Wise заблокував рахунки фондів, які допомагали Україні. Пояснили це санкціями

Читати на RU

Протягом останнього місяця декілька благодійних фондів, що допомагали Україні та українцям почали повідомляти про блокування своїх рахунків у Wise. На запит про розблокування представники платіжної системи спочатку погоджуються розглянути ситуацію детальніше, проте згодом просто остаточно блокують рахунки, пояснюючи це виконанням санкцій чи внутрішніх правил компанії. У фондах з такою думкою не згідні, журналіст AIN.UA розповідає деталі.

Чому Wise настільки важливий для благодійних фондів?

Wise —  практично безальтернативне рішення для благодійних фондів, які займаються допомогою постраждалим від війни людям. Wise має оптимізоване API, що дозволяє автоматично створювати велику кількість платежів з бази даних, не вводячи кожен параметр для кожного переказу окремо. Крім того, вони працюють з основними українськими банками.

«Зі збором грошей немає жодних проблем. Проте далі потрібно ці гроші якимось чином переводити конкретним біженцям. Ми не можемо їм давати рахунки в PayPal чи криптовалюту. Це люди, в яких крім картки «ПриватБанку» нічого немає. Це часто літні люди, інваліди й дуже важливо надати їм допомогу саме в тому форматі, який вони зможуть використовувати», — розповів інвестор Семен Дукач, який зараз керує благодійним фондом Cash for Refugees.

Крім того, Wise дозволяє створювати корпоративні nonprofit-рахунки, які якраз потрібні благодійним організаціям. Наприклад, в PayPal такої можливості просто немає, як немає і способу створювати тисячі переказів в автоматичному режимі.

Блокування рахунків благодійним організаціям через санкції та заборону «напіввійськових товарів»

Блокування рахунків організацій, які допомагають Україні, є масовим. В одних ситуаціях Wise посилається на свої внутрішні правила про не підтримку операцій зі «Зброєю, військовими та напіввійськовими товарами та послугами» і блокує організацію, яка купувала дрони. В інших ситуаціях платіжна система пояснює свої дії небажанням порушувати санкції проти росії.

«Після тривалого розгляду ми отримали повідомлення, що наш обліковий запис Wise закрито назавжди. Я більше не можу увійти в обліковий запис. Наші кошти повернуться на банківський рахунок, сподіваємось, протягом наступного тижня чи двох. Причина закриття: «Ми прийняли це рішення, оскільки характер вашого бізнесу порушує розділ 1.2.3 (c): Інші обмежені види діяльності нашої Use Policy. У цьому розділі зазначено, що ми не підтримуємо «Зброю, військові та напіввійськові товари та послуги». Ми не можемо продовжити надавати вам послуги, оскільки ми не підтримуємо такі види діяльності», — поділилась історією закриття рахунків благодійного фонду Тая Млюзан.

Але під блокування також потрапляють і фонди, які займалися безпосередньою грошовою допомогою постраждалим від війни цивільним людям, наприклад Cash for Refugees. Оскільки діяльність таких організацій неможливо округлити до «військових чи напіввійськових товарів», платіжна система пояснює такі рішення небажанням порушувати санкції.

«Wise почав нас відключати місяці два тому, можливо трохи більше. Вони запитували в нас «А що як ваші гроші отримають люди з Донецьку чи з Луганську?» Іноді ми надавали допомогу людям з Сєвєродонецька, який ще не був окупований і, відповідно, не був під санкціями. Проте в Wise не хочуть розбиратися з деталями», — зазначив Дукач.

Спроби довести законність своєї діяльності нічого не дають

Cash for Refugees, як і багато інших фондів, які зіштовхнулися з невиправданим блокуванням рахунків намагались переконати Wise, що гроші не потрапляють на окуповані території, а діяльність організації ніяким чином не може порушувати санкції.

«Як nonprofit-організація ми маємо залізне правило — маємо наживо побачити людину, якій збираємось надати допомогу. У нас волонтери збирають інформацію про таких людей. І, звичайно, вони не їздили в окупований Донецьк, вони їздили в Чернівці, де знайомились з біженцями, які живуть в тимчасових центрах. Тобто санкції не мають жодного стосунку до цих людей. Взагалі не може бути санкцій проти людей, які отримують $75, вони не для цього впроваджені»

Проте трактування санкційних режимів у Wise не змінилось. І на пропозицію скасовувати окремі платежі, які на думку платіжної системи, можуть порушувати санкції, замість того, щоб блокувати рахунок і зупиняти роботу всього фонду в компанії також не погодились.

«Хоча ми цінуємо, що ваша організація особисто зустрічається з людьми та перевіряє їхні документи, ми маємо ретельно перевірити, чи можемо ми покладатися на ці перевірки як регульована фінансова установа. Хоча ми робимо все можливе, щоб підтримати тих, хто живе в Україні, ми жодним чином не можемо працювати в підсанкційних регіонах», — зазначають у Wise.

Таким чином Wise просто зупиняє роботу благодійних організацій. Після остаточного рішення про блокування, гроші, які були на платіжній системі, звичайно, повертаються на банківські рахунки. Проте доки йде розгляд апеляції вони просто залишаються замороженими.

«Вони точно бояться порушити якісь правила. І їм простіше просто закрити всю Україну, ніж розбиратися в тому, які регіони під санкціями, а які ні. Якщо їм здається, що ми недостатньо ретельно відбираємо людей, яким потрібно надати допомогу, вони могли б найняти ще співробітників, які б перевіряли інформацію. Могли б обмежувати окремі перекази. Але їм просто дешевше нас закрити, щоб зекономити маленьку, у порівнянні з їх багатомільярдною компанією  суму грошей», — зазначив Семен Дукач.

Позиція Wise

В розпорядженні AIN.UA є декілька листів, в яких Wise повідомляє своїх клієнтів про результати «повної та ретельної перевірки» блокувань. Ці результати однакові — компанія практично завжди залишається при своєму рішенні деактивувати обліковий запис.

«Вибачте за тривалу затримку, але ми хотіли забезпечити повну та ретельну перевірку. Ми розглянули вашу апеляцію та, на жаль, повідомляємо, що Wise залишається при своєму рішенні деактивувати обліковий запис CashForRefugee.

Як ми зазначали в попередньому електронному листі, як фінансова установа Wise за жодних обставин не може надавати послуги в регіонах, на які поширюються санкції. Ми зобов’язані піклуватися про всіх наших клієнтів, тому маємо переконатися, що ми врахували всі ризики. Хоча ми цінуємо всю роботу, яку ваша організація робить для підтримки тих, хто постраждав від війни, ми не можемо покладатися на індивідуальні перевірки Cash for Refugees, оскільки вони не відповідають нашим власним зобов’язанням «Знай наших клієнтів», і ми не будемо бути в змозі встановити, що ваші одержувачі не перебувають у регіонах, на які поширюються санкції», — сказано в листі про остаточне блокування рахунків.

Окремо в Wise наголошують, що рішення про блокування рахунків приймалось після виваженого обговорення декількох команд платіжної системи. Співрозмовники AIN.UA дійшли до висновку, що Wise вирішили більше не розбиратися з кожним окремим фондом, якій працює на території України, а просто відмовляються від підтримки всього регіону, щоб точно не порушити свої власні правила.

«Нам дуже шкода, що це матиме вплив на вашу організацію та людей, яких вона підтримує, але, на жаль, ми не можемо надавати вам наші послуги. Це рішення не було легковажним – воно є результатом ретельного внутрішнього процесу, що включає обговорення з кількома командами», — йдеться в листі від представника Wise.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук