Першокурсники створили дрон, який може доставляти вантажі на фронті

Читати на RU

П’ятеро першокурсників Львівської Політехніки, які навчаються на програмі «Інтернет речей», склали дрон та розробили технологію комп’ютерного зору для безпілотника. Завдяки цій програмі, дрон розпізнає спеціальний маркер, на який здійснюється посадка. Безпілотник може долати відстань у 10 кілометрів і підіймати вантаж до 10 кілограмів. 

Його почали створювати до початку повномасштабного вторгнення, спеціально для служб доставки та інтернет-магазинів. Але після 24 лютого вирішили адаптувати і під потреби військових також. Про це автор проекту розповіли журналісту AIN.UA

Фото надала команда проекту

«Наш дрон розпізнає місце точної посадки камерою з допомогою спеціальні мітки на місцевості. Ми досліджували такі ж розробки від Betterfly, Dronex, Zipline, Wing. І більшість з них здійснюють доставку від продавця до поштового відділення. Ми ж пропонуємо доставку одразу до клієнта», – розповідає першокурсниця та Team Lead команди Оля Рибенчук. 

Автор проекту удосконалили системи трекінгу, імплементували код для автономного польоту дрона по точках за допомогою операційної системи ROS. До того ж імплементували код, використовуючи бібліотеку OpenCV для виявлення об’єктів в просторі, і пов’язали все це з ROS-кодом. Також студенти вирізали на лазерному різаку плати для кріплення Raspberry (одноплатний комп’ютер) і Cube Orange (політний контролер) на раму дрона. 

Під час першого семестру навчання команда працювала над різними аспектами: студенти складали бізнес-модель, програмували мікроконтролери, моделювали кронштейн для камери, що направляє її на маркер. Другий семестр припав на початок війни і з’явилась потреба у пристосуванні проекту для подвійного використання, додаткових деталей та запчастин. Найцікавішим, за їх словами був сам процес створення і розробки. Найважчою стала проблема з фінансуванням дорогих запчастин. 

Зі своєю розробкою студенти цього року їздили в Норвегію на TAC Challenge 2022. Це конкурс підводних і повітряних дронів для університетів з усього світу. Оскільки через війну, розробники не змогли привезти свій дрон, організатори надали деталі з трьох різних безпілотників.

Студенти, які створили дрон. Фото надала команда проекту

З цих запчастин за дві доби зібрали новий дрон та адаптували програмне забезпечення, оскільки дрон керується пультом, для нього створили код, який би автономно керував дроном. В наступному навчальному році студенти планують адаптувати дрон так, аби він міг бути корисним під час війни, наприклад доставляти товари першої необхідності.

«Цим проектом ми забезпечимо служби доставки чи інтернет-магазини новими опціями швидкої та ефективної доставки, що здатна охопити більшу кількість потенційних клієнтів. Ми також допоможемо бійцям на фронті, волонтерам, застосовуючи наш дрон в цілях передачі вантажів, не наражаючи на небезпеку людину, що доставляє, а також цивільним людям, які опиняються в блокаді без доступу до медикаментів, води, їжі», — кажуть в команді. 

До команди входять ментор Василь Рибак, Team Lead Ольга Рибенчук, Software Developer Максим Пелишко, Hardware Developer Богдан Драган, 3D Designer Данило Ковальчук. Програма, на якій навчаються діти, підтримується Львівським ІТ Кластером. Спільнота долучилася до модернізації спеціальності та впровадження культури менторства на навчальних програмах. Такий оновлений підхід до навчання допомагає студентам створювати такі проєкти, як цей дрон

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук