«Не варто перебільшувати загрозу Aeroscope від DJI в Україні» — засновник «Аеророзвідки»

Співзасновник «Аеророзвідки» Ярослав Гончар заявив, що технологія Aeroscope від DJI, яка моніторить дрони, не шкодить військовим ЗСУ. Раніше в медіа ширилась неперевірена інформація, що Aeroscope може видавати позиції наших бійців. 

  • DJI — китайська компанія, яка виробляє дрони. Їм також належить технологія Aeroscope — комплексна платформа для виявлення коптерів, яка здатна швидко визначити лінії зв’язку між дроном та його пультом управління.
  • В березні виявилось, що DJI Global обмежив можливості Aeroscope для української армії, нібито давши російським окупантам значну перевагу в повітрі. Технологія продовжувала працювати для військових РФ, тому дехто вважав, що окупанти зможуть відстежувати позиції ЗСУ за допомогою дронів.
  • Пізніше в DJI спростували ці факти. Деякі дрони в Україні справді працювали зі збоями, однак це не пов’язано зі штучними обмеженнями.

Співзасновник «Аеророзвідки» Ярослав Гончар в інтерв’ю для Економічної Правди пролив більше світла на історію з Aeroscope. Виявляється технологія працює і в українських військових. 

«Я б не перебільшував проблему з Aeroscope. Ми, як і росіяни, ним активно користуємося. Робити з AeroScope страшилку не варто. Існують технічні та організаційні способи унеможливити фіксацію позиції пілота», — пояснив Гончар

Під час оборони Києва у ЗСУ працювали два AeroScope, які надала «DJІ Україна», і військові точно спостерігали, що відбувається в повітрі. Він також пояснив, чому проблема з Aeroscope не має значення. Волонтерські фонди завозять сотні квадрокоптерів, але жоден не прив’язують до ІМЕІ пристрою.

«Коли ти дивишся на екран системи моніторингу AeroScope і бачиш у повітрі 400 дронів, то взагалі не розумієш, де наші, а де вороги. Тому проблема не в самому AeroScope, — каже Ярослав. — Усім, хто нервує через AeroScope, пропоную в 73-му морському центрі спеціальних операцій узяти програмне забезпечення, яке “прошиває” коптер і він починає передавати позицію пілота як нулі. Кому від цього стане спокійніше, звертайтеся, надамо вам це ПЗ».

«Аеророзвідки» – це організація, яка працює в сфері безпілотних літальних апаратів і допомагає силам оборони України. «Аеророзвідка» була створена у червні 2014 року як відповідь на виклики окупації Криму та Донбасу. Організація пройшла шлях від громади волонтерів до військової частини ЗСУ. На даний момент діє як неурядова організація.

Любомир Шкіль: Журналіст AIN.UA. Пишу новини про стартапи, фонди, описую міжнародну повістку, також пишу про криптовалюти та бізнес-кейси. Для зв'язку: Пошта | LinkedIn | Facebook
Related Post