Українське IT на Кіпрі: соціальна та професійна інтеграція спеціалістів на прикладі компанії Yalantis

Триповерховий офіс Yalantis на Кіпрі розташований на центральній набережній міста Ларнака. Глобалізація компанії на міжнародному ринку обумовила відкриття офісу у 2021 році. А сьогодні, це стратегічно важливе рішення допомогло уникнути небезпеки деяким фахівцям з сім’ями та залучити до співпраці українських спеціалістів, що вимушено опинились за кордоном.

Статус українців на Кіпрі після 24 лютого

Українська діаспора IT-спільноти на Кіпрі й до війни була великою. Приваблює середземноморський клімат, краєвиди та прийнятний рівень життя при відносно невеликих цінах у порівнянні з іншими країнами ЄС. А з початку повномасштабного вторгнення питання релокейту постало гостро. Уряд Кіпру оголосив процедуру отримання тимчасового захисту (temporary protection) для українців, які: 

  • прибули в країну після 24 лютого 2022 року;
  • перебувають на Кіпрі по робочій візі (термін перебування в країні продовжено автоматично);

Такий статус діє до березня 2023 року і може бути продовжено на 6 місяців у випадку пролонгації воєнного стану в Україні.

Статус Temporary Protection дає українцям право на: 

  • доступ до ринку праці;
  • медичну допомогу у державних лікарнях;
  • доступ до освіти дітей; 
  • одноразову грошову допомогу від держави у розмірі 340 євро;
  • можливість мандрувати світом*, але не більше 90 днів у році;

*Існує можливість відвідати Україну без втрати тимчасового захисту, але потрібна додаткова консультація юристів Кіпру з уточнення причин та переліку документів.

Щодо отримання статусу Permanent Residence, кожний випадок слід розглядати окремо. Компанія Yalantis допомагає своїм фахівцям у повному юридичному та консультаційному супроводі оформлені обох процедур, адже на Кіпрі високий рівень бюрократії у державних установах та ще й грецькою мовою.

Особливості життя на острові: клімат, ціни, житло

Кіпр – найпівденніша точка ЄС з м’якою зимою і сонячним літом. На острові панує атмосфера мультикультурності та привітності, де кожен може знайти щось своє і почувати себе комфортно. Більшість населення англомовне, грецька мова може стати у пригоді для розв’язання питань у державних установах. До речі, навчання у державних школах теж відбувається грецькою.

Ціни на Кіпрі середні по Європі. Так, вартість продуктового кошика буде нижчою, ніж в Австрії або Німеччині, але дорожче ніж у Польщі. Туристичний сезон триває з травня по жовтень і обумовлює підвищення цін, зокрема на житло. Офіс Yalantis знаходиться у місті Ларнака. Якщо порівнювати вартість життя з, наприклад Лімасолом, Ларнака є більш доступним місцем.

На Кіпрі існує два види оренди житла: короткострокова і довгострокова. Це принципове розділення обумовлює різницю у вартості, зокрема в туристичний сезон:

  • Короткострокова (від одно місяця до 1 року):
    1500-1700 євро у сезон, 800-900 євро не в сезон (за 1 місяць).
  • Довгострокова (від одного року):
    1100-1300 євро у сезон, 650-800 євро не в сезон (за 1 місяць).

Різниця між орендами полягає у тому, що при довгостроковій – орендар має укласти контракт з орендарем на комунальні платежі.

Yalantis допомагає своїм фахівцям з пошуком оптимального та якісного житла, та компенсує 50% вартості кожного місяця.

Ось коротенький список цікавих фактів про життя на Кіпрі для українців:

  • Безоплатні державні школи, проте навчання грецькою мовою. Приватні школи обійдуться 500-600 євро на місяць, навчання англійською.
  • Дитячий садочок коштує 160 євро на місяць, у вартість входить харчування дитини.
  • Медична страховка коштує 500-600 євро на рік, але вартість залежить від наповнення страхових послуг.
  • Відвідування приватної лікарні у середньому за один візит коштує 50 євро.
  • Українці зі статусом Temporary Protection можуть безоплатно звернутись до державної лікарні. 

На Кіпрі погано розвинена транспортна система, тож власна автівка стане у пригоді. Вартість оренди транспортного засобу у сезон коштує 500-600 євро на місяць, 300 євро оренда не в сезон. До речі, на острові лівосторонній рух. 

Українці можуть перевозити із собою до 10 000 євро готівкової валюти без декларування.

На Кіпрі відсутня система центрального опалення, але скрізь є кондиціонери. Температура зимою не сягає менш як 15 градусів, тому можна не турбуватись про холод.    

Компанія Yalantis допомагає своїм фахівцям у повній адаптації: як у розвʼязанні житлових питань, так і у юридичному супроводі всіх процесів інтеграції на Кіпрі.

Кіпр для бізнесу

Українське IT завжди було привабливим для західного ринку, зокрема через співвідношення ціни та якості представлених послуг. У нових реаліях ситуація трішки змінилась, зокрема за комплаєнс-контролем деяких замовників у сферах fintech та healthcare, не можна продовжувати співробітництво з компаніями, що знаходяться на території де є воєнний стан. Виходом з цієї ситуації стає релокація, за допомогою якої українські компанії продовжують давати роботу українцям, сплачують податки в Україну на підтримку економіки, гарантуючи при цьому безпечні умови для своїх фахівців.

З точку зору податкового навантаження, на Кіпрі з цим просто. Компанія Yalantis працює зі своїми спеціалістами за звичною схемою українського ФОПа. Бере на себе його повний супровід, подачу звітності та ведення. Працюючи на Кіпрі, ви залишаєтесь податковими резидентами України, а тому не сплачуєте податки на острові.

До речі, Мінфіном та Верховною Радою України розробляється механізм усунення подвійного оподаткування, за яким після проживання 183 днів у іншій країні ви й далі маєте можливість працювати за системою українського ФОПа і сплачувати податки в Україну, на підтримку економіки країни.

YALANTIS НА КІПРІ: бенефіти від компанії та кого шукають в команду

Особливим досягненням для Yalantis є те, що перший проєкт з початку війни надійшов від замовників у першу ж неділю з початку повномасштабного вторгнення. Зараз в розробці компанії знаходиться кілька великих проєктів від західних партнерів.

Щодо офісу Yalantis на Кіпрі, він займає три поверхи, має переговорні кімнати для командних зборів та зустрічей із клієнтами, тераси з видом на море і величезний rooftop із зоною відпочинку.

Загальні бенефіти від компанії у зв’язку з війною не змінились, це:

  • 21 день оплачуваної відпустки на рік;
  • 3 додаткові дні в разі одруження, народження дитини або інших життєвих подій;
  • 15 днів оплачуваних лікарняних на рік;
  • повне відшкодування витрат на сертифікацію;
  • компенсація уроків англійської мови;
  • гнучкий графік роботи;
  • тімбілдінги та корпоративна діяльність;
  • фінансова та юридична підтримка ФОП;
  • спеціальна корпоративна валюта та магазин з мерчем.

Наразі в офісі Yalantis на Кіпрі є декілька відкритих вакансій під великий ізраїльський проєкт. Шукають спеціалістів рівня Middle та Senior, зокрема DevOps інженерів, Front-end та IOS\Android-розробників. Усі вакансії ви можете знайти на сторінці Yalantis на DOU.

Долучайтесь, якщо ви знаходитесь в Україні та маєте можливість до релокації або шукаєте роботу знаходячись за кордоном.

Працюючи в українській компанії на Кіпрі, ви маєте можливість віддалено підтримувати економіку Україну та бути серед рідного community, об’єднаного спільною метою. В Yalantis вірять в ЗСУ та нашу скорішу перемогу. Together everyone achieves more!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук