Опубліковане перше фото масивної чорної діри в центрі Чумацького шляху

Читати на RU

12 травня 2022 року команда вчених проекту Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration опублікувала перші знімки велетенської чорної діри, розташованої в центрі нашої галактики. Розповідаємо деталі про це історичне фото.

Зображення: eventhorizontelescope.org
  • Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration — це міжнародна мережа радіотелескопів, з якими працює 13 наукових установ з США, Європи та Азії. Учасники цього ж проекту опублікували в 2019 році перше в історії справжнє зображення чорної діри у центрі галактики M87, розташованої за 55 млн світлових років від Землі.
  • Нове фото показує силует масивного об’єкту, що розташований по центру нашої галактики. Цей об’єкт, відомий під назвою Sagittarius A* або ж Sgr A*, довгий час вважався чорною дірою. І його перше зображення підтверджує це припущення.
  • Хоча саму чорну діру «сфотографувати» неможливо, адже це повністю темний об’єкт, його існування видає характерний для таких об’єктів силует: темний центр, оточений світлим кільцем газу та пилу, що світяться через те, що їх прискорює та нагріває потужна гравітація чорної діри. Вона в 4 млн разів масивніше за наше Сонце, і на зображення ми можемо бачити лише її «тінь».
  • Розмір цього кільця доволі точно збігся із прогнозами по Загальної теорії відносності Ейнштейна, відзначає команда вчених, яка працювала над цим зображенням.
  • Ця діра розташована за 27 000 світлових років від Землі, але «сфотографувати» її було непростим завданням. Sgr A* хоч і розташована ближче до нас, але менше і менш активна, ніж чорна діра в M87, а матерія, що її оточує, набагато тьмяніша.
  • Щоб отримати подібне зображення за допомогою одного телескопу, знадобився би пристрій, подібний за розмірами до планети Земля. Тому довелося використовувати мережу з телескопів, розташованих по всьому світі, і потім зводити дані у єдиний знімок. Цю кропітку роботу команда порівнює із прослуховуванням мелодії, яку грають на фортепіано, де купа клавіш відсутні.
  • Важливість подібних досліджень у тому, щоб покращити розуміння людства про те, що відбувається в центрі нашої галактики, та надати нові дані про те, як чорні діри взаємодіють зі своїм оточенням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук