Все про звільнення працівників при закритті компанії. Колонка адвоката

Адвокат Олександр Гарбар підготував колонку, де відповів на поширені запитання про звільнення працівників під час закриття компанії та у воєнний стан. Редакція AIN.UA публікує матеріал з дозволу автора.

Адвокат Олександр Гарбар. Фото надав автор

Чи можна звільняти працівників під час воєнного стану?

Незрозуміло звідки, але переконання про нібито закріплену законом заборону звільняти працівників під час воєнного стану доволі популярне. Змушений розчарувати працівників, такої норми законодавство наразі не має, тому звільнення можуть відбуватись точно так само, як і до введення воєнного стану. Єдиний нюанс тут: нещодавно прийняли зміни, які дозволяють звільнитись за власним бажанням не відпрацьовуючи 2 тижні (Закон № 2136).

Поточна ситуація із звільненнями

Наразі маємо ситуацію, коли багатьом працівникам повідомляють про звільнення у зв’язку із «закриттям компанії». Після чого, в більшості випадків роботодавці просять працівника написати заяву про звільнення за згодою сторін. Поясню чому так відбувається.

Все тому, що в більшості випадків реально компанія закриватись не буде, вона лише повністю або частково позбавляється штату. Проте, це не обов’язково означає, що працівника обманюють. Це може означати, що сама по собі ТОВ ще потрібна або може бути потрібна власникам компанії щоб наприклад закрити певні питання з клієнтами, постачальниками, з держорганами чи судами.

За великим рахунком для самого працівника сугубо юридична процедура звільнення, у зв’язку з ліквідацією або посилаючись на угоду сторін, погоди не робить. Але, як завжди погоду роблять гроші і час.

Грошові виплати при звільненні

Тут вже має місце позиція роботодавця. Зокрема рівень культури і лояльності, чи йде він на зустріч працівнику, або має його за дурня.

Справа в тому, що звільнення за угодою сторін може бути дешевшим для роботодавця, тому що юридично дозволяє зекономити на виплаті працівнику вихідної допомоги. За такого варіанту роботодавець має виплатити зарплату, відпускні і якщо захоче, то і вихідну допомогу. Тому я і згадав про лояльність та реальне відношення до працівника. Якщо компанія з цінностями, вона обов’язково виплатить і вихідну допомогу та іноді і премію. Про компанії без цінностей мабуть і говорити не треба.

Звільнення у зв’язку з ліквідацією

В даному випадку закон зобов’язує роботодавця виплатити працівнику зарплату, відпускні і вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку.

Строки звільнення

Тут також варіант звільнення за угодою сторін більш гнучкий, тому що сторони можуть узгодити дату звільнення. У випадку з ліквідацією, роботодавець має повідомити працівника про звільнення за 2 місяці протягом яких звісно ще має нараховувати зарплату.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук