Космічна місія до Урану та програма планетарної оборони. Якими будуть пріоритети NASA у наступні 10 років

Кожні 10 років NASA ініціює проведення дослідження стану планетарної науки, в рамках якого вчені аналізують актуальні тенденції та визначають пріоритетні напрямки роботи на наступне десятиліття. У квітні агентство випустило свіжий звіт на 780 сторінок, над яким науковці працювали з 2019 року.

Видання Space.com підготувало огляд прогнозів щодо розвитку планетарної науки та пріоритетів NASA, про які йдеться у свіжому дослідженні. AIN.UA зробив короткий переклад.

Майбутні флагманські місії NASA

Одна з основних задач дослідження — визначати флагманські або найбільш пріоритетні місії NASA на наступні 10 років. Згідно із попереднім звітом, флагманами для агентства до 2022 року стали два проекти: Perseverance Mars вартістю $2,7 млрд та Еuropa Clipper — $4,25 млрд, його планують запустити у 2024.

Цього разу пріоритетним був обраний проект космічної місії до Урану, що може обійтися NASA у $4 млрд. Вчені вирішили, що саме вона має високий науковий потенціал, адже дозволить вивчити «крижаного гіганта» зблизька. «Уран — одне з тіл у Сонячній системі, що найбільш інтригує», — зазначено у звіті. Запуск місії планується на 2031 або 2032 рік. 13 років знадобиться, аби дістатися цілі та ще декілька років, аби пролетіти навколо Урану, вивчаючи його атмосферу, кільця та супутники.

Є і другий флагман — місія Enceladus Orbilander, в рамках якої космічний корабель за $5 млрд упродовж 3,5 років вивчатиме крижаний супутник Сатурна. Втілення цього проекту у життя упродовж наступного десятиріччя залежить від того, чи отримає NASA достатньо фінансування на це.

Перспективи планетарної науки

Згідно зі свіжим звітом, ключовим напрямком розвитку планетарної науки є її дослідження в широкому контексті інопланетних світів. Нічого дивного — за останнє десятиліття вчені виявили, що кількість екзопланет, тобто планет за межами Сонячної системи, збільшилася у 5 разів. Сьогодні ця цифра перевищує 5000. Тому науковці пропонують продовжити шукати відповіді протягом на запитання:

  1. Як виникли Сонячна система та Земля, і чи є у Всесвіті ще такі системи, як наша?
  2. Як планетарні тіла еволюціонували від їх первісних станів до об’єктів, які можна побачити сьогодні?
  3. Що зумовило появу придатного для життя середовища на Землі, і чи є життя ще десь?

На цьому будуть зосереджені так звані medium-class місії NASA, зокрема, дослідження карликової планети Церери, Сатурну та його супутників.

Програма планетарної оборони

Йдеться про роботу NASA у сфері виявлення, відстеження та оцінку ризику астероїдів для Землі. Окрім дослідницьких аспектів, агентство працює над створення нового космічного корабля NEO Surveyor — він допоможе ідентифікувати такі близькоземні об’єкти.

У звіті вчені також наголосили, що у 2029 році NASA неодмінно потрібно використати проліт великого астероїда Apophis як можливість випробувати систему планетарного захисту — збити кораблем супутник цього астероїда. Першу місію-репетицію порятунку Землі від астероїда під назвою DART (Double Asteroid Redirection Test) агентство запустило восени 2021 року.

Наступним пріоритетом NASA за рекомендаціями науковців має стати «генеральна репетиція» — запуск космічного корабля швидкого реагування для дослідження сусіднього астероїда.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук