Ресторанний ринок у Києві зменшився удвічі. Від початку повномасштабної війни не працює щонайменше третина закладів. Про це повідомила співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.

Скільки закладів відчинено?

«Із 500 тисяч активних споживачів ресторанних послуг залишилася в найкращому разі половина. А отже, половина ринку просто не має своєї аудиторії, її немає зараз фізично. Ресторанний Київ сьогодні — місто жорстких контрастів. Мертва пустеля із зачиненими дверима кафе та ресторанів пожвавлюється оазами забитих ущерть закладів», — говорить експертка.

Яка завантаженість?

Тільки близько 20% відчинених закладів громадського харчування демонструють хороше завантаження. З центральних київських, за словами Насонової, мають достатньо клієнтів «Кеди», «Мусафір», «Мілк Бар», «Мімоза», «Руккола», Naprosecco.

Що з цінами?

Від початку війни найбільш демократичні позиції вже подорожчали на 10%.

«Індекс (київської) перепічки зростає — уже 30 грн, наприкінці 2021 року був 25 грн. Для економістів ці цифри багато про що свідчать. Ціни на каву почали зростати з початку року, капучино в січні було 32 грн, у березні — 35 грн, у центрі зараз 38 грн», — зазначає жінка.

Які формати виживуть?

За оцінками Насонової, шанси «вижити» мають два формати: кав’ярні та пекарні. Це низький середній чек і маленька площа. Усе буде добре в таких мереж, як «Сімейна пекарня», «Львівські круасани», «Еспресоголік», Aroma Kava, а також у затребуваних закладів з концепцією простої та ситної кухні: «Мусафір», «Мама Манана», «Пузата хата». Натомість екзотичні концепти зараз мають менший попит. «Це наче примха. Суші, рамени — це швидше про зрідка побалувати себе», — додає жінка.

Також Насонова зазначила, що комендантська година практично зупинила в столиці роботу барів, адже людям важко звикнути закінчувати пити до 9-ї вечора. При цьому найкраще почуваються кіоски з шаурмою: «Проста й дешева їжа — тренд найближчих місяців, а самотні чоловіки — головна аудиторія».


Національна ресторанна асоціація України (НРАУ) на травень 2022 року об’єднує понад 50 учасників, 450 ресторанів і кафе.