ІТ-тренди на найближчі кілька років: світові прогнози аналітиків та чого чекати в Україні

Аби розуміти об’єктивну картинку майбутнього технологій на найближчі кілька років, Інна Соловйова, СЕО та фаундер IT-компанії Integrity Vision, проаналізувала різні джерела: звіти, статті, подкасти, інтерв’ю відомих міжнародних аналітичних центрів. Світові експерти Gartner, Deloitte, Forrester, Boston Consulting Group, Statist сходяться у своїх прогнозах на 6 головних технологічних трендах. Щодо українського сценарію, то деякі з цих тенденцій будуть особливо актуальними через виклики, які нам принесла війна. 

Інна Соловйова, СЕО та фаундер IT-компанії Integrity Vision
Фото надане авторкою

Головні технологічні тренди, про які говорять світові аналітики

  1. Автоматизація

(Прогнозують експерти Gartner, Forrester, Boston Consulting Group, McKinsey & Company і Deloitte)

Аналітики Gartner кажуть, що компанії будуть автоматизувати якомога більше своїх бізнес та ІТ-процесів і навчати співробітників нових технологій. З’явиться новий бізнес-підхід – automation fabric. Він дозволить спростити управління автоматизованими процесами, побудувати роботу гібридних команд – з людей та механізмів, які керуються штучним інтелектом, та підвищити ефективність цієї співпраці. Дослідники Forrester говорять, що зміни, які привнесе ця технологія в компанію спричинять її прискорений розвиток. 

Deloitte називає автоматизацію запорукою вдосконалення бізнесу. Вона економить людський ресурс і дає можливість концентруватись на більш важливих задачах. Завдяки їй бізнес може підвищити свою ефективність і покращити обслуговування клієнтів. 

Аналітики Boston Consulting Group наголошують, що сервісним IT-компаніям, які шукають «двигун зростання» варто придивитися до поєднання роботизованої автоматизації процесів, кібербезпеки та хмарних рішень.

  1. Інноваційні хмарні технології 

(Прогнозують експерти Gartner, Forrester, Boston Consulting Group, McKinsey & Company)

Хмарні платформи дозволяють створювати нові та гнучкі архітектури додатків і використовувати сучасні мови програмування. Хмарні технології дають можливість швидше впроваджувати інновації, оперативно вносити зміни в умовах розподілених команд і значно зменшити витрати на закупівлю фізичного обладнання. Аналітики Gartner прогнозують, що до 2025 року хмарні платформи стануть основою для більш ніж 95% нових цифрових продуктів.

  1. Штучний інтелект 

(Прогнозують експерти Gartner, Forrester, Boston Consulting Group, McKinsey & Company)

Компанії постійно працюють над покращенням майбутнього для своїх співробітників, клієнтів та продуктів і послуг, які створюють. Так от штучному інтелекту прогнозують центральне місце у цьому майбутньому. На думку одного з експертів Forretser, кожна п’ята організація подвоїть свої інвестиції в галузі штучного інтелекту, а машинне навчання (ML) буде застосовуватись у багатьох нових галузях.

  1. Кібербезпека 

(Прогнозують експерти Gartner, Statista, Boston Consulting Group, Deloitte)

Служби інформаційної безпеки в компаніях будуть все більше перевантажені кібератаками, які важко виявляти, адже методи кіберзлочинців стають дедалі витонченішими. Дослідники Statista кажуть, що для боротьби із цим компаніям потрібно збільшувати інвестиції в системи на базі штучного інтелекту. Саме вони зможуть захистити від сучасних кібератак. 

В Deloitte теж наголошують, що поєднання кібербезпеки та штучного інтелекту дозволить оперативніше реагувати та передбачати кібератаки. Компанії, які вже запровадили такі технології, кажуть, що саме наявність штучного інтелекту в системі знизила загальну вартість і ресурсозатратність на виявлення загроз і боротьбу із ними. 

Також стане популярним новий підхід в захисті інформаційних даних Сybersecurity mesh — мережа, яка поєднує сили всіх служб безпеки компанії для зміцнення загального захисту. В Gartner говорять, що Сybersecurity mesh зможе захистити необхідні активи, оперативно та надійно перевіряти ідентифікаційні дані, дотримання політик у хмарних та нехмарних середовищах. До 2024 року компанії, які впровадять мережеву кібербезпеку, зможуть зменшити свої фінансові втрати від загроз до 90%.

  1. Метавсесвіт 

(Прогнозують експерти Statista, Boston Consulting Group, McKinsey & Company) 

Експерти BCG радять технологічним компаніям найближчим часом визначитись, чи входити в ринок метавсесвіту, та розповідають як саме це зробити. За деякими оцінками, до 2030 року вартість екосистеми метавсесвіту досягне $1 трлн. “Занадто рано говорити про те, які технології та платформи домінуватимуть. Але не так вже й рано технологічним компаніям приєднуватися до екосистеми метавсесвіту. Це можливість взяти участь у формуванні майбутніх стандартів”, – каже експерт BCG. 

  1. Квантові технології

(Прогнозують експерти Harvard Business Review, McKinsey & Company, Deloitte) 

У найближчі 10 років квантові технології змінять спосіб обчислення, сенсорні системи та комунікації, кажуть в Deloitte. Ці технології ймовірно будуть домінувати у цифровому ландшафті через 10 і більше років. 

Які технології будуть актуальні в Україні?

З початком повномасштабної війни чимало компаній зіткнулись із низкою проблем – зміна локації, проблеми в логістиці, нестача ресурсів та спеціалістів, частіші випадки кібератак, втрата важливих корпоративних даних, нестабільна робота ІТ-інфраструктури. Все це лише підкреслило актуальність та перспективність деяких глобальних трендів на українському ринку. 

  • Автоматизація бізнес-процесів

Чимало компаній втратили значну кількість своїх працівників: хтось пішов воювати на фронт, хтось виїхав із країни, когось змушені були звільнити через неможливість платити зарплату. Тим компаніям, які налагодили автоматизацію перед війною, вдалося міцніше вистояти і швидше переналаштувати процеси в нових умовах. 

Налаштовані процеси, їх оптимізація та автоматизація, моніторинг виконання, контроль ефективності – для бізнесу, який працює в умовах війни, це вкрай важливо, щоб утримати управління і оптимізувати свої витрати. Щобільше, компанії, які мають такі системи зараз, зможуть значно швидше масштабуватись і зростати в період відбудови України. Спочатку пандемія, а тепер і війна в нашій країні показали, наскільки важливими є інструменти автоматизації, бо надають значної гнучкості та керованості бізнесу. Тож інвестиції в такі технології будуть посилюватись і швидко себе окупати.

  • Кібербезпека

Окрім ракетних та артилерійських атак росіяни воюють проти України і в ІТ-просторі. Під час війни кількість кібератак зросла втричі – російські хакери намагаються отримати доступ до корпоративних та персональних даних українців, а також завдати шкоди інфраструктурі державних та приватних підприємств. У зоні ризику знаходяться  будь-які організації чи бізнес, а не тільки великі компанії. Найчастіше хакери атакують на державні установи, банки,  фінансові організації, онлайн-магазини, IT-компанії, виробництва. Бізнес має бути готовим протистояти цим викликам та забезпечити максимальний захист даних від атак з боку ворога. 

  • Хмарні технології 

Через війну багато компаній та установ зіткнулись із низкою проблем, повʼязаних із працездатністю ІТ-інфраструктури: фізичне руйнування, проблеми з поданням електропостачання, неможливість отримати доступ до центрів обробки даних. Більшість організацій евакуювали свої дата-центри у більш безпечні місця на захід країни чи за кордон. Нові реалії змусили багатьох прийняти рішення про часткове чи повне перенесення даних в хмарні середовища. Адже саме хмара дає можливість зберегти усі дані та бізнес-процеси, щоб продовжити стабільну роботу компанії навіть під час війни. Можна впевнено казати, що в найближчі роки в Україні будуть актуальні послуги міграції даних та розгортання бекапів у хмарних середовищах, а також побудова резервного альтернативного майданчика на базі хмарної інфраструктури.

Тренди українського ринку досить складно прогнозувати, адже наша країна живе в умовах війни. Але впровадження цих технологій точно допоможе підвищити стійкість бізнесу і зменшити негативний вплив непередбачуваних сценаріїв.

Виклики, які принесла війна, насправді змушують кожну українську компанію нарощувати міцну броню у вигляді конкурентної переваги на глобальному ринку. Жоден європейський бізнес не загартовував себе так, як це роблять зараз наші компанії. І цю стійкість вже оцінює світова індустрія. Попри війну західні партнери співпрацюють з українським бізнесом і готові в нього інвестувати. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук