«Дрони — очі наших військових в небі»: як під час війни працює DroneUA

У мирні часи компанія DroneUA заробляла на промислових дронах, постачаючи безпілотники, що допомагають аграріям. Із початком повномасштабної війни росії проти України компанія сильно переформатувала роботу. AIN.UA спитав у співзасновника DroneUA Валерія Яковенко, як працює компанія за умов війни і чим дрони зараз важливі.

Тут і надалі фото надані компанією

Як із початком війни помінялось життя компанії

З першого дня війни все змінилося: плани, бізнес-процеси, комунікація. Але наразі центральний офіс компанії розташований в столиці, частково відновив функціонування. «Наше бачення, що вже в недалекому майбутньому більшість повернеться до Києва», — вважають у компанії.

Валерій Яковенко із частиною команди переїхав до офісу філії на заході України, яку компанія не встигла ще відкрити у мирний час. Там вони облаштували і робочий простір, і міні-готель. Зараз «живуть на роботі». Жіноча частина команди працює дистанційно з різних куточків України і Європи. Чоловіча задіяна в Україні.

Кілька співробітників з DroneUA вирушили на фронт як експерти з аеророзвідки. Вони потрапили до спеціальних мобільних команд, які об’їжджають на джипах території військових дій, запускають дрони та проводять розвідку. В одній із таких команд опинився і співзасновник компанії Февзі Аметов.

«У такий кризовий час, весь колектив показав себе як самоорганізована структура. Колеги брали на себе ініціативу і відповідальність, жили в центральному офісі і продовжували під час активних бойових дій допомагати із поставками дронів та їх ремонтом», — розповідає Яковенко.

Бізнес-процеси із початком війни довелося налаштовувати з нуля. Найпростіший приклад — логістика. Як в Україну так і по Україні канали, що були налагоджені за роки в мирні часи, просто перестали працювати. Але зараз уже все в нормі, обладнання постачається.

Чим дрони корисні під час активних бойових дій

Як пояснює Яковенко, незалежно від статусу «військовий» чи «цивільний», при однакових функціях та технічних характеристиках дрони можуть використовуватися у:

  • повітряній розвідці;
  • документації військових злочинів;
  • пошуку міток, які встановлені диверсантами;
  • наведенні та коригування вогню;
  • проведенні пошуково-рятувальних операцій і не тільки. 

«Фактично дрони — це очі наших військових в небі. Оператор може управляти безпілотником зі значно віддаленої позиції, не наражаючи себе на пряму небезпеку», — пояснює Яковенко.

Через це все із початком повномасштабного вторгнення компанії, що налаштовують та продають дрони, отримали додаткову купу роботи.

Як компанія працює із ЗСУ та волонтерами

Від першого дня війни команда DroneUA працює із військовими та силовими структурними підрозділами України, забезпечуючи пошук та доставку дронів, іншого спецобладнання. Загалом на 19 квітня компанія відвантажила їм обладнання більш ніж на 30 млн грн.

В основному працюють напряму, через контакти і канали серед ЗСУ та інших спеціалізованих структур. Зокрема, поставляють дрони за волонтерськими та благодійними програмами, які реалізовуються спільно з європейськими компаніями-партнерами.

Співробітники DroneUA беруть участь у розвідувальних операціях аеророзвідки на лінії фронту як оператори БПЛА в пошуку ворожої техніки та виявленні прихованих небезпек. 

Компанія також майже цілодобово надає консультації військовим, поліції та ТРО, ремонтує дрони, налаштовує аероскопи, пише мануали для спецслужб.

Ще один напрям роботи: забезпечити портативними зарядками станціями соціальних підрозділів та пунктів допомоги біженцям. Компанія відвантажила уже близько 100 одиниць таких станцій. Їх використовують для безперебійного живлення медичного обладнання, портативної зарядки рацій, ноутбуків, телефонів, радіопередавачів. Ще кілька десятків портативних електростанцій передали в Червоний Хрест України.

Як компанія працює із аграріями

Попри війну компанія продовжує роботу і по одному зі своїх основних напрямків: БПЛА для сільського господарства, адже зараз триває посівна. Тож DroneUa працює із аграріями та Мінагрополітики.

Один із напрямів цієї роботи: допомога у розмінуванні с/г-угідь. Адже значна частина полів лишається замінованою, і є небезпечною для робітників через рештки та нездетоновані боєприпаси. Від початку війни компанія адмініструвала проект по обстеженню полів, виявленню небезпечних об’єктів та закинутої військової техніки: щоб їх знешкоджувати і передавати на баланс ЗСУ. Для цього створили ініціативну групу з 500 фермерів.

«Однією з наших маленьких перемог стало перше внесення засобів захисту рослин дронами під Києвом. Це вперше за умов воєнного часу цивільний дрон за погодженням із військовими піднявся в небо. Якби не дрони, господарство не змогло би провести планові операції, адже усе поле лишалося в зоні замінування», — вважають у компанії.

Дрони важливі зараз і з точки зору економії пального. Адже в країні зараз дефіцит палива, а для розпилення такого захисту із дронів його потрібно в 5-10 разів менше. Самі речовини для захисту рослин зараз теж у дефіциті, а використання дронів дозволяє заощаджувати на них до 30%.

Висновки

Попри шок і руйнування українські бізнеси потроху відновлюються і починають працювати на економіку. DroneUA перейшов на нові бізнес-процеси і адаптувався, хоча це було непросто. Зараз компанія навіть відкрила нові вакансії.

«За умов війни кожен відчув свої слабкі і сильні місця. Був час шоку, був час усвідомлення, що варто рухатися вперед і працювати ще відданіше. Країні потрібна економіка. І чим менший був час між шоком і усвідомленням, тим більше було ймовірності, що бізнес вистоїть: переїде, переорієнтується, побудує нові бізнес-процеси. Нам теж було непросто. Попри це ми зберегли робочі місця, більше того – ми вже зараз розширюємо нашу команду», — розповідає Яковенко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук