Заблокували 1500 клієнтів з РФ і перенесли дані в Європу. Як працює хостинг Cityhost.ua у війну

Олег Рівтін, директор з маркетингу в Cityhost.ua, хостинг-провайдері та реєстраторі доменних імен, розповів AIN.UA про роботу в час війни. Про подолання кризи в перші тижні роботу в нових умовах. 

Фото: Facebook Олега Рівтіна

Два тижні до війни

Ми до останнього не хотіли вірити в те, що росія нападе на Україну. Але все ж готувалися. В середині лютого представили рекомендації користувачам, чиї інтернет-проекти розміщені в Україні, підготували план дій компанії та почали вживати заходів для збереження інформації клієнтів.

В першу чергу розпочали підготовку до міграції хостингових акаунтів на закордонні сервери у Німеччині та Фінляндії. На серверах Cityhost.ua в Україні працювало понад 30 000 сайтів, і було б прикро підвести своїх клієнтів. Тому були проведені всі технічні роботи, щоб у разі початку бойових дій швидко перенести дані у Європу. Адже руйнування українських дата-центрів призвело б до втрати багаторічних напрацювань наших користувачів.

Перенесли всі бекапи в Європу і безкоштовно додали орендарям наших серверів по 50 додаткових гігабайтів під резервне копіювання. 

Дізналися у керівництва українських дата-центрів, де розміщені наші сервери, яку підготовку здійснюють вони зі свого боку. Партнери нас заспокоїли, що готують додаткові лінії зв’язку, заправляють генератори та проводять навчання персоналу. 

Наші працівники вже з початку карантину мали досвід віддаленої роботи, тому продовжували працювати у повному складі зі своїх домівок. Ми були готові технічно, але підготуватися морально до того, що сталося, було неможливо.

Перші дні вторгнення

24 лютого і в перші дні війни ми були шоковані, як і вся Україна. В першу чергу з’ясували у співробітників критичної інфраструктури компанії (техпідтримка, адміністратори серверів та систем), хто де знаходиться. Почали переносити сервери за підготованим алгоритмом.

На початок повномасштабного вторгнення двоє наших працівників мешкали в Бучі, один в Ірпені, нас дуже тривожило те, що там відбувалося. Пізніше їм всім вдалося евакуюватися, і це була радісна новина. 

Друге, що ми зробили — відключили всіх російських клієнтів. Це були понад півтори тисячі акаунтів користувачів хостингів, доменів і серверів. Всі вони в один момент втратили доступ до своєї інформації без можливості її відновити.

Користувачі російської соцмережі «Пікабу» вибухнули обуренням з приводу несправедливості, скоєної щодо них «нехорошим» провайдером. 

Пост росіянина про блокування послуг зібрав понад 70 000 переглядів та понад 500 гнівних коментарів. Риторика — типова для росіян: «я тут вообще ни при чем», «зачем вы впутываете сюда политику», «не пользуйтесь больше услугами этого непорядочного провайдера» (а вони більше і не зможуть), «это настоящее свинство и грабеж». 

Незважаючи на опитування, які свідчать про переважну підтримку російськими громадянами політики путіна, вони і досі щиро вважають, що жодні санкції не мають стосуватися їхніх персон. 

Фото: Олег Рітвін

Потім Cityhost звернувся до колег-провайдерів з пропозицією підтримати «флешмоб». 1 березня я опублікував на своїй сторінці у Facebook відкрите звернення із закликом припинити обслуговування клієнтів з росії.  

Багато представників згаданих у публікації компаній зазначили в коментарях, що також заблокували росіян; хтось долучився до ініціативи пізніше. Користувачів країни-окупанта відключили зокрема такі українські провайдери: HOSTiQ, Hostpro, Hvosting, Ukrnames, Parkovka, Ukraine, Nic.ua та інші. 

Також ми закрили доступ до усіх наших сайтів та сервісів з російських IP-адрес. При вході на сайт Cityhost.ua з росії користувачі бачать заглушку з номерами телефонів гарячої лінії для пошуку загиблих солдат.

Відмовилися від усього російського, зокрема від ISPmanager — платної панелі керування для віртуальних серверів. Більше її не встановлюємо, не адмініструємо і нікому не радимо нею користуватися. Можливість реєструвати російські домени ми заблокували давно, зараз же й продовжувати їх через нас неможливо.

Після блокувань та інших антиросійських санкцій наші сервери зазнали DDoS-атак, але безпекові інженери та системні адміністратори змогли їх відбити. 

Трансформуємося і продовжуємо працювати

Нам пощастило. Ми не втратили жодного працівника. Зберегли колектив і виплачуємо зарплати в повному обсязі. Всі наші спеціалісти працюють віддалено, дехто виконує свої обов’язки у складних умовах евакуації.

Зараз знизився рівень оплат від клієнтів, адже у кожного своя складна ситуація — хтось залишився без домівки, хтось емігрував, хтось служить в ЗСУ. Ми це розуміємо і здійснюємо кроки, які допоможуть нашим користувачам зберегти їхні дані.

Віднині хостиговий акаунт зберігається протягом 130 днів (раніше було 95 днів). Також впроваджено відтермінування блокування деяких послуг за несплату до 14 діб. 

За ініціативи адміністратора доменної зони UA – компанії «Хостмайстер» — імена в багатьох українських зонах, які не змогли продовжити власники, не будуть видалятися до завершення війни. У будь-який момент можна буде відновити домен за стандартною ціною продовження. Але варто розуміти, що неоплачений домен не працюватиме — просто він лишається закріпленим за власником і не виставляється у вільний продаж. 

Увесь цей час наші технічні працівники займалися переносом серверів у Європу. Окрім Німеччини та Фінляндії запустили також сервери в Нідерландах. Всі користувачі отримали сповіщення, що можуть перемістити свої дані за кордон. Але це має бути власне рішення клієнта — при бажанні він може залишитися на обслуговуванні в українському дата-центрі. Певна кількість обладнання все ж лишається в Україні, бо не всі люди хочуть переносити дані за кордон. Це додає оптимізму.   

Намагаємося розвиватися, незважаючи на складнощі. Оновили панель керування, покращили навігацію. Також перейшли на електронний документообіг, завдяки якому не потрібно слати договори поштою або кур’єром. Зараз таке нововведення не просто питання зручності, а реальна необхідність.


Ми намагаємося не залишатися осторонь, допомагаючи Україні так, як вміємо. У панелі керування хостингових акаунтів встановили кнопку «Допомога Армії», яка перенаправляє користувачів на сторінку для донатів на ЗСУ. Таким чином заохочуємо наших клієнтів зробити свій внесок у перемогу. 

Зробили безкоштовними хостинги і домени для бюджетних організацій. Всі державні установи, які обслуговувалися у нас до початку війни, тепер не вносять оплату за послуги. А це близько трьох сотень сайтів. Запрошуємо всіх бюджетників на безкоштовне обслуговування — це школи, ВНЗ, лікарні, бібліотеки, міськради і ОТГ. 

Це стосується всіх, хто отримує фінансування з бюджету України, а також волонтерських проектів. Для отримання безкоштовного хостингу і домену потрібно пройти процедуру реєстрації на нашому сайті та вказати, що ви представляєте бюджетну установу. Представникам волонтерських організацій потрібно зв’язатися з техпідтримкою за адресою [email protected].

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук