«До 300 000 грн щоденних втрат через війну. Фокус – наша команда», – Роман Романчук, Multiplex

В квітні 2022 року в мережі кінотеатрів Multiplex працюють понад 900 людей. З початком повномасштабної війни, яку росія розпочала проти України, компанія закрила локації по Україні але невдовзі частково відновила роботу. Втрачаючи до 300 000 грн щодня, Multiplex не звільняла людей, головне для компанії – зберегти команду. Детальніше про те, як одна з найбільших мереж кінотеатрів України виживає у війну в інтерв’ю для AIN.UA розповів CEO Multiplex Holding Роман Романчук.

«Ми готувалися»

Оскільки чутки про повномасштабне вторгнення хвилювали бізнес ще до його початку, в Multiplex завчасно розробили три можливих сценарії дій, що допоможуть швидко перебудувати процеси та зберегти команду. Як розповідає Роман Романчук, з 24 лютого 2022 року компанія почала притримуватись того сценарію, що був більш близький до ситуації.

Коли в Україні пролунали перші вибухи, в Multiplex зосередились на прийнятті трьох блоків рішень. В першу чергу, керівна команда направила співробітникам вказівки, як забезпечити особисту безпеку та безпеку рідних, що робити коли буде порушена комунікація, зникне зв’язок, тощо. Другий блок стосувався безпеки критичних документів та процесів – Multiplex перейшла на скорочену організаційну структуру. Третій блок рішень стосувався комунікації з партнерами.

«Вони розуміли, що ми переходимо в режим «нестандартної спроможності». Ми зв’язалися з нашими контрагентами та партнерами щодо того, як ми плануємо комунікувати та переходити на інший варіант платежів, враховуючи фактор початку війни», – Роман Романчук, CEO Multiplex Holding.

Враховуючи те, що в перші тижні повномасштабної війни мережа кінотеатрів Multiplex повністю закрилася, радикально змінилася й операційна діяльність. За словами Романа Романчука, комунікація з командою проводилась декілька разів на день. Наприкінці березня почали оцінювати й проводити перемовини з деякими ТЦ щодо тестових відкриттів.

Не зважаючи на труднощі, Multiplex вирішила відкрити деякі кінотеатри мережі. На момент виходу матеріалу, вони працюють у Львові, Хмельницькому. По одній з декількох локацій відкрили в Одесі, Кривому Розі та Києві.

«Ці відкриття були нестандартні з операційної точки зору: в нестандартному форматі через комендантську годину й постійні повітряні тривоги, з меншими командами, темпом», – згадує Роман.

«Нікого не звільняємо, ніхто не звільнився»

В квітні 2022 року в Multiplex працює 928 людей. Як стверджує Роман Романчук, від початку повномасштабної війни, з компанії пішла лише одна людина, відштовхуючись від рішення щодо власної релокації.

«Нікого не звільняємо, ніхто не звільнився. Ми підтримуємо працівників. На початку війни наперед виплатили всю зарплатню за лютий. Тобто, виплатили повні оклади не дивлячись на те, що довелося зупинити роботу на певний час»,

— Роман Романчук.

За другу половину березня компанія вимушено виплатила співробітникам неповну зарплатню. Починаючи з квітня команда Multiplex умовно розподілена на три категорії. Так, працівники центрального офісу, в залежності від виконуваних функцій, отримують зарплату з коефіцієнтом 0,2-0,4% ставки. Друга категорія – скорочена кількість персоналу активних кінотеатрів. Третя категорія, за словами Романа, сьогодні найбільша – це всі інші працівники, які знаходяться, фактично, у відпустці.

«При цьому, якщо казати за підтримку – кожний отримує матеріальну допомогу. Ми будемо робити все для того, щоб змогти генерувати такий рівень доходу, який би допоміг виплачувати цю допомогу й надалі. Якогось страху, пов’язаного з війною, у компанії немає. Є розуміння і прийняття ситуації. Найбільший фокус для нас – максимально підтримувати команду, втримати співробітників»,

— Роман Романчук.

«Втрачаємо 200 000-300 000 грн щодня»

За виключенням недоотриманих прибутків, українська мережа Multiplex, де-факто, втрачає 1 млн грн кожного дня, зазначає Роман. Однак, команда домовляється з партнерами про зниження нарахувань, завдяки чому, де-юре, вдається втримувати планку щоденних втрат на рівні 200 000-300 000 грн.

«Через війну немає можливості повноцінно закріпити домовленості з партнерами. Але вони діють. Однак, якщо все ж говорити про втрати, зараз це 200 000-300 000 грн кожного дня», – уточнює Роман.

«Витрати – на оптимально зниженому рівні»

Для того, щоб виживати, у Multiplex зосередили діяльність у двох напрямках. Перший полягає в генеруванні нових бізнес-ідей: на момент виходу матеріалу, на початковій стадії знаходяться три потенційні проекти:

«Вони направлені на те, щоб намагатися експортувати свою експертизу та послуги на інші ринки. За рахунок цього ми сподіваємося отримувати доходи, які дозволять втримувати компанію Multiplex в Україні та підтримувати команду до дня, коли ми повноцінно зможемо відновити свою роботу»,

— Роман Романчук.

Другий напрямок – утримання витрат на оптимальному й зниженому рівні. Зокрема, мова про постійні перемовини, домовленості про відтермінування виплат. Говорячи про умови оренди, Роман зазначає, що вони не змінилися та додає, що це питання перемовин з конкретним ТЦ.

Втім, в середині квітня 2022 року, з більшістю ТЦ, де є кінотеатри Multiplex, є домовленість про відсутність фіксованої оренди. Компанія платить за комунальні послуги, а також знижений відсоток від обороту. Роман Романчук також відмічає, що крім цього, зарплатні та матеріальної допомоги Multiplex майже не проводить жодних оплат.

Також, на думку Романа, допомогти індустрії могла б держава. Зокрема, дозволом на цільове кредитування:

«Звісно, зараз держава підтримує компанію загальними рішеннями. Це 6500 грн, які отримали працівники. Додаткового чи особливого наша індустрія не отримує на цьому етапі. Втім, держава могла б підтримати цільовим кредитуванням, яке б можна було направити на зарплати працівникам. Це пріоритетна стаття підтримки, що дозволить втримувати робочі місця, людей в Україні та підтримувати їх родини на мінімальному рівні матеріальної допомоги. Обовʼязок за обслуговування такого кредиту, звісно, лежав би на компаніях».

«Після перемоги будемо залучати підтримку»

На 56-й день війни, Multiplex обережно планує відкриття власних кінотеатрів в інших містах України. Найближчим часом, якщо ситуація не буде погіршуватися, запустять ще декілька локацій у Києві.

«Сподіваюсь, зможемо відкрити по ще одному кінотеатру в Одесі та Кривому Розі. Плани корегуємо, робимо оновлення, враховуючи ситуацію щодня»,

— Роман Романчук.

Ресурсів на те, щоб розробляти плани реабілітації бізнесу після перемоги, в компанії не витрачають. Однак, як прогнозує Роман, вони будуть пов’язані з маркетингом. Як і зараз, в Multiplex будуть проводити безкоштовні сеанси. Крім цього, планується комунікація з всією індустрією щодо залучення підтримки.

«Маємо на меті домовитися, в тому числі, і з дистриб’юторами, щоб мати пільговий період від глобальних студій із зниженими відсотками відрахувань. Це підтримає кінотеатральну індустрію до того моменту, поки вона не зможе працювати на повну силу самостійно», – акцентує Роман.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук