НБУ закриває лазівки для виведення грошей за кордон, але волонтерів не зачепить

Читати на RU

В березні українці вивели $1,7 млрд на міжнародні платіжні системи. Це один зі способів купити валюту, обходячи обмеження. Національний банк України повідомив, що вводить обмеження на такі операції до 100 000 грн в місяць.

Що змінилося

Фізичні особи зможуть купувати активи, які  належать до операцій квазі-кеш, використовуючи лише власну іноземну валюту. Ліміт на такі операції – 100 000 грн на місяць. Ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази. 

До операцій квазікеш належать: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

Для чого такі обмеження

Українці використовували таку можливість, як лазівку, щоб придбати валюту. Наприклад, купити криптовалюту за гривні і вивести в доларах. Це порушує чинні обмеження НБУ, зокрема для інвестування за кордон, яке в умовах воєнного стану заборонено.

Чи зможуть волонтери купувати товари за кордоном

Так. В НБУ пояснили, що зміни не стосуються використання платіжних карток для розрахунків за товари, роботу або послуги. Їх можна здійснюватися без обмежень.

Що ще відомо

Безготівкові операції дозволено здійснювати з використанням платіжних карток у іноземній валюті. Тобто ви можете купувати криптовалюту за долари без обмежень. 

Для підтримки вимушених переселенців, фізичні особи також можуть здійснювати Р2Р-перекази за кордон у гривнях. Однак в межах ліміту у 100 000 грн на місяць. Мета цих оновлень – запобігти непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук