Стартапи на ранніх стадіях можуть обійтися без юристів. Ось шаблони базових документів

Читати на RU

«Компанія на ранніх стадіях не обов’язково витрачати великі гроші на юристів, котрі оформлять для них базові документи», — пише засновник та СЕО фриланс-платформи для розробників Lemon.io Олександр Володарський у Twitter. У треді він поділився шаблонами англомовних документів, які можуть бути корисними для стартапів у розв’язанні базових юридичних питань. Він наголошує, що темплетовані договори дуже спрощують фаундерам життя, однак, за будь-якими змінами чи в унікальних ситуаціях важливо звертатися до кваліфікованих спеціалістів. AIN.UA публікує переклад треду.


Ось шаблони, які може використовувати кожен стартап:

  1. Я користувався і буду завжди використовувати Stripe Atlas для створення компаній. За $500 вони роблять все, і це магія. Якщо вам хочеться оформити все самотужки, вам знадобляться договори про Corporate Formation і Founder’s Stock Purchase.
  2. Щоб найняти першого підрядника, вам буде потрібен Consulting Agreement. Він складається з NDA, IP protection, та invention assignment.
  3. Коли ви готові найняти першого співробітника, надайте йому Job Offer та підпишіть з ним NDA і Invention Assignment Agreement. Якщо ви виділятимете йому акції компанії, використовуйте документи Equity Compensation
  4. Коли ви залучаєте кошти, деякі інвестори пропонують свої договори на підпис. Деякі можуть бути складними та з нечіткими умовами. Ост term sheet та SAFE agreement від YC.
  5. Коли укладаєте угоди, чітко прописуйте terms of use, щоб врегулювати ваші відносини. Більші клієнти вимагають sales agreement. Деякі — NDA.

Насамкінець:

Це не юридичні поради, приймайте рішення самостійно. Просто деякі ресурси, які були корисними для мене.

Усі ці шаблони ситуативні — вони підійдуть не у всіх випадках. Прочитайте їх перед тим, як використовувати.

І якщо ви берете юридичні поради з Twitter, вам не варто бути фаудером, ідіть займіться чимось іншим.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук