Чим займається компанія Palantir та за що її критикують

2 червня Україну відвідав співзасновник та СЕО американського технологічного гіганта Palantir Алекс Карп. Він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, Міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим та іншими представниками українського держапарату. Сторони домовились про партнерство та навіть можливе відкриття офісу в Україні. Як саме Palantir буде співпрацювати з українськими держорганами, не повідомляється.

Між тим, на Заході компанія здобула не найкращу репутацію. Компанію звинувачують в неетичності, непрозорості та участі у сумнівних проектах спецслужб. AIN.UA зібрав основну інформацію про Palantir зі світових ЗМІ та блогів.

Що таке Palantir

Palantir — американська компанія, розробник програмного забезпечення аналізу даних для організацій. Компанію заснував у 2003 році Пітер Тіль – співзасновник PayPal, ультра-консерватор, прихильник Дональда Трампа (інвестував у його передвиборчу кампанію $1,2 млн).

Алекс Карп, який днями відвідав Україну та домовився з українським урядом про партнерство, доєднався до стартапу у 2004 році.

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, та Алекс Карп, CEO Palantir. Фото: Мінцифри

Palantir надає послуги аналізу даних таким компаніям, як інвестиційні банки, хедж-фонди тощо. Але більше 50% обороту компанії припадає на контракти з держорганами та спецслужбами різних країн, такими як ЦРУ, Міноборони, Агенції внутрішньої безпеки тощо. Зокрема, Palantir довгий час співпрацює з американськими спецслужбами.

Цікаво, що саме ЦРУ було одним із перших інвесторів Palantir через своє відділення венчурного капіталу In-Q-Tel (так, у ЦРУ є підрозділ венчурного капіталу). За даними Forbes, це був єдиний клієнт Palantir протягом багатьох років, поки компанія вдосконалювала свою технологію.

До 2020 року Palantir виріс у компанію з приблизно 2400 співробітниками, більшість з яких пишуть програмне забезпечення для збору даних. Також велика частка припадає на аналітиків, які працюють на місці з клієнтами Palantir, щоб інтерпретувати дані.

Компанія найбільш відома трьома проектами: Palantir Gotham, Palantir Apollo та Palantir Foundry.

  • Palantir Gotham використовується для боротьби з тероризмом в офісах Розвідувального співтовариства США (USIC) і Міністерства оборони США. Також Gotham використовували у боротьбі з шахрайством в США, для кібер-аналітики в Канаді.
  • Palantir Foundry використовується корпоративними клієнтами, такими як Morgan Stanley, Merck KGaA, Airbus, Wejo, Lilium і Fiat Chrysler Automobiles NV. Також Palantir Foundry використовувався Національною службою охорони здоровʼя (NHS) Великобританії для боротьби з пандемією COVID-19 для аналізу роботи програми вакцинації.
  • Palantir Apollo — операційна система для безперебійного розгортання інших своїх систем. Цей продукт дозволяє Palantir надавати програмне забезпечення як послугу (SaaS), а не працювати як консалтингова компанія.

У 2020 році Palantir стала публічною. Компанія отримала оцінку у $45 млрд. Сьогодні акції компанії торгуються на біржі з тікетом PLTR.

Як працює Palantir

Принцип роботи Palantir видання Bloomberg простими словами описувало так:

«Уявіть, що терорист залишає сліди даних у Флориді, включаючи квитки на літак в один бік, оренду квартири, зняття коштів з банку, телефонні дзвінки до Сирії, а також записи камер відеоспостереження з парку розваг Walt Disney World. Взяті окремо, ці деталі не мають нічого спільного, але програмне забезпечення Palantir об’єднує тисячі баз даних у різних агентствах і допомагає клієнтам бачити зв’язки між ними. У цьому випадку дії, які самі по собі нешкідливі, є набагато більш підозрілими в поєднанні, і ЦРУ може виявити та зупинити план терористів щодо нападу на тематичний парк».

У 2013 році Пітер Тіль бачив Palantir як «місієорієнтовану» компанію, яка з допомогою ПО, подібного до систем розпізнавання шахрайства PayPal, буде допомагати у боротьбі з тероризмом. «От би у нас був такий інструмент до 9/11», – сказав в інтервʼю колишній директор ЦРУ Джордж Тенет, а колишній глава ЦРУ генерал Девід Петреус описував Palantir як «кращу мишоловку серед кращих мишоловок».

Palantir використовували американські військові в Афганістані для криміналістичного аналізу придорожніх бомб і прогнозування нападів повстанців. Також програмне забезпечення Palantir допомогло знайти членів мексиканського наркокартелю. Компанії навіть приписують допомогу в знищенні Усами бін Ладена, хоча це не точно.

Ті самі інструменти використовують фармацевтичні компанії для аналізу даних про ліки, фінансові компанії – для боротьбі з фродом та проблемними кредитами, банки – для миттєвого виявлення сумнівних транзакцій.

Але компанія не завжди боролася «з поганцями» – інколи її ціллю ставали… діти.

За що критикують Palantir

У 2017 році Трамп вирішив виконати свої передвиборчі обіцянки у сфері міграційної політики, запровадивши політику «нульової толерантності», згідно з якою неповнолітніх дітей примусово забирали в батьків, які нелегально перетнули кордон. Спецслужби почали полювання на мігрантів, ідентифікувати та знаходити яких допомагав Palantir. На той момент компанія мала державних контрактів на $1,2 млрд.

За кілька місяців співпраці з Palantir агенти імміграційної та митної служби в США заарештували 443 людини. За всю кампанію тисячі дітей розлучили з їх батьками. Через це Маріса Франко на The Guardian назвала технологію Palantir «неетичною та жахаючою». І хоча згодом політику «нульової толерантності» відмінили через різкий опір американського суспільства, репутація Palantir була сильно заплямована.

Palantir продемонструвала, наскільки страшним інструментом може стати у неправильних руках. Стало цілком зрозуміло, що теоретично будь-які мілітарні, авторитарні, і навіть тоталітарні держави можуть ефективно застосовувати технології аналізу даних Palantir для стеження, залякування та навіть знищення «небажаних елементів».

Багато рейдів американських агентів з міграційної політики супроводжувались використанням Palantir. З них лише невелика частина – підтверджені випадки. Але, за даними Франко, американські спецслужби використовують Palantir кожен день, надаючи компанії безпрецедентний доступ до персональних даних громадян.

Боротьба з тероризмом чи порушення прав людини?

Palantir називають таємною, всезнаючою і навіть зловмисною організацією, а її технологію критикують за агрегацію інформації про мільйони невинних людей заради того, щоб зловити кількох можливих злочинців. За даними правозахисників, у своїй роботі Palantir використовує бази даних, що містять номери телефонів, адреси електронної пошти, фінансові дані, записи транзакцій дзвінків та інформацію про соціальні мережі.

Тобто все те, що ми звикли вважати «персональною інформацією», може з подачі державних спецслужб опинитися у руках приватної компанії.

Ще одним гучним скандалом навколо Palantir стали протести проти використання технології у вакцинальній кампанії Національної служби охорони здоровʼя Великобританії у 2021 році. Активісти закликали не допустити втручання приватної американської компанії із заплямованою репутацією в бази даних британських національних агенцій. У вересні 2021 Британський уряд оголосив про завершення контракту з Palantir «через відсутність прозорості».

«Palantir — одна з найцінніших компаній у світі», – пише професор з інновацій в IE Business School Енріке Данс. Він називає діяльність Palantir «наймасштабнішою спробою в історії створити глобальну базу макроданих приватною компанією», адже за 19 років існування компанія зібрала найбільшу в світі колекцію особистих даних громадян з усього світу з подачі їх урядів, міграційних агенцій та поліцейських департаментів тощо.

А де гроші?

Незважаючи на величезні контракти, згідно з фінансовими документами Palantir, компанія майже за 20 років свого існування ніколи не отримувала прибутку. Відомо, що у першій половині 2020 року чистий збиток склав близько $165 млн. Чистий збиток Palantir за перший квартал 2022 року склав $101,38 млн, через що акції компанії продовжують втрачати в ціні. Хоча доходи потрошку зростають (+31% за квартал у порівнянні з минулим роком – до $446 млн), як і кількість клієнтів (+86% за рік).

Схоже, гроші для компанії – не головне, і Palantir – насправді «міссієорієнтована» компанія. Питання лише в тому, у чому насправді полягає її місія.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук