про війну, заклики виходити на вулиці та протестувати. Так само виглядали і сайти закладів для замовлення доставки чи самовивозу, створені на нашому сервісі Poster Shop.

Ми на декілька днів залишили роботу терміналів для продажу: на чеках друкувався хештег #нетвойне. Про це написали на російському The Village, а згодом видалили, але у нас лишився скріншот.

Фото чека з російських закладів, надане спікером

Яка у вас була частка цього ринку? Наскільки болісне для вас це рішення?

РФ та РБ сумарно складали 40% користувачів та приблизно стільки ж у продажах.

З точки зору бізнесу звісно це — болісне рішення, бо ми втратили значну частку виручки, яку могли реінвестувати у роботу над продуктом та зростання за кордоном. Але з моральної та емоційної точки зору — це єдине можливе рішення. Воно принесло значне полегшення та підняття духу у команди.

Як зараз почувається компанія та ринок, на якому вона працює?

Poster тимчасово зазнає збитків, але у компанії є фінансова подушка, яка дозволяє це робити та зберігати роботу бізнесу. Домовились про знижки та відтермінування платежів з усіма контрагентами. Дуже приємно, що 95% українських та закордонних компаній йдуть назустріч.

Після відключення РФ та РБ, для Poster основними ринками залишаються Україна, пострадянські країни, Латинська Америка та інші закордонні проекти. Всі ринки окрім України працюють без змін та ростуть. Діяльність в Україні потроху відновлюється — це добрий знак.

Активно інвестуємо у розвиток продукту для Латинської Америки та в наш офіс у Мексиці. Нещодавно зробили там найм перших тімлідерів, багато новеньких у команді — зараз вже 13 людей.

Чи ви не скорочували людей через війну?

Скоротили офіс у Москві, це 5 людей. В Україні не скоротили жодну людину, вирішили що наше завдання — зберегти робочі місця, щоб люди могли отримувати фінансову підтримку від компанії. Зараз це 233 співробітники. Для цього довелось тимчасово зменшити зарплати.

Ви зараз працюєте чи заморозили активність, і займаєтесь чимось іншим?

Всі працюють. Вже пройшов місяць, перелаштувати процеси, перейшли на коротші ітерації — плануємо спринти на тиждень замість двох, щоб мати можливість швидше реагувати.

Стало менше роботи для нашого колцентру, тому частина команди тимчасово приєдналась до волонтерських координаційних колцентрів, або зайнялись холодними дзвінками.

Намагаємось бути корисними:

  • Ведемо наше медіа «Реве та стогне ресторатор», щоб підтримувати українських підприємців інформаційно: розглядаємо законодавчі зміни, розповідаємо про те, як ресторатори працюють під час війни.
  • Запартнерились з ЛУН, щоб додати на мапу «ЛУН місто» заклади, що на разі працюють. Вже 725 закладів додали себе на карту.

Наші співробітники по можливості волонтерять, допомагають лікарням, ТРО, ЗСУ. Вони наші герої!

Співпрацюємо з кіберполіцією та іншими організаціями для боротьби на кіберфронті.

Виплатили вже 1,5 млн грн фінансової допомоги фондам та місцевим волонтерським організаціям. Плануємо продовжувати допомагати.

Чи можливо взагалі робити прогнози? Влада закликає бізнес відновлювати свою роботу, наскільки для вас він дієвий?

За нашими даними, на сьогодні в Україні відновили свою роботу вже 42% закладів громадського харчування. Ми за радістю надаємо наш продукт для безкоштовного користування тим, хто волонтерить, готує для ЗСУ, ТРО.

Закликаю власників українських підприємств відмовлятись від російського програмного забезпечення. Ми в Poster відмовились вже майже від всього російського софту або з російськими коренями. По-перше, ви не будете фінансово підтримувати війну проти України. По-друге, підтримаєте українські команди, що платять тут податки та намагаються бути корисними.

Якщо ви знаєте підприємців, що використовують системи автоматизації iiko, r_keeper чи інші російські продукти, будь ласка, покажіть їм Poster. Ми допоможемо з переходом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук